Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν σκληρή μάχη για να σβήσουν τη φωτιά σε Ρόδο και Κέρκυρα, ενώ νέα εστία υπάρχει στην Εύβοια και μικρές αναζωπυρώσεις σε Αχαΐα. Την ίδια ώρα, η χώρα θρηνεί για τον χαμό των δύο πιλότων στην Κάρυστο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλο το νησί της Ρόδου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Για 9η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου. Η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να εστιάζεται στην περιοχή των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή.  Σε όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών έδιναν την μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις

Διάσπαρτες εστίες είναι ενεργές στους λόφους γύρω από τις Λούτσες και την Άνω Περίθεια στην Κέρκυρα, όπου χθες δόθηκε μάχη με τις αναζωπυρώσεις και η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια. Κάποια από αυτά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν σε Λούτσες, Ημερολιά Απραό, Καλαμάκι, Σύκι με κατεύθυνση προς λιμάνι Κασσιόπης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να οριοθετήσουν τις εστίες που υπάρχουν στο πυκνό δάσος μέχρι το μεσημέρι, αφού τότε αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι, κάτι που θα κάνει εύκολη την μετάδοση της φωτιάς σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση των δασοκομάντος και των επίγειων δυνάμεων είναι πολύ δύσκολη γιατί η περιοχή είναι κατάφυτη και δύσβατη.

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Bόρειας Κέρκυρας Νίκος Μουζακίτης κατήγγειλε στην ΕΡΤ πως είδε αυτοκίνητο να απομακρύνεται από το σημείο της φωτιάς, αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμό.  Στο δεύτερο μέτωπο στα δυτικά του όρους Παντοκράτορας οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Λαύκι, ενώ οι κάτοικοι ανήσυχοι έβλεπαν τον αέρα να δυναμώνει.

Εθελοντές απομάκρυναν ζώα από τις καμένες περιοχές στην βορειοανατολική Κέρκυρα, από το χωριό Λούτσες και ότι αποκαΐδια άφησε η φωτιά μέσα στον οικισμό. Βούλγαροι πυροσβέστες, 70 άτομα και 19 αυτοκίνητα κατευθύνονται προς Κέρκυρα για να ενωθούν με τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

Νέα εστία φωτιάς στην Εύβοια. Πριν λίγα λεπτά δόθηκε σήμα για φωτιά στο Βίταλο μετά το Αλιβέρι. Αυτή την ώρα σπεύδουν πυροσβεστικά από Χαλκίδα και Αλιβέρι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.  Ακόμα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τις 10:30 στο χωριό Βίταλο στην Κύμη Εύβοιας. Η φωτιά καίει γεωργική έκταση πολύ κοντά σε σπίτια.

Dnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here