Ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου με τη συνυπογραφή 44 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα: «Η ενυπόθηκη παραγωγική γη εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών παραδίδεται στο έλεος των funds και μαζί και η αγροτική οικονομία της Χώρας», στην οποία τονίζεται πως:

  • Άμεσος είναι ο κίνδυνος να περιέλθουν τα δάνεια των αγροτών σε κερδοσκοπικά κεφάλαια. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί θα αντιμετωπίσουν μια άγνωστη πραγματικότητα αναφορικά με τις πρακτικές είσπραξης των κόκκινων αγροτικών δανείων που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα οποία είχαν περάσει στην διαχείριση της «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση».
  • Η «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση» βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου “Αριάδνη” από funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων.
  • Η μεταβίβαση των αγροτικών δανείων θα δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στους αγρότες δανειολήπτες, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες στην αγροτική οικονομία και παραγωγή της χώρας.

Ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει για ποιους λόγους δεν εντάχθηκαν τα δάνεια σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο εξαίρεσης από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Επίσης, υπογραμμίζεται η ανάγκη να θεσπιστεί από την κυβέρνηση, ειδικό πλαίσιο ρύθμισης/διευθέτησης της οφειλής των αγροτικών δανείων, προστατεύοντας την ενυπόθηκη αγροτική γη.

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Η ενυπόθηκη παραγωγική γη εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών παραδίδεται στο έλεος των funds και μαζί και η αγροτική οικονομία της Χώρας»

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» αποτέλεσε προς τριετίας το πρώτο ονομαζόμενο φαινόμενο κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα, όμως επανέρχεται δριμύτερο για εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών, αγροτικών επιχειρήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν άγνωστες και ανέλεγκτες πρακτικές είσπραξης των κόκκινων αγροτικών δανείων, που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, και τα οποία είχαν περάσει στην διαχείριση της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, ανήκουν βέβαια στο ΤΧΣ, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, που έχει αναλάβει τη ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που κατέρρευσαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ των οποίων και της πρώην ΑΤΕ, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία, μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, πώλησης του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» από funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων, η οποία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του έτους.

Το χαρτοφυλάκιο Ariadni, εμπεριέχει 97.000 δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (14 δις οι συνολικές απαιτήσεις), από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες, τέθηκε προς πώληση, από τον ειδικό εκκαθαριστή PQH. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση «κόκκινων» δανείων εκτός του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά 53.000 οφειλέτες και 72 δανειακές συμβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα και ως εκ τούτου συνδέεται με αγρότες. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο σε ποσοστό άνω του 50% αφορά τα αγροτικά δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας, άρα τα δάνεια που πωλούνται σε funds συνδέονται κατά μεγάλο ποσοστό με την αγροτική οικονομία της χώρας και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις αγροτικής γης (υποθήκες).

Στο χρονοδιάγραμμα που δημοσιοποίησε η PQH, έως τις 18 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές. Η επόμενη φάση, δηλαδή η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022, ενώ η επιλογή και συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.

Η πώληση στα funds δημιουργεί τον κίνδυνο να περιέλθουν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, δάνεια που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή της χώρας και με τα παραγωγικά ακίνητα των αγροτών. Η μεταβίβαση των αγροτικών δανείων, θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για τους αγρότες δανειολήπτες, που, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά, από ένα καθεστώς χαμηλής πίεσης από την PQH θα μεταβούν σε έναν σφικτό εισπρακτικό κλοιό από τους νέους κατόχους των δανείων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο. 

Επειδή, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου των αγροτικών κόκκινων ενυπόθηκων δανείων, τα funds θα δημιουργήσουν ένταση και έκταση πιέσεων που αναμένεται ότι θα υπερέχει μακράν των μέχρι σήμερα τακτικών είσπραξης, δεδομένων των τεράστιων κεφαλαίων επένδυσης τους.

Επειδή, η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και η μη ελέγξιμη τακτική είσπραξης θα έχει ως συνέπεια οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να βρίσκονται συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης και πλειστηριασμού της ενυπόθηκης αγροτικής γης.

Επειδή τα αγροτικά ακίνητα αφορούν αγροτική παραγωγική γη, τα οποία συνδέονται άμεσα με την αγροτική οικονομία της χώρας και τυχόν απώλεια τους από την κατοχή των αγροτών θα δημιουργήσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγροτικής οικονομίας, άρα πρόκειται για ζήτημα που αφορά όχι μόνο την ατομική ιδιοκτησία των αγροτών αλλά την ίδια την αγροτική οικονομία, επομένως πρόκειται για ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους τα δάνεια των αγροτών δεν εντάχθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο εξαίρεσής τους από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, δεδομένου ότι ανήκουν στο ΤΧΣ και άρα επιβάλλεται η παρέμβαση;
  2.  Εάν δεν έχουν εξαιρεθεί ήδη τα εν λόγω δάνεια, προτίθεται και με ποιους τρόπους να παρέμβει η κυβέρνηση, θεσπίζοντας ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης/διευθέτησης της οφειλής των αγροτικών δανείων, κατά τρόπο που να προστατευτεί η ενυπόθηκη αγροτική γη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Αραχωβίτης Σταύρος

Τελιγιορίδου Ολυμπία  

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνους Ιωάννης

Μωραϊτης Θάνος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Σκούφα Ελισάβετ  

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here