Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23/10/2022 η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Καστοριάς για την Ενέργεια και τις Πολιτικές εξελίξεις με εκλεκτούς καλεσμένους  τον Γιώργο Πεταλωτή, νομικό και πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Γραμματέα του Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χάρη Δούκα και το μέλος της ΚΕ Κοσμά Βαρσάμη.

Η ενεργειακή κρίση με κύριο διακύβευμα το κόστος ζωής και τις πολιτικές με την κοινωνία στο προσκήνιο ήταν το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης.

 • Η Ευρώπη, δυστυχώς, κυρίως μέσω της Γερμανίας είχε κλειδώσει την ανάπτυξή της στο ρωσικό αέριο ως την πιο οικονομική εναλλακτική λύση μετά τα ρυπογόνα  ορυκτά μεταλλεύματα.  Όμως, δεν μπορείς να είσαι ανεξάρτητος και να έχεις αυτονομία κινήσεων και πολιτικών , όταν εξαρτάσαι ενεργειακά από άλλα κράτη.  Και σήμερα από την εξάρτηση από την Ρωσία οδηγούμαστε στη εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
 • Στη  χώρα μας οδηγηθήκαμε με απόφαση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βίαιη απολιγνητοποίηση και  στην πλήρη εξάρτησή μας από εισαγόμενες μορφές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλείδωσαν σε 4 μεγάλες εταιρείες και το 80% είναι εισαγόμενη ενέργεια, από την οποία το 50% περνά μέσα από την Τουρκία. Αντιλαμβανόμαστε πια όλοι και όλες μας πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί. Είναι αυτή η ενεργειακή μοίρα της Ελλάδας και της Ευρώπης που οραματιζόμαστε;
 • Οι εταιρίες ενέργειας στη χώρα μας παρουσιάζουν κέρδη ρεκόρ, την ώρα που ο πρωτογενής τομές, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος των λογαριασμών. Η περίφημη είσπραξη των φόρων στα παλιά υπερκέρδη για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022είναι μηδενική.
 • Η ΔΕΗ με το 34% να ανήκει στο κράτος και τον έλεγχο της διοριζόμενης από την Κυβέρνηση Διοίκησης, θα μπορούσε και έπρεπε να ασκήσει Δημόσια Πολιτική Ενέργειας. Το γιατί δεν το έπραξε μάλλον πρέπει να το αναζητήσουμε στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης.
 • Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η επιβολή έκτακτης εισφοράς και ακόμα τίποτα.και ακόμα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εισπράξει τα έσοδα της έκτακτης εισφοράς από τις ενεργειακές.

Προτάσεις μας :

 •  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ των εγχώριων φυσικών πόρων καθώς και η ομαλή και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές επιλογές ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις κοινωνικές ανισότητες.
 • ΠΛΑΦΟΝ στη λιανική. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ χωρίς την επιδότηση, την οποία έμμεσα εμείς πάλι πληρώνουμε, είναι τα πιο ακριβά στην Ευρώπη.
 • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Οικονομική κινητροδότηση και φορολογικές ελαφρύνσεις σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας
 • ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ για την ενεργειακή αναβάθμιση πέρα από το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ
 • Παροχή ΕΞΥΠΝΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ για να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε και πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία ενέργειας.
 • ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: απέναντι στην ολιγαρχία και τα μεγάλα συμφέροντα που φτάνουν να μονοπωλούν ακόμα και την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

ΗΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΛΕΑ ΒΑΣΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here