Αφιέρωμα του life-events.gr: Επαναλειτούργησε μετά από 77 χρόνια στα ιερά χώματα που «βάφτηκαν» με το αίμα ηρώων.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον μαρτυρικό Γράμμο. Μόλις φέτος το καλοκαίρι, και έπειτα από την αναστήλωσή του, τελέσθηκαν με ξεχωριστή λαμπρότητα τα εγκαίνια, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ. Παύλου και Καστορίας κ. Σεραφείμ, κληρικών από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και από άλλες περιοχές, καθώς και πλήθος πιστών χριστιανών. Πέρασαν 77 χρόνια μετά από την τελευταία Θεία Λειτουργία ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τη θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γράμμουστας, προστάτιδας των Βλάχων, η οποία επέστρεψε στον φυσικό της χώρο για να λαμπρύνει την Ακολουθία των Εγκαινίων.

Ο Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου, στα θεμέλια παλαιοτέρου Ναού, τον οποίον είχαν καταστρέψει τα στρατεύματα του Αλή Πασά. Η πέτρα με τον τρόπο που είναι τοποθετημένη μαρτυρά τη μεγαλοπρέπειά του. Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου η περιοχή δέχεται τη χαριστική βολή. Ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός, αρχηγείο και φυλακές.  Οι κακουχίες των πολέμων αφήνουν τον Ναό ερείπιο. Ο κόσμος ωστόσο συνέρρεε την ημέρα του 15 Αύγουστου.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γράμμουστας
Η συμβολική σημασία της εικόνας της «Παναγιάς της Γραμμουστιανής» ξεπερνά τη θρησκευτική της διάσταση. Θεωρείται η Οδηγήτρια και προστάτιδα των Γραμμουστιάνων Βλάχων, το σύμβολο της εξιδανικευμένης, απωλεσθείσας ορεινής τοπικότητας τους. Ζωγραφισμένη στην Βενετία πριν 400 χρόνια βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Αργους Ορεστικού ενώ η εικόνα μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο για την ημέρα του Παναγίας.
Κάθε χρόνο οι Γραμμουστιάνοι την ανεβάζανε πάνω σε ειδικό άλογο, ντυμένη με κόκκινο βελούδο με χρυσά σιρίτια, την τοποθετούσαν στην εκκλησία της Παναγίας για όλο το καλοκαίρι και μετά με τον ίδιο τρόπο την κατέβαζαν όταν έφευγαν για τα χειμαδιά.

Στο Αργος Ορεστικό υπήρχε εκκλησία της Παναγιάς όπου αναφέρεται ότι χτίστηκε με χρήματα των τσελιγκάδων του Γράμμου Χατζοπουλαίων, Πισιωταίων από το 1870. Η εικόνα της Παναγιάς της «Οδηγήτριας» μεταφερόταν εκεί, μέχρι που το 1941 η εκκλησία βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς, μάλλον κατά λάθος αφού δίπλα βρισκόταν ένας οικισμός με πυρομαχικά.

Η εκκλησία της Παναγιάς κατεδαφίστηκε μεταπολεμικά στη δεκαετία του 50 και οι εικόνες μεταφέρθηκαν στην Κορησό και την Μητρόπολη.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Βενετία είναι τυπωμένο και το Ιερό Ευαγγέλιο της Παναγιάς της Γράμμουστας, το οποίο αποτελεί δείγμα υψηλής βενετσιάνικης αισθητικής. Είναι θαυμάσια εικονογραφημένο και φέρει παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού και από τους Ευαγγελιστές. Μπορούμε να διαβάσουμε «Εν Ενετίησιν 1748».

Πηγή πληροφοριών: www. vlahoi.net, www.vimaorthodoxias.gr

Πηγή: life-events.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here