Τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας στην ΝΑ Ευρώπη, είναι γνωστά, προφανή και σημαντικά.

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει, σε συνδυασμό με τις «ευκαιρίες» που δημιουργεί για όσους εποφθαλμιούν την εθνική μας κυριαρχία, έχουν ως αποτέλεσμα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, να τίθενται έντονα στο προσκήνιο. Η ανάγκη επενδύσεων κεφαλαίων, ως συστατικό οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, γίνεται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι θα ενδυναμώσουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, προσδίδοντας ένα επιπλέον ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών σε διεθνές επίπεδο.

Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος (South Corridor), ως μείζονα συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου πάνω από 4.000 χλμ., με ταυτόχρονη επένδυση κεφαλαίων που θα ξεπεράσουν τα 41 δις ευρώ για επιμέρους ενεργειακά έργα. Μέρος του δικτύου αυτού αποτελεί ο αγωγός TAP με συνολικό μήκος 878 χλμ.

Το ελληνικό τμήμα του αγωγού TAP (μήκους 550 χλμ), οι εργασίες κατασκευής του οποίου έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός του πρώτου 6μήνου του 2016. Η κατασκευή του αποτελεί μια επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ για την Ελλάδα και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία της όπως προαναφέραμε «διψά» για επενδύσεις.

Η περιοχή της Καστοριάς, ως γνωστόν, ανήκει στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο TAP ενώ παράλληλα αποτελεί και βόρειο φυσικό σύνορο της χώρας. Ως εκ τούτου η γεωγραφική θέση της περιοχής σε συνδυασμό με την κατασκευή του αγωγού, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και δημιουργούν προϋποθέσεις ενίσχυσης της γεωστρατηγικής τη χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Για την περιοχή της Καστοριάς, παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σε διαφορετικά επίπεδα. Αύξηση της πραγματικής ρευστότητας  της τοπικής οικονομίας, μέσω της έμμεσης και άμεσης απασχόλησης που θα δημιουργηθεί ενώ αντίστοιχα και σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών το ποσό για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την όδευση του TAP αγγίζουν τα 32 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των περιοχών!

Ο TAP φαίνεται ότι είναι μια από τις λίγες τόσο μεγάλες επενδύσεις που στην πραγματικότητα γίνεται στην περιφέρεια της χώρας η οποία αποτελεί ευκαιρία σε προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης τόσο για την Καστοριά όσο και για όλες τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here