Πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου 2023, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μαρτυρικής Μνήμης Κωσταραζίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης για τα 79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Μαρτυρικού οικισμού.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε από το πρωί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Κωσταραζίου, ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλίνικου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μαρτυρικής Μνήμης από τον Σεβασιμώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μίλησε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού οπού αναφέρθηκε στην θηριωδία που υπέστη ο οικισμός του Κωσταραζίου από τον κατακτητή και στην μνήμη που πρέπει να μείνει άσβεστη σε όλους μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο πέρας της οποίας σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι απότισαν φόρο τιμής κρατώντας ενός λεπτού σιγή μέχρι την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου.

Στις εκδηλώσεις Μνήμης παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δ.Σ του ίδιου δήμου, οι υποψήφιοι βουλευτές με την ΝΔ στην Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Αγνή Κανδύλη και Ζήσης Τζηκαλάγιας, οι υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Κώστας Γιαγκόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς Γρηγόρης Γρηγοριάδης ως επίτιμος Στρατηγός και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών αρχών του τόπου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Καλλιόπη Κυριακίδου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωσταραζίου, Αντιδήμαρχος Καστοριάς ως εκπρόσωπος του δήμου Καστοριάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κωσταραζινών Νέας Υόρκης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν επιζώντα μέλη του ολοκαυτώματος τα οποία κατέθεσαν στεφάνι καταχειροκροτημένα από το πλήθος του κόσμου.

Επίσης παρευρέθηκαν μέλη του γυναικείου συλλόγου “ΔΙΑΜΑΝΤΟΝΥΦΗ” Κωσταραζίου, ενδεδυμένα με την τοπική παραδοσιακή φορεσιά.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μαρτυρικής Μνήμης Κωσταραζίου:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here