Η Καστοριά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια δωρεά ανεκτίμητης αξίας: ένα μνημειακό γλυπτό στην Πλατεία Ομονοίας, αφιερωμένο στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την πόλη και την περιοχή της κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η δωρεά προέρχεται από τoν κύριο Clifton Russo, Πρόεδρο του “Sephardic Foundation on Aging” στην Αμερική, γιο του Maurice Avraham Russo και της Lena Calev Eliau-Russo, δύο από τους τριάντα-πέντε Εβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος της Καστοριάς και αποτελεί μια πράξη μνήμης, τιμής και αλληλεγγύης.

Μιλώντας με την πληρεξούσια Δικηγόρο της οικογένειας Ρούσσο, κυρία Φαρμάκη Παναγιώτα, μας επιβεβαίωσε και η ίδια την πρόθεση και το αμέριστο ενδιαφέρον της οικογένειας να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη δωρεά και τη διάθεση τους για μελλοντικές δωρεές προς το Δήμο Καστοριάς. Η οικογένεια Ρούσσο αγαπά τόσο την Ελλάδα και την Καστοριά και πρόθεση της είναι να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό μας, γεγονός που αναδεικνύεται από την έμπρακτη στήριξη της στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Eran”, για την έρευνα, προβολή και ανάδειξη της εβραϊκής κληρονομιάς της Καστοριάς.

Με αφορμή τη δωρεά αυτή, η “Eran” απευθύνθηκε στον Όμιλο Myro Group, μιας εταιρείας που ηγείται ενός συνόλου δραστηριοτήτων ανάπτυξης, παραγωγής και προβολής ποιοτικής τέχνης και που στο ενεργητικό της έχει φιλοξενήσει και διοργανώσει Διεθνή Συμπόσια Σύγχρονης Γλυπτικής σε μάρμαρο και συνδυάζει πολλές ακόμα δραστηριότητες, με σκοπό πάντα την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού. Η βαθιά γνώση και η πολυετής εμπειρία του Myro Group στον τομέα της Τέχνης, καθώς και η συνεργασία με κορυφαίους καλλιτέχνες, θα συμβάλει στην ανάδειξη του προσφυγικού θέματος και του ξεριζωμού μέσα από μια μοναδική δημιουργία, που πέρα από την ιστορική της σημασία, θα δώσει μια καλλιτεχνική πνοή στην όμορφη Πλατεία Ομονοίας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έχει λάβει ποτέ η Καστοριά. Το γλυπτό, το οποίο θα ξεπερνάει τα δύο μέτρα σε ύψος, το ενάμιση με δύο μέτρα στη μία διάσταση και τα τρία με τρισήμιση μέτρα στην άλλη διάσταση, θα φέρει την υπογραφή του παγκοσμίου φήμης γλύπτη Kamen Tanev, σε συνεργασία με μία ομάδα καταξιωμένων γλυπτών. Τα ρεαλιστικά πρόσωπα που θα απεικονίζονται θα θυμίζουν τον πόνο, το θάρρος και την αξιοπρέπεια των ξεριζωμένων ανθρώπων, υμνώντας την ανθεκτικότητα και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Η οικογένεια δωρητών, με τις ρίζες της στην Καστοριά, δεν περιορίζει την τιμή της μόνο στους Εβραίους πρόσφυγες, αλλά αγκαλιάζει όλους όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η δωρεά αυτή φέρει μια βαθιά ιστορική σημασία, υπενθυμίζοντας τα δεινά του ξεριζωμού και αποτελεί έναν φόρο τιμής στην παρουσία όλων αυτών των κοινοτήτων που κάποτε αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Παράλληλα, η καλλιτεχνική αξία του γλυπτού προσδίδει στην πόλη μια νέα πνοή, αναδεικνύοντας την Καστοριά ως κέντρο πολιτισμού και μνήμης. Η δωρεά αποτελεί όχι μόνο μια πράξη τιμής προς το παρελθόν, αλλά και μια επένδυση στο μέλλον. Το μνημείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και θα ενισχύσει τον τουρισμό, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο την πλούσια ιστορία και κουλτούρα της πόλης. Θα βοηθήσει στην κατανόηση από τον επισκέπτη του μεγέθους της απώλειας των πληθυσμιακών αυτών ομάδων και θα αναδείξει τη σημασία που έχει για το σήμερα, η διατήρηση και διαφύλαξη της μνήμης.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δωρεά αυτή αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Ελπίζουμε να εμπνεύσει και άλλους Έλληνες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, να στηρίξουν την Καστοριά και άλλες πόλεις της πατρίδας μας με δωρεές και πρωτοβουλίες.

Ας αγκαλιάσουμε, λοιπόν, με ανοιχτές αγκάλες τέτοιες γενναιόδωρες πράξεις και ας μην αφήνουμε ευκαιρίες σαν και αυτή να χαθούν. Οφείλουμε να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, φροντίζοντας παράλληλα για την ομαλή και άμεση υλοποίησή τους.

Ευχόμαστε η δωρεά αυτή να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω σύνδεση και αλληλεγγύη μεταξύ των ξεριζωμένων ανθρώπων και των πατρίδων τους. Ας μην ξεχνάμε ποτέ τις ρίζες μας και ας φροντίζουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία των τόπων από όπου ξεκινήσαμε.

Αναφορά: ΕΡΑΝ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πηγή: https://eran-jmk.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here