Καταγγελίες για τουριστικές επιχειρήσεις: 7ημερη εργασία χωρις ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες και εξαντλητικά ωράρια. Εργαζόμενος στην Κέρκυρα λιποθύμησε από υπερκόπωση καθώς δεν του δίνουν ρεπό.

Κάθε χρόνο τα ίδια για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, κάθε χρόνο καταγγελίες για απλήρωτους εργαζόμενους, για εξαντλητικά ωράρια και 7ημερη εργασία χωρίς ρεπό και κάθε χρόνο δεν λαμβάνονται μέτρα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό Γιώργος Χότζογλου κάθε χρόνο ζητά προσλήψεις, ελέγχους και επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα (απο 3 στους 5 μήνες) προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα. Οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν να μένουν άνεργοι χωρίς καν το επίδομα ανεργίας ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους.

Ο δεύτερος κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χότζογλου οι εργοδότες δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα.

Μιλώντας στο Dnews ο κ. Χότζογλου μας αποκάλυψε ότι στις 25 Ιουνίου εργαζόμενος στη Κέρκυρα λιποθύμησε καθώς ενώ είχε συμφωνήσει να παίρνει 4 ρεπό τον μήνα δεν του έδωσαν κανένα και κατέρρευσε λόγω υπερκόπωσης. Παράλληλα έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για τον τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων. Υπάρχουν εργαζόμενοι στον τουρισμό στην υπόλοιπη Ελλάδα , που ασφαλίζονται για τέσσερις ώρες και εργάζονται περισσότερες.

Σημειώνει δε ότι υπάρχει και παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Να σημειωθεί ότι πέρσι τον Μάιο το ΣΕΠΕ ξεκίνησε στοχευμένους εντατικούς ελέγχους σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στις Παράκτιες τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος) στην Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου), στα Νησιά Ιονίου (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κέρκυρα) και στις Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο δεν έγινε παρουσίαση των στοιχείων για τους ελέγχους που έγιναν τη θερινή περίοδο. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 έγιναν 59.476 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε τουριστικούς προορισμούς και επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ.

Ελλείψεις προσωπικού

Πάνω από το 10% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολείται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την απασχόληση.
Όπως σημειώνει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, καθοριστικός παράγοντας σε αυτό φαίνεται να είναι η όλο και εντεινόμενη αδυναμία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Το 2022, μόνο ο κλάδος των ξενοδοχείων δούλεψε με κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Και μάλιστα σε έναν κλάδο που έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία από φέτος είναι υποχρεωτική.

Και φέτος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κενές πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στον σχεδιασμό που αφορά την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού.

Συμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι μεγαλύτερες ελλείψεις αυτές εμφανίστηκαν το 2022 στο:

Νότιο Αιγαίο με 14.346 κενές θέσεις εργασίας
Κρήτη με 10.808 κενές θέσεις εργασίας
Κεντρική Μακεδονία με 5.891 κενές θέσεις εργασίας
Ιόνια Νησιά με 8.378 κενές θέσεις εργασίας

Το 2022 έμειναν κενές:

7.360 θέσεις εργασίας σε καμαριέρες,
5.164 θέσεις εργασίας σερβιτόρων,
3.460 ρεσεψιονίστ,
2.866 λαντζέρηδες ,
2.729 Barista / Barman – Barwoman,
2.404 καθαρίστριες και
2.340 μάγειρες.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά, dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here