Για την αγάπη και τη συντροφικότητα δύο κύκνων… μεταναστών στην Καστοριά μίλησε ο υπεύθυνος του Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Καστοριά, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι δύο κύκνοι, εκείνος από την Κρήτη, εκείνη από την Εύβοια, συναντήθηκαν στη λίμνη της Καστοριάς και, απομονωμένοι από τους υπόλοιπους, μοιράζονταν κάθε στιγμή, αφού έχουν ανταλλάξει ισόβιους όρκους, να είναι μαζί. Η ζωή του ζευγαριού διαταράχθηκε το πρωινό της Κυριακής, όταν το θηλυκό δέχθηκε επίθεση από ομάδα αδέσποτων και τραυματίστηκε. Σώθηκε από την άφιξη περαστικών και, λίγη ώρα αργότερα, όταν έφτασε ο διασώστης, βρήκε το θηλυκό να κάθεται κάτω ανήμπορος και τον αρσενικό να μάχεται, κάνοντας κύκλους γύρω από το ταίρι του, με ανοιχτές τις φτερούγες του, διώχνοντας τα σκυλιά.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, περιγράφει την εικόνα που είδε όταν έφτασε στο σημείο και προσπάθησε, με ήρεμες κινήσεις, να πλησιάσει το τραυματισμένο πουλί. “Την πλησίασα κάτω από το επιθετικό βλέμμα του αρσενικού ψηλαφίζοντας τις πληγές της και την πήρα στην αγκαλιά μου προσεχτικά, για να την μεταφέρω στο σταθμό, μιας και ήταν κοντά, περίπου 300 με 400 μέτρα”. Πλησιάζοντας στον σταθμό περίθαλψης, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν μόνος. “Όταν έφτασα κοντά γυρνώντας το κεφάλι μου συνειδητοποίησα ότι ο σύντροφος της με είχε πάρει στο κατόπι και ήρθε μαζί μου στο σταθμό , άνοιξα την πόρτα πήγα προς το χώρο περίθαλψης …αυτός πάντα δίπλα μας υπομονετικός, βγάζοντας  μικρές κραυγές μέχρι να περιποιηθούμε τα τραύματα της”. Όταν ολοκληρώθηκε η περίθαλψη και το πουλί πήγε στο αναρρωτήριο,  ο πιστός σύντροφός της πήγε και κάθισε δίπλα και πλέον, περιμένει να γίνει καλά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Το να αγαπάς και να ερωτεύεσαι πιστεύουμε ότι είναι προνόμιο των ανθρώπων … είναι μαγικό και απερίγραπτο συναίσθημα να βάζεις την ευτυχία σου μέσα στην ευτυχία του άλλου ,,το εγώ και το εσύ εξαφανίζετε και γίνετε εμείς …. Κάθε μεγάλη αγάπη αρχίζει με μια μεγάλη ιστορία !Αυτός από την Κρήτη , αυτή κάπου από την Εύβοια , πέρασαν λίγο απ΄την Αθήνα και ταξίδεψαν οδικός με λίγους μήνες διαφορά για την Καστοριά και πολιτογραφήθηκαν Καστοριανοί .Η ανάγκη αποξένωσης έφερε και την γνωριμία τους ,παρόλο που πίστεψαν ότι βρήκαν το ιδανικό μέρος αντιμετώπισαν δυσκολίες με τον ντόπιο πληθυσμό και απομονώθηκαν αρκετά μακριά τους, δημιουργώντας δικό τους χώρο . Κάθε ώρα ήταν μαζί κάθε στιγμή την μοιραζόταν , άλλωστε έχουν δώσει ισόβιους όρκους να είναι μαζί . Έτσι είναι οι κύκνοι !!! Σήμερα το θηλυκό δέχθηκε επίθεση από κάποια ομάδα με αδεσποτάκια και δυστυχώς τραυματίστηκε, οι πρωινοί περιπατητές που βρεθήκαν μετά από λίγη ώρα στο σημείο και έσωσαν την κατάσταση . Η εικόνα απερίγραπτη … ο ένας κύκνος να κάθετε κάτω ανήμπορος και ο άλλος να μάχεται κάνοντας κύκλους γύρο της με ανοιχτές τις φτερούγες του διώχνοντας τα σκυλιά . Όταν έφτασα αντίκρισα τις πληγές από μακριά πάνω στο κατάλευκο πτέρωμα της , με ήρεμες κινήσεις την πλησίασα κάτω από το επιθετικό βλέμμα του αρσενικού ψηλαφίζοντας τις πληγές της . Ανήμπορη όπως ήταν την πήρα στην αγκαλιά μου προσεχτικά και περπάτησα προς τι σταθμό μιας και ήταν κοντά , περίπου 300 με 400 μέτρα . Όταν έφτασα κοντά γυρνώντας το κεφάλι μου συνειδητοποίησα ότι ο σύντροφος της με είχε πάρει στο κατόπι και ήρθε μαζί μου στο σταθμό , άνοιξα την πόρτα πήγα προς το χώρο περίθαλψης …αυτός πάντα δίπλα μας υπομονετικός να βγάζει μικρές κραυγές μέχρι να περιποιηθούμε τα τραύματα της . Αφότου τελειώσαμε και την περάσαμε στο αναρρωτήριο , ήρθε μαζί της και κάθισε δίπλα της ……θα είναι εκεί».

Μπορεί να είναι εικόνα κύκνος
Μπορεί να είναι εικόνα πουλί και φύση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here