Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει για το νέο δικαστικό έτος η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Εν όψει της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, ύστερα από περίπου ένα μήνα διακοπής, το NEWS 24/7παραθέτει τους σημαντικότερους από τους 20 μάρτυρες κατηγορητηρίου που απομένουν να καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και τα όσα εκείνοι έχουν αποκαλύψει για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης

Σημαντικοί μάρτυρες που ήδη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και της ανάκρισης έχουν κατορθώσει να αποδομήσουν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, καλούνται να καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Λίγες ημέρες πριν την 5η Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εκ νέου η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στο Μέγαρο του Εφετείου Αθήνας, το ΝEWS 24/7 παραθέτει τους σημαντικότερους μάρτυρες κατηγορητηρίου, οι οποίοι έχουν πλέον σειρά στον κατάλογο.

Ήδη από τους συνολικά 131 μάρτυρες, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κατά τα οποία εκδικάζεται η υπόθεση, έχουν καταθέσει περίπου 113, ενώ στους εναπομείναντες μάρτυρες περιλαμβάνονται από δημοσιογράφους έως και πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής. Παρά το γεγονός ότι απομένουν περίπου 20 μάρτυρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο μέρος της δίκης, η διαδικασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αν σκεφτεί κανείς πως ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται και τα πέντε πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, που κατέθεσαν ενώπιον τη ελληνικής Δικαιοσύνης ως προστατευόμενοι μάρτυρες, η κατάθεση αλλά και η εξέταση των οποίων από όλους τους παράγοντες της δίκης αναμένεται να είναι ενδελεχής.

Τα πρώτα δείγματα για τα όσα δεν αποκλείεται να ειπωθούν κατά τις μαρτυρικές τους καταθέσεις, έχουν ήδη δοθεί, όταν τα πέντε αυτά πρόσωπα βρέθηκαν το 2013 αντιμέτωποι με τις δικαστικές αρχές, περιγράφοντας τον τρόπο οργάνωσης του μορφώματος, αλλά και την εμπλοκή ακόμη και νυν κατηγορούμενων βουλευτών στις δράσεις των μελών της οργάνωσης. Ανάμεσα στα όσα έχουν αναφέρει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι:

Για την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής: “ο Αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν το γνωρίζει ή δεν το εγκρίνει ή χωρίς να έχει υποπέσει στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν όλοι να κινούνται… Κάτω από τον Αρχηγό υπάρχει ένας στενός ηγετικός πυρήνας στον οποίο ανήκουν οι Χ. Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Γ. Γερμενής, όπου οι τρεις τελευταίοι αποτελούν το πειθαρχικό συμβούλιο της ΧΑ”. Αντίστοιχα, άλλος εκ των πέντε μαρτύρων κατέθεσε πως “για ό,τι και να γινόταν έπρεπε να ενημερώνουμε τον πυρηνάρχη, που ήταν ο Πατέλης, ο Πατέλης ενημέρωνε τον Λαγό, ο οποίος ήταν “η πλάτη της Νίκαιας” και ο Λαγός μιλούσε απευθείας με τον αρχηγό από τον οποίο και έπαιρνε την τελική έγκριση ή σχετικές εντολές”.

Για την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης: “Γνωρίζω ότι στελέχη της Χ.Α. εκπαιδεύονταν από τον Νίκο Μίχο, νυν βουλευτή Ευβοίας της Χ.Α., εκδοροσφαγέα στο επάγγελμα, στην εξουδετέρωση αντιπάλων με χρήση μαχαιριών, για το λόγο δε αυτό πραγματοποιούνταν σε μαντριά περιοχών της Αττικής, Μαλακάσας κ.λπ. “εκπαιδευτικές” μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες, προκειμένου να διδαχτεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα. Εχω μάθει ότι ο Μίχος προωθούσε όπλα σε διάφορα μέλη της οργάνωσης και όταν λέω προωθούσε, δεν εννοώ διέθετε δωρεάν αλλά πωλούσε έναντι τιμήματος”. Άλλος μάρτυρας υποστήριξε πως “γινόταν στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εγώ μάλιστα επρόκειτο να πάω σ’ αυτή που θα γινόταν στη Σαλαμίνα, αλλά δεν πήγα (…). Γνωρίζω όμως ότι η στρατιωτική εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη, αφού γινόταν χρήση και πραγματικών όπλων. Για να καταλάβετε, η εκπαίδευση ήταν σε επίπεδα ΟΥΚ. Στα γραφεία της οργάνωσης κυκλοφορούσαν κλομπς, στιλέτα και πτυσσόμενα μαχαίρια, όπως κι εγώ είχα”.

Για την “ιδεολογική κατήχηση” και την “πλύση εγκεφάλου” των νέων στελεχών: “Διδασκόταν αμέσως για την είσοδό μας σε πυρήνα ο ναζιστικός χαιρετισμός. Ηταν συνηθισμένο και επιθυμητό από την οργάνωση να γίνονται τατουάζ στο ένα χέρι το σύμβολο των SS, η νεκροκεφαλή, δηλαδή tottenkopf, και στο άλλο χέρι η σβάστικα σε διάφορες παραλλαγές. Τα νεοσύλλεκτα στελέχη ήταν υποχρεωμένα να αγοράζουν σειρά βιβλίων ναζιστικού περιεχομένου. “Ο Αγών μου” του Χίτλερ, το ημερολόγιο του Γκέμπελς και άλλα, αλλά και τα “Πρωτόκολλα της Σιών”, ώστε να γνωρίζουν οι νεοσύλλεκτοι ποιος είναι ο εχθρός τους, δηλαδή οι εβραίοι, οι σιωνιστές αλλά και οι κομμουνιστές. Κατ’ επέκτασιν διότι ο Μαρξ ήταν κομμουνιστής, οπότε μοιραία εβραίοι και κομμουνιστές ήταν το ίδιο. Πάντως, αυτό που μας έλεγαν στις κατηχήσεις είναι ότι σκοπός της Χ.Α. είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χαρακτηριστικά, έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς”.

Για επιθέσεις κατά αλλοδαπών, περιγράφονται “μηχανοκίνητες δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 50-60 μηχανάκια στα οποία επέβαιναν οπωσδήποτε δύο άτομα (ποτέ μόνος ο οδηγός) εκ των οποίων ο συνεπιβάτης κράταγε τη σημαία με το κοντάρι της οποίας χτυπούσε όποιον Πακιστανό βρισκόταν μπροστά του. Το κοντάρι ήταν ειδικά κατασκευασμένο δήθεν για τη σημαία, όμως ήταν η κατασκευή του τέτοια (κοντόχοντρο) ώστε και να το ελέγχει αυτός που το κρατάει και να μπορεί να χτυπήσει αποτελεσματικά άνθρωπο και μ’ αυτό εννοούσαμε να του ανοίξουμε το κεφάλι”.

Εξ αποστάσεως καταθέσεις

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την ελληνική Δικαιοσύνη ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα πέντε αυτά άτομα θα καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ παράλληλα θα προστατευθούν -όσο είναι δυνατόν- τα στοιχεία τους, προκειμένου να μην στοχοποιηθούν από τη Χρυσή Αυγή. Αν και αυτό, όπως φαίνεται, δεν έχει επιτευχθεί, αφού η οργάνωση έχει γνωστοποιήσει ποιά είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα, οι αρχές καλούνται να συνεχίσουν να προφυλάσσουν τους μάρτυρες. Για το λόγο αυτό άλλωστε, υπήρξε σειρά συζητήσεων για το πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν με άμεσο τρόπο, δίχως να φαίνονται τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κι όλα αυτά στα πλαίσια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τελικά φαίνεται πως το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι αρμόδιοι είναι η χρήση ειδικής αίθουσας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου θα βρίσκονται οι επίμαχοι μάρτυρες. Η κατάθεσή τους θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, με αλλοιωμένη φωνή και χωρίς εικόνα, έτσι ώστε να υπάρξει απόλυτη ανωνυμία. Αυτά άλλωστε, συνέβη και κατά την πρώτη ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, όταν και οι πέντε δήλωσαν το “παρόν” στην ακροαματική διαδικασία, αφού πρώτα το δικαστήριο που συνεδρίαζε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, συνδέθηκε διαδικτυακά με τη ΓΑΔΑ. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η εξέταση και των πέντε αναμένεται να αποτελέσει “πεδίο μάχης” για την υπεράσπιση, η οποία δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει το νομικό της οπλοστάσιο έτσι ώστε να μην γίνουν δεκτές στο σύνολο ή εν μέρει οι εν λόγω καταθέσεις.

Ηλίας Σταύρου: “Απόλυτη πίστη στον αρχηγό”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπολογίζεται πως θα έχει και η κατάθεση του Ηλία Σταύρου, πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δεν ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του για να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Ο μάρτυρας, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, αλλά και επιστημονικός συνεργάτης της στη Βουλή, αποχώρησε το Δεκέμβριο 2013 από την οργάνωση και λίγους μήνες αργότερα έδωσε μία αναλυτική κατάθεση στις εφέτες ειδικές ανακρίτριες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή “αγωνίζεται για την επικράτηση των ιδεών και αρχών του Εθνικοσοσιαλισμού και συνακόλουθα για τη δημιουργία ενός Εθνικοσοσιαλιστικού Κράτους με σημείο αναφοράς τη μεσοπολεμική Γερμανία”, με τελικό σκοπό “τη δημιουργία ενός μονοκομματικού καθεστώτος στο οποίο κράτος και κόμμα θα ταυτίζονται και το πρώτο θα τελεί υπό τις εντολές του δεύτερου”. Μάλιστα, περιέγραψε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν για αυτό το στόχο, περιλαμβάνοντας σε αυτές και τη βία. “Για παράδειγμα από τη στιγμή που το κράτος, όπως θα επιθυμούσε η ΧΑ δεν προέβαινε σε απέλαση των μεταναστών κάθε μέσο που θα τους έκανε τη ζωή δύσκολη, όχι απλά ήταν ανεκτό αλλά επιβαλλόταν για το καλό του έθνους”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξήγησε πως τα δόκιμα μέλη κατηχούνταν στην υπεροχή της λευκής φυλής έναντι των υπολοίπων, στο μίσος των Εβραίων και γενικότερα στην ανωτερότητα του ελληνικού έθνους και εν γένει στις αρχές , αξίες και αντιλήψεις του εθνικοσοσιαλισμού, ενώ τόσο ο αγκυλωτός σταυρός όσο και ο χαιρετισμός με προτεταμένο το δεξί χέρι “αποτελούν σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή πολιτιστική κληρονομία της πατρίδας μας , ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αν όχι όλοι μέσα στη ΧΑ, γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται σε απευθείας σύνδεση με την Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία”.

Αναφορικά δε, με τον αρχηγό της οργάνωσης, υποστήριξε πως “στη ΧΑ η πιστή στον αρχηγό εκφεύγει του προσώπου του και ανάγεται σε ένα επίπεδο μεταφυσικής. Πρόκειται για τη λατρεία στον ίδιο το θεσμό του αρχηγού και επί της ουσίας για την εκδήλωση της απόφασης ενός προσώπου να θέσει όλη του την ύπαρξη υπό τις εντολές του. Τόσο του ιδίου όσο και των προσώπων που αυτός καθορίζει”. Μάλιστα, απαντώντας στο αν ο αρχηγός έχει εποπτεία και γνώση των δράσεων των μελών”, είχε πει ότι “έχει πλήρη εποπτεία υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία να οργανώσουν το οτιδήποτε, είναι άνθρωποι απολύτως πιστοί στον αρχηγό και δεν διανοούνται να κάνουν κάτι πέρα από τις εντολές του. Όχι λόγω φόβου για τυχόν συνέπειες, αλλά λόγω της απόλυτης πιστής τους”.

Η κατάθεση Δημ. Ψαρρά

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στις δικαστικές αρχές, εκτός από στοιχεία της πολύχρονης έρευνάς του, και αντίγραφο του καταστατικού της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας πως το διαθέτει και το πρωτότυπο. Πρόκειται για ένα έγγραφο που έχει προκαλέσει “εκρήξεις οργής” από την εγκληματική οργάνωση φτάνοντας στο σημείο να προχωρήσει σε ευθείες επιθέσεις κατά του δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει… κανένα απτό στοιχείο σε βάρος της.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση Ψαρρά αναμένεται να “ανάψει τα αίματα”, αφού ήδη η υπερασπιστική γραμμή περιλαμβάνει μία έντονη αντιπαράθεση με μάρτυρες δημοσιογράφους της ΕφΣυν. Αυτό άλλωστε, συνέβη και κατά την κατάθεση του Γιάννη Μπασκάκη, ο οποίος ρωτήθηκε ουκ ολίγες φορές για τη συνεργασία του με το Δημήτρη Ψαρρά, δίνοντας μία …μικρή γεύση για το τί πρόκειται να επακολουθήσει, όταν στο βήμα του μάρτυρας βρεθεί ο τελευταίος.

Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here