«Τους έπιασαν στον ύπνο» με το Εξοικονομώ II: H πιο παγωμένη περιφέρεια είναι η προτελευταία στα χρήματα του προγράμματος!

Καλά,  δεν είναι η πρώτη φορά που το παρόντα τοπικό πολιτικό σύστημα «πιάνεται στον ύπνο» για σημαντικά γεγονότα και αποφάσεις που λαμβάνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε εξ αιτίας της άγνοιας του, είτε από την αδιαφορία του.

Tου Σπύρου Κουταβα, vetonews.gr

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ II» απασχολεί την κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, έχουν γίνει εκατοντάδες συσκέψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχει εμπλακεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής, διοικητικής και περιφερειακής ραχοκοκαλιάς της χώρας, ως προς την ακριβή αποτύπωση των κριτηρίων και των δικαιούχων, καθώς και των χρημάτων που θα διατεθούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Αποκαλύψαμε τις προάλλες στο vetonews.gr, μετά την υπογραφή της ΚΥΑ από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ότι η πιο παγωμένη περιφέρειά της χώρας, η δυτική Μακεδονία, είναι προτελευταία και καταϊδρωμένη στην κατανομή των χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ II» λαμβάνοντας μόλις 6.662.055 εκ € δηλαδή το 2,97% του προγράμματος.  Άλλες περιφέρειες της χώρας με ανάλογα πληθυσμιακά στοιχεία λαμβάνουν σημαντικότερες ενισχύσεις από το πρόγραμμα.

Πριν από το Εξοικονομώ II προηγήθηκαν δύο φορές σημαντικές απώλειες για την δυτική Μακεδονία η μια το 2015 και μια το 2018  από το πετσόκομμα του επιδόματος θέρμανσης. Από τα 225 εκ € του επιδόματος θέρμανσης των μνημονικών (ΝΔ – Πασοκ), κατεβήκαμε στα 120 εκ € των αντιμνημονιακών (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) για το 2015 και κατρακυλήσαμε στα 55 εκ € για το 2018. Το οικονομικό πλήγμα για κάθε οικογένεια που έκανε χρήση του επιδόματος κατ’έτος αγγίζει τα 700 €. Ο Αγώνας τώρα δικαιώνεται φωνάζουν οι τοπικοί αντιμνημονιακοί “τραγουδιστές!”.

Για όλα τα παραπάνω  η πολιτική ευθύνη του βουλευτών της περιφέρειας, που δεν είναι δυο η τρεις αλλά είναι επτά, είναι σημαντική και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει και η δυτική Μακεδονία τρώει συνέχεια “καρπαζιές” από την κεντρική κυβέρνηση, παρότι θεσμικά έχει αναδειχθεί σε  πρώτο χειροκροτητή της.

Εξίσου μεγάλες ευθύνες αντιστοιχούν και στον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη που επαναπαύθηκε στο «εντυπωσιοθηριακό» ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αγνοώντας η υποβαθμίζοντας άλλους τομείς, πολύ σπουδαιότερους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την τσέπη των πολιτών όπως το επίδομα θέρμανσης και τώρα οι πόροι του Εξοικονομώ.

Η πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη και όλων των υπολοίπων βουλευτών, του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ (έχει δύο μέλη στην ΚΕ του κόμματος) είναι μεγάλες και για ένα επιπλέον λόγο. Ενώ πολλές περιφέρειες της χώρας επέλεξαν να δεσμεύσουν πόρους σημαντικούς από τα δικά τους προγράμματα για το εξοικονομώ, όπως η περιφέρεια Ιονίων νήσων, κατά ένα περίεργο και ακατανόητο λόγο η δυτική Μακεδονία δια του περιφερειάρχη αδιαφόρησε; η εκτίμησε ότι δεν θα είναι ωφέλιμη μια τέτοια επιλογή.

Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικός όπως και τα μηδενικά στα χρήματα που αντιστοιχούν στους ιδίους πόρους της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here