«Δεν ήταν στα όνειρά μου ούτε είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έρθω στην Καστοριά αλλά ήρθα και είμαι από έκπληξη σε έκπληξη γιατί μαθαίνω περισσότερες αλήθειες και γνωρίζω περισσότερες αρετές του τόπου και των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον flash tv, σχετικά με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πόλη της Καστοριάς στους λίγους αυτούς μήνες που βρίσκεται εκεί μετά από την χειροτονία του.

“Η Καστοριά πάντοτε είχε καλούς επισκόπους”

«Οι προηγούμενοι ιεράρχες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και ο Σεραφείμ ήταν ιδιαίτερα εργατικός. Η Καστοριά γενικά πάντοτε είχε καλούς επισκόπους για αυτό έχει και μεγάλη εκκλησιαστική ιστορία. Έτσι και εγώ έχω ένα μεγάλο βάρος πάνω μου», τόνισε.

“Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης”

«Η Εκκλησία είχε ξεκάθαρη θέση από την αρχή και αυτή τη θέση εγώ την είδα στο πρόσωπο του μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου που τότε ήμουν πρωτοσύγκελος αλλά και οι αποφάσεις της συνόδου είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχει σύγκρουση πίστης και επιστήμης, όπως και το εμβόλιο αλλά και τα μέτρα είναι ιατρικό θέμα. Δεν είναι θεολογικό ή ιδεολογικό ή κάτι άλλο», επεσήμανε.

“Ανεπίτρεπτο να γινόμαστε μέρος ενός ιστορικού προβληματισμού”

Να τηρούμε επακριβώς τα μέτρα και τις οδηγίες των γιατρών γιατί το μόνο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο και άλλα φάρμακα που μας δίνουν οι γιατροί. «Οι πιστοί προτρέπονται με ελευθερία να κάνουν το εμβόλιο. Είναι ανεπίτρεπτο στις μέρες μας στην ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, που ποτέ δεν υπήρξε σύγκρουση επιστήμης και πίστης, εμείς να μνημονεύουμε ή να γινόμαστε μέρος ενός ιστορικού προβληματισμού που ενάγεται στο μεσαίωνα και σε άλλους χώρους και όχι στην Ελλάδα και στην ορθόδοξη Εκκλησία μας», σημείωσε.

“Δεν νοώ πνευματικό να υπονομεύει την εκκλησία”

Οι πνευματικοί πρέπει να συντονιστούν με αυτό που είπε η Εκκλησία και να μην μπαίνουν σε θέματα τα οποία δεν είναι δικά τους. «Δεν νοώ πνευματικότητα ή πνευματικό άνθρωπο ο οποίος υπονομεύει την Εκκλησία του. Όπως ο κάθε γιατρός ακολουθεί οδηγίες από τις έρευνες και από τους μεγάλους οργανισμούς, έτσι και ο κάθε πνευματικός δεν κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι αλλά ακούει τον επίσκοπό του και την εκκλησία του», καταλήγει.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: grtimes.gr με πληροφορίες από flash tv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here