Οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ουκρανός πρόεδρος για να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να τερματιστεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Σημαντικές ειδήσεις προκύπτουν από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης (αν και δεν μεταδόθηκε από αυτά καθώς υπήρξε παρέμβαση της αρμόδιας ρωσικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής).

Ο Ουκρανός πρόεδρος, εμφανίσθηκε έτοιμος «να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία» αλλά προέβαλε ως απαίτηση «να λάβει εγγυήσεις από τρίτες χώρες» και «να τεθεί σε δημοψήφισμα» (σ.σ. το καθεστώς ουδετερότητας).

Οι εκπρόσωποι των χωρών που μπορούν να υπογράψουν ως εγγυήτριες δυνάμεις «δεν πρόκειται να το κάνουν, εάν υπάρχουν στην ουκρανική επικράτεια ρωσικά στρατεύματα», είπε ο ηγέτης της Ουκρανίας. «Ο Τζόνσον, ο Μπάιντεν, ο Ντούντα, ο Ερντογάν; Ποιος θα κάτσει να συνομιλήσει για οτιδήποτε εάν υπάρχουν στρατεύματα; Ποιος θα υπογράψει; Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί, είναι αδύνατον […]. Ένα δημοψήφισμα είναι αδύνατον να διεξαχθεί όταν υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Κανένας ποτέ δεν πρόκειται να μετρήσει τα αποτελέσματα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, εάν βρίσκονται στρατεύματα, ή ένοπλες παράνομες ομάδες, ή νόμιμες ομάδες άλλης χώρας χωρίς  νομική βάση. Είναι αδύνατον», υπογράμμισε και επανέλαβε «τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν οι εγγυητές να υπογράψουν τα πάντα… και μετά η επικύρωση θα πάει στα κοινοβούλια, το δημοψήφισμα θα γίνει σε μερικούς μήνες όπως και οι αλλαγές στο Σύνταγμα».

Στη συνέντευξη που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram, ο Ζελένσκι, πρόσθεσε την πρόβλεψη για «μη πυρηνικό καθεστώς» του κράτους του και είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι προτάσεις «εξετάζονται εις βάθος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σε άλλο σημείο είπε πως καταλαβαίνει ότι «είναι αδύνατο να αναγκαστεί η Ρωσία να απελευθερώσει τα εδάφη καθώς αυτό θα οδηγούσε στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και εμφανίστηκε διατεθειμένος «για μια συμβιβαστική λύση για το δύσκολο θέμα του Ντονμπάς».

Στην ερώτηση πώς φαντάζεται μια στρατιωτική νίκη, απάντησε: «Η ελαχιστοποίηση του αριθμού των θυμάτων, η συντόμευση αυτού του πολέμου. Να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα εκεί που ήταν πριν τις 24 Φεβρουαρίου. Πριν την εισβολή».

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here