Ο ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος  συναντά τον Χιώτη Αρχιδιάκονο του Πατριαρχείου της Αντιοχείας Νικηφόρο Καντουνιάρη στην αυλή του Αλέξανδρου Μουρούζη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Καντουνιάρης μελοποιεί ποιήματά του, αλλά αυτά παραμένουν στην αφάνεια, καθώς είναι γραμμένα στην Παλαιά Μέθοδο σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής, μέχρι τη στιγμή που στη γενέτειρά του ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Εν Χορδαίς» συνεργάζεται με τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις».

Η μελοποίηση του Νικηφόρου Καντουνιάρη μεταγράφεται, «εξηγείται», για πρώτη φορά και ηχογραφούνται δώδεκα από τα τραγούδια σε CD που εμπεριέχεται στην νέα έκδοση του Ομίλου «Μύησις» με τον τίτλο Ο Ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Με την έκδοση του βιβλίου έχουμε μια πολύ πληρέστερη επαφή με το έργο του Χριστόπουλου, καθώς σύμφωνα με τον βιογράφο του Ν. Κοριτζά, ο ποιητής έγραφε παίζοντας αυλό και ταμπούρι. Άλλωστε, οι μέχρι τώρα μελετητές του συμφωνούν ότι τα ποιήματά του γράφτηκαν για να τραγουδηθούν. Τώρα δίνεται η ευκαιρία αυτά τα τραγούδια να ακουστούν μέσα από ένα βιβλίο που δίνει πληροφορίες για τη ζωή του ποιητή, τα ιστορικά γεγονότα που τον συνόδευσαν, τη λογοτεχνική αξία του έργου του και την πολιτική του δράση.

Στον ιστότοπο του Ο.Π.Α.Κ. “Μύησις” (myhsis.gr) παρατίθενται δεκαοχτώ από τα τραγούδια του Αθανάσιου Χριστόπουλου σε μελοποίηση Νικηφόρου Καντουνιάρη μεταγραμμένα στο σύγχρονο πεντάγραμμο.

Εξήγηση μουσικών κειμένων από την Παλαιά στη Νέα Μέθοδο:

Θωμάς Αποστολόπουλος – Κυριάκος Καλαϊτζίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here