Δελτίο Τύπου – Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η κυβέρνηση με την παράδοξη πολιτικής της αφήνει μη λειτουργικές τις έτοιμες ενεργειακές υποδομές του Δήμου Άργους Ορεστικού”

Διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Συζητήθηκε χθες 16/1/2023 στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για την απαξίωση της κυβέρνησης σχετικά με τη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών του Δήμου Άργους Ορεστικού στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ. Η ερώτηση απαντήθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού της ΠΕ Καστοριάς, τα τελευταία 3 χρόνια, επένδυσε 13 εκατομμύρια ευρώ αξιοποιώντας το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να αναβαθμίσει ενεργειακά 19 δημοτικά κτίριά του, ώστε να γίνει ενεργειακά αυτόνομος και να συμβάλλει με όρους κοινωνικού οφέλους στην ενεργειακή μετάβαση.

Ωστόσο, ενώ  η εγκατάσταση είναι έτοιμη, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προχωράει στη σύνδεση με το δίκτυό του, με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι κορεσμένο.

Το Υπουργείο οφείλει να προτεραιοποιήσει τις συνδέσεις των ενεργειακών πρωτοβουλιών των δημόσιων φορέων και να προβεί άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

«Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Καλή χρονιά σε όλους. Κύριε υπουργέ, υπάρχει μία απαξίωση στην πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Δήμος Άργους Ορεστικού για την ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών υποδομών του. Αν λάβουμε υπόψη ότι, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή δημόσιων φορέων στην ενεργειακή μετάβαση αξιοποιώντας ως εργαλείο τις ενεργειακές κοινότητες για κοινωφελείς σκοπούς, αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι απαράδεκτο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Άργους Ορεστικού εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργήσει μία ενεργειακή κοινότητα και έχει καταφέρει να αναβαθμίσει ενεργειακά 19 δημοτικά κτίρια, ώστε να γίνει ενεργειακά αυτόνομος. Το κόστος 13 εκατομμύρια ευρώ. Εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στις στέγες, αφού πρώτα αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ, και προχώρησε κανονικά στην κατασκευή των ενεργειακών αυτών υποδομών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ενώ όλη η εγκατάσταση είναι έτοιμη ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να προβεί στη σύνδεση αυτών των ενεργειακών υποδομών με το δίκτυο του, με τη δικαιολογία ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο.

Έχουμε, λοιπόν, έτοιμες ενεργειακές υποδομές για την ενεργειακή αυτονομία, χρηματοδοτημένες από το ΕΣΠΑ, αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ, αλλά μη λειτουργικές γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προχωράει στην άδεια. Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Ερωτάσθε: προτίθεστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών του Άργους Ορεστικού; Γιατί τόσο καιρό, ενώ υπάρχει αυτή η καταγγελία, δεν προχωρήσατε; Και για ποιο λόγο δεν προτεραιοποιούνται οι συνδέσεις των δημοσίων φορέων και των ενεργειακών κοινοτήτων κοινωφελούς σκοπού έναντι των ιδιωτικών επενδύσεων για τη σύνδεση στο δίκτυο; Ευχαριστώ».

Το πλήρες κείμενο της δευτερολογίας της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

Κύριε Υπουργέ, μάλλον δεν έχετε σωστή ενημέρωση, γιατί εδώ κάποιος δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Δήμο Άργους Ορεστικού και οι 19 φάκελοι έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ, τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, με αριθμό πρωτοκόλλου από τον Δήμο. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς λέτε ότι υπάρχουν έργα που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει αίτηση. Μήπως υποκρύπτεται εδώ το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σε 15 μέρες πρέπει να δώσει αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη απάντηση; Εγώ σας καλώ να το διασταυρώσετε αυτό που σας λέω, γιατί είναι επίσημο από τη δημοτική αρχή ότι η κατάθεση των φακέλων προς τον ΔΕΔΔΗΕ, και με στοιχεία, έχει γίνει πάνω από ένα χρόνο.

Ξέρετε, στα λόγια είναι καλό να λέμε ότι υπερασπιζόμαστε και προτεραιοποιούμε τις αιτήσεις που γίνονται από δημοτικούς φορείς, από ενεργειακές κοινότητες, από ομάδες παραγωγών με κοινωφελείς σκοπούς. Στην πράξη όμως δεν το κάνετε. Στις 12 Αυγούστου του 2022 με έκδοση ΦΕΚ Υπουργικής Απόφασης, και ενώ είχατε υποσχεθεί ότι θα προτεραιοποιούνται για τη σύνδεση στο δίκτυο ενεργειακές πρωτοβουλίες με κοινωφελείς σκοπούς, αυτό δεν το αποτυπώσατε στην απόφασή σας του Αυγούστου του 2022. Και συνεχίζετε να προκρίνετε με την απόφαση αυτή τη σύνδεση στο δίκτυο ιδιωτικών πρωτοβουλιών και ενεργειακών κοινοτήτων που είναι πάνω από 100 MW, αποκλείοντας τη δυνατότητα της ενεργειακής αυτονομίας περιπτώσεων όπως είναι ο Δήμος του Άργους Ορεστικού.

Και θέλω να σας πω το εξής: Η προτεραιοποίηση αυτή και μειώνει το ενεργειακό κόστος στους Δήμους, αλλά επειδή μιλάμε για συμψηφισμό – και η συγκεκριμένη ενεργειακή κοινότητα δεν έγινε με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, αλλά πάμε με ετήσιο συμψηφισμό, δηλαδή είναι κοινωφελής καθαρά ο σκοπός. Και μάλιστα υπάρχει και η πρόβλεψη το 15%, που είναι πλεονάζον, να δίνεται δωρεάν στην ΔΕΗ. Και εκτός από την ενεργειακή αυτονομία για τους φωτισμούς των δημοτικών οδών, για το κόστος στα δημοτικά κτίρια υπάρχει και η πρόβλεψη μέρος της παραγωγής αυτής της ενέργειας να πάει σε ευάλωτα νοικοκυριά. Και πέρα από τα 19 κτίρια, και δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο κύριε Πρόεδρε γιατί νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό, σταματάει και παγώνει και το έργο για τον υδροστρόβιλο στον Αλιάκμονα, για το πρώτο πράσινο κολυμβητήριο που κάνει ο Δήμος Άργους Ορεστικού. Και εδώ υπάρχει επίσημη καταγγελία και από τον Δήμαρχο τον κύριο Κεπαπτσόγλου και συνολικά από την δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πέρα, λοιπόν, από τα λόγια θα παρακαλούσαμε στην πράξη να ξεκινήσετε άμεσα, γιατί εδώ και πάρα πολύ καιρό παράγουν, κύριε Πρόεδρε, τα φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα των στεγών των δημοτικών κτιρίων, ρεύμα που δεν πάει πουθενά, χάνεται. Και ο Δήμος καλείται να πληρώσει, με αυτή την ενεργειακή κρίση, από εκεί που πλήρωνε 5,5 ευρώ/kWh, 30 ευρώ, με αποτέλεσμα το τελευταίο ενάμιση χρόνο, και κλείνω με αυτό, από εκεί που είχε μηδέν ευρώ χρέος στη ΔΕΗ, μέσα σε ενάμιση χρόνο, με έτοιμη τη λύση, έχει φτάσει το χρέος στις 300.000 ευρώ. Γιατί έχει ιδιοπαραγωγή η οποία όμως δεν μπορεί να μπει στο δίκτυο. Πρέπει να δώσετε άμεσα λύση. Ευχαριστώ».

Το σχετικό βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here