Από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στην κούρσα των Νέων του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του UEFA Youth League ήταν ο Σταύρος Πνευμονίδης και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας μεταφέρει την… αθόρυβη δουλειά του νεαρού ποδοσφαιριστή.

Η ζωή δείχνει πολλές φορές την άσχημη και σκληρή πλευρά της. Ένα σοκ που μπορεί να έρθει ανά πάσα ώρα και στιγμή εκεί που δεν το περιμένεις και να σου αποδείξει πόσο άδικη μπορεί να γίνει.

Κάτι τέτοιο βίωσε ο 17χρονος Σταύρος Πνευμονίδης. Το αγόρι που χαμογελά με το μετάλλιο στο στόμα στην παραπάνω φωτογραφία, είχε μία τραγική απώλεια πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του.

«Όσο και αν περάσει ο χρόνος είναι ένα γεγονός που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ» είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε κάνει στα «parapolitika», όπου τόνισε τις δύσκολες μέρες που είχε, χωρίς όμως να το βάλει ποτέ κάτω.

Αντιθέτως, αυτό του έδωσε ακόμα περισσότερο κίνητρο να παλέψει, να βελτιωθεί και εν τέλει να εξελιχθεί σε βασική μονάδα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου στα πλάνα της Κ19 του Ολυμπιακού παρότι είναι μόλις 17 ετών.

Το αριστούργημα των Νέων με την κατάκτηση του UEFA Youth League είχε ανάμεσα στις… υπογραφές και τη δική του, καθώς έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια και πρόσφερε τις πολύτιμες βοήθειες του, πολλές φορές ακόμα και «αθόρυβα».

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας δίνει στο… πιάτο όσα πρόσφερε στον αγωνιστικό χώρο ο 17χρονος σε αυτά τα παιχνίδια αλλά και τους αριθμούς στον μεγάλο τελικό.

Βασικό κομμάτι στο… παζλ της πίεσης

Το στυλ παιχνιδιού στους Νέους του Ολυμπιακού ήταν συγκεκριμένο. Ανεξαρτήτως αντιπάλου, ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλους δεν άλλαξε τα πλάνα του και σε κάθε παιχνίδι παράταξε την ομάδα όπως έκανε σε όλα τα ματς.

Η πίεση ήταν το «κλειδί» με άπαντες να τρέχουν και να πρεσάρουν παντού ειδικά από τη μέση και μπροστά, με τον Κωστούλα να έχει από πίσω του τόσο τον Παπακανέλλο όσο και τον Πνευμονίδη ενώ έδιναν βοήθειες και οι χαφ Μουζακίτης και Μπάκουλας.

Ας εστιάσουμε στον 17χρονο Πνευμονίδη, ο οποίος εξελίχθηκε σε βασικό στοιχείο της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού και ήταν ο παίκτης που πίεζε ασφυκτικά τους αντίπαλους αμυντικούς αλλά ουκ ολίγες φορές και τον τερματοφύλακα.

ελλάδα
Το heatmap του Πνευμονίδη στο UEFA Youth League

Κάπως έτσι άλλωστε ήρθε και το γκολ της ισοφάρισης κόντρα στη Λανς (2-2), με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα πέναλτι και πήραν την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού. Όλα τα παραπάνω, φαίνονται και στο παραπάνω πινακάκι με το heatmap του Έλληνα μεσοεπιθετικού συνολικά στη διοργάνωση.

Ένας μεσοεπιθετικός για όλες τις… δουλειές

Δεν είναι μόνο η υψηλή πίεση και το ασταμάτητο τρέξιμο που πρόσφερε στον Ολυμπιακό ο Σταύρος Πνευμονίδης σε αυτά τα εννιά ματς του UEFA Youth League. Για την ακρίβεια, ο 17χρονος μεσοεπιθετικός πρόσφερε πολλά περισσότερα από του «ζητάει» η θέση του.

Ας ρίξουμε μία ματιά στα όσα έκανε στα εννιά ματς κατά μ.ο.

  • 15 πάσες (75% σωστές)
  • 2,5 πάσες στο τρίτο μισό (66% σωστές)
  • Πήρε την μπάλα 11 φορές μ.ο.
  • 3 ντρίμπλες (60% επιτυχημένες)
  • 3,5 φορές πήρε την μπάλα στην περιοχή
  • 8 μονομαχίες (62% κερδισμένες)
  • Ανέκτησε την μπάλα 4 φορές και τις μισές ήταν στο αντίπαλο μισό

Πάμε τώρα με την σειρά να… μεταφράσουμε όλα τα παραπάνω. Αρχικά, μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που ήταν σχεδόν… άριστος στις πάσες του σε αυτά τα παιχνίδια, με το ποσοστό να είναι στο 75% επιτυχίας μ.ο.

Χαρακτηριστικά, στο εντός (18/20 πάσες) και εκτός έδρας (12/14 πάσες) με τη Λέτσε, στο εντός (11/14 πάσες) και εκτός έδρας (17/19 πάσες) με την Καμπάλα, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (9/12 πάσες) αλλά και στον μεγάλο τελικό με τη Μίλαν (11/14 πάσες), το ποσοστό επιτυχίας ήταν πάνω από το 75%.

Επίσης αρκετές από αυτές ήταν στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, καθώς είχε μ.ο. 2,5 πάσες με το 66% από αυτές να βρίσκουν και συμπαίκτη του. Αφήνουμε το κομμάτι με τις πάσες και πάμε σε αυτό με τις ατομικές ενέργειες, όπου επίσης έχει σημασία και αξία να ρίξουμε μία ματιά στα όσα είχε κάνει.

ελλάδα
Πάσες του Πνευμονίδη

Ο Πνευμονίδης έκανε σχεδόν τρεις ντρίμπλες ανά ματς με αποκορύφωμα το 3/5 κόντρα στην Καμπάλα στο εντός έδρας. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως ο 17χρονος μεσοεπιθετικός είχε ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 60% (!), δεδομένου ότι έκανε σε κάθε ματς πάνω από δύο ντρίμπλες με μοναδικές εξαιρέσεις το ματς με την Μπάγερν Μονάχου και το εκτός έδρας κόντρα στη Λέτσε.

Δεν είναι μόνο το επιθετικό σκέλος αλλά και το αμυντικό. Ένας τομέας που επίσης ο 17χρονος ποδοσφαιριστής θα πήγαινε εξαιρετικά αφού είχε μ.ο. 7,5 μονομαχίες ανά ματς και έβγαινε νικητής στο 62% από αυτό, με τον τελικό να αποτελεί το αποκορύφωμα με 8/9 μονομαχίες ενώ εξίσου καλούς αριθμούς είχε τόσο κόντρα στην Μπάγερν (3/4) όσο και και κόντρα στην Ίντερ (5/7). Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τα δύο γκολ και τις ασίστ που μέτρησε σε διάστημα εννιά αγώνων.

Το ρεσιτάλ στον τελικό και το τέλειο… ντουέτο πίσω από τον φορ

Μετά τη «μεγάλη εικόνα» του Πνευμονίδη στη διοργάνωση, πάμε να εστιάσουμε στα… κατορθώματα που είχε στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Μίλαν. Εκεί έπαιξε για 89 λεπτά και ως αποκορύφωμα μπορεί να είχε την ασίστ στον Παπακανέλλο για το 2-0 αλλά η δουλειά που έχει βγάλει για όσο αγωνίστηκε, έχει παίξει κύριο λόγο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε αρχικά την… γλώσσα των αριθμών:

  • 11/14 (79%) πάσες συνολικά
  • 1 ασίστ
  • 2/2 πάσες στο πέναλτι
  • 8 πήρε την μπάλα
  • 3/6 πάσες μπροστά
  • 2/2 σουτ στην εστία
  • 2/4 ντρίμπλες
  • 3 φορές πήρε την μπάλα στην περιοχή
  • 11/22 μονομαχίες

Για ακόμη μία φορά, οι πάσες του αγγίζουν το «άριστα» με τις προσπάθειες να στείλει την μπάλα στο πέναλτι να έχουν 100% επιτυχία (2/2). Πήρε την μπάλα συνολικά οκτώ φορές και είχε πέντε ανακτήσεις στο παιχνίδι, με τη μία να είναι και στην πλευρά του αντιπάλου, δείγμα της πίεσης που ασκούσε στους αντίπαλους ποδοσφαιριστές.

Βρέθηκε δύο φορές σε θέση… βολής στην περιοχής αλλά και τα δύο σουτ σταμάτησε στον αντίπαλο πορτιέρε, ο οποίος δεν του επέτρεψε να πανηγυρίσει το τρίτο του γκολ στην διοργάνωση. Είχε 2/4 ντρίμπλες κατά τη διάρκεια του αγώνα όπως και 11/22 μονομαχίες που έδωσε στον αγωνιστικό χώρο, δείχνοντας το πόσο καλά τα πήγε και στο αμυντικό σκέλος, βοηθώντας τα χαφ της ομάδας του.

Στο τέλος της μέρας, ο Σταύρος Πνευμονίδης είναι με το μετάλλιο στο στόμα, με ένα πλατύ χαμόγελο και γεμάτος με δάκρυα χαράς, κοιτώντας ψηλά τον ουρανό. Ένα από τα παιδιά που δεν αποκλείεται να το δούμε να πλαισιώνει και την πρώτη ομάδα καθώς έδειξε πως έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

@Photo credits: Wyscout

Πηγή: gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here