Στην ηγεσία της ΚΕΔΕ παραδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών το σχέδιο νόμου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών – Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές της βουλής

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του από τη βουλή εισέρχεται το σχέδιο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, καθώς μετά από την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο, παραδόθηκε ήδη στην ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προς επεξεργασία και συζήτηση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Την επόμενη εβδομάδα η ΚΕΔΕ αναμένεται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Δ.Σ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που ακολούθως θα γίνει και με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ), προκειμένου οι αιρετοί να προβούν σε παρατηρήσεις, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις τους επί συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου, που αφορούν στις αλλαγές που επέρχονται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς και των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Κομβικοί άξονες, που θαενισχύσουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, μέσα από διοικήσεις που θα έχουν ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι πλειοψηφούντες συνδυασμοί θα καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών, είναι:

*Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%

*Η θέσπιση εκλογικού ορίου 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο

*Η κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου (4η κάλπη) για τα τοπικά συμβούλια

*Η αύξηση της θητείας των αιρετών από τέσσερα στα πέντε χρόνια, όπως ίσχυσε προ Κλεισθένη και

*Η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

Το προφίλ του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου από το 2023

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο δήμος θα διοικείται και πάλι από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται:

  • Από 11 μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους
  • Δεκατρία μέλη θα έχει το δημοτικό συμβούλιο σε δήμους με πληθυσμό από 2.001 – 5.000) κατοίκους
  • Δεκαεπτά μέλη θα έχει το Δ.Σ σε δήμους με πληθυσμό από 5.001-10.000 κατοίκους
  • Είκοσι ένα μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 10.001 – 30.000 κατοίκους
  • Είκοσι επτά θα είναι τα μέλη σε δήμους με πληθυσμό από 30.001-100.000 κατοίκους
  • Τριάντα επτά μέλη θα είναι σε δήμους με πληθυσμό από 100.001-200.000 κατοίκους και
  • Σαράντα μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από διακόσιες χιλιάδες έναν 200.001 και άνω κατοίκους, όπως ισχύει στην περίπτωση των δήμων Θεσσαλονίκης και Αθηναίων.

Οι δημοτικές κοινότητες

Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των πεντακοσίων (500) κατοίκων θα διοικούνται από τον Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας.

Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των πεντακοσίων ενός κατοίκων (501) θα διοικούνται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας.

Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας θα αποτελείται από τρία (3) σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ πεντακοσίων ενός κατοίκων έως τρεις χιλιάδες (301 – 3.000) κατοίκων, πέντε (5) μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ τριών χιλιάδων ενός κατοίκων και δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων (3.001 – 15.000), επτά (7) μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ δεκαπέντε χιλιάδων και ενός κατοίκων και πενήντα χιλιάδων (15.001 – 50.000) και εννέα (9) μέλη για κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των πενήντα χιλιάδων και ενός κατοίκων (50.001).

Δεν θα εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στις κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των δήμων. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη δεν θα εκλέγονται συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά.

Δήμοι με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων (100.000), που αποτελούνται από δημοτικές κοινότητες εκλέγουν συμβούλια δημοτικής κοινότητας.

Τα νέα περιφερειακά συμβούλια

Βασικά όργανα της περιφέρειας θα παραμείνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή, η Οικονομική Επιτροπή, οι επιτροπές του άρθρου 164 του ν.3852/2010

Το περιφερειακό συμβούλιο θα αποτελείται από:

  • Τριάντα ένα μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους Σαράντα ένα μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους
  • Πενήντα ένα μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων
  • Το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Αττικής αποτελείται από εβδομήντα ένα (71) μέλη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” 

Διαβάστε αποκλειστικά στο makthes.gr το σχέδιο νόμου: 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here