Στους Μακεδονικούς Τάφους της Βεργίνας, στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας και στους καταρράκτες της Έδεσσας, βρέθηκαν χθες Κυριακή 20 Μαΐου 182 μαθητές και γονείς του 3ου Δημοτικού σχολείου από το Άργος Ορεστικό!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, ημερήσια εκδρομή με πλούσιο πρόγραμμα! Μάλιστα η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη καθώς συγκεντρώθηκαν μαθητές και γονείς 182 στον αριθμό! Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν τέσσερα εκδρομικά λεωφορεία για την πραγματοποίηση της εκδρομής!

Με πολύ καλή διάθεση και ιδιαίτερο κέφι, η εκκίνηση έγινε στις 8.00 το πρωί μπροστά από το κτίριο του σχολείου. Πρώτος προορισμός η Βεργίνα με την Νεκρόπολη των Αιγών, που κοσμείται από του περίφημους Μακεδονικούς Τάφους, με κορυφαίους αυτούς του Βασιλιά Φιλίππου του Β’, που ανακάλυψε ο μεγάλος καθηγητής αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος το 1977, καθώς και αυτός του Αλεξάνδρου του Δ΄του Πρίγκηπα, γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά την είσοδο στη Νεκρόπολη των Αιγών, οι 182 επισκέπτες από το Άργος Ορεστικό, χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ, που το καθένα οδηγήθηκε χωριστά από έναν ξεναγό, που για τον λόγο αυτό επιστράτευσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Ακολούθησε λεπτομερείς ξενάγηση και εξήγηση όλων των σημαντικών εκθεμάτων, αλλά και του ανασκαφικού έργου που είχε ηγηθεί ο αλησμόνητος Μανώλης Ανδρόνικος. Οι ξεναγοί μάλιστα, με ένα ξεχωριστό τρόπο, ”προκάλεσαν” τα παιδιά με ένα τύπο παιχνιδιού να είναι ενεργά στην ξενάγηση θέτοντας τους ερωτήσεις, στις οποίες, αξίζει να σημειωθεί, τα παιδιά τουλάχιστον από την Δ΄δημοτικού και μετά, απήντησαν γρήγορα και εύστοχα, φανερώνοντας υψηλό επίπεδο γνώσης αλλά και επίγνωσης του χώρου στον οποίο βρισκόταν! Μάλιστα πολλά ήταν τα επιφωνήματα σε διάφορα εκθέματα, όπως της πανοπλίας, του κράνους, διαφόρων όπλων, όπως η ξακουστή σάρισα, αλλά και η απείρου κάλους ολόχρυση λάρνακα η οποία για σχεδόν 2.300 χρόνια, διαφύλαξε τα οστά του Βασιλιά Φιλίππου του Β’. Ενθουσιασμένοι και οι ξεναγοί από το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις που δέχτηκαν από μικρούς και μεγάλους, απηύθυναν  πρόσκληση ώστε, τουλάχιστον τα παιδιά, να επισκεφθούν πάλι κάποια στιγμή στο μέλλον, το σημαντικό αυτό μουσείο που αποτελεί την πιο μεγάλη απόδειξη της Ελληνικότητας της Μακεδονίας!

Αμέσως μετά μικροί και μεγάλοι εκδρομείς, μετέβησαν στον γραφικότατο Άγιο Νικόλαο της Νάουσας, όπου σε ένα υπέροχο δασικό τοπίο με πληθώρα νερών, απόλαυσαν το μεσημεριανό φαγητό, με τα παιδιά να επικεντρώνονται στο παιχνίδι, μεταξύ των οποίων κάποια δοκίμασαν ακόμα και ιππασία στην μαγευτική δασική έκταση.

Το πρόγραμμα της εκδρομής, ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Έδεσσα και τους περίφημους καταρράκτες, όπου μικροί και μεγάλοι φωτογραφήθηκαν, εξέτασαν εξονυχιστικά την περιοχή, περνώντας ακόμα και κάτω από το μεγάλο καταρράκτη. Αμέσως μετά ήταν η ώρα για έναν απολαυστικό καφέ για τους γονείς και για ένα παγωτό για τα παιδιά!

Λίγο μετά παιδιά και γονείς συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα λεωφορεία, όπου λίγο πριν την αναχώρηση για την επιστροφή στο Άργος Ορεστικό, ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους στην εκδρομή, τονίζοντας πως μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς ακολουθεί το γλέντι στην αυλή του σχολείου!

Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εκδρομή, δίχως ασφυκτικό πρόγραμμα, με αρκετή ιστορική πληροφόρηση και επιμόρφωση και εκτός σχολείου κυρίως των παιδιών, αλλά και των μεγάλων και με αρκετές ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης στην πανέμορφη Ελληνική ύπαιθρο.

Δείτε εκτενές φωτορεπορτάζ από όλες τις στιγμές της εκδρομής. (Φωτογραφίες από το εσωτερικό του μουσείου και των τάφων δεν υπάρχουν, καθώς απαγορεύεται ρητά η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here