Δημοσίευμα του Παναγιώτη Κώττα στα social media για το ΦΑ:

Δυστυχώς εδώ και μέρες στήνεται ένα τεράστιο επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από την έως τώρα προετοιμασία ή μη της κατασκευής των δικτύων ΦΑ στην περιοχή μας, αυτό βέβαια όχι τυχαία.
Αφορμή, η απόφαση του Πρωθυπουργού για τον «ξαφνικό θάνατο» του λιγνίτη. Μετά τις τελευταίες αιφνιδιαστικές δηλώσεις του κου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική Αλλαγή για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, δημιουργήθηκε άμεσος κίνδυνος εκτός όλων των άλλων, για τους Δήμους που θερμαίνονται από τις τηλεθερμάνσεις (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας). Τότε ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών τους στο θέμα που ΑΜΕΣΑ προκύπτει πλέον για την ανάπτυξη των δικτύων Φυσικού Αερίου από την έξοδο του Περδίκκα. Έξοδος η οποία είχε προβλεφθεί από την Περιφερειακή Αρχή Καρυπίδη και την τότε κυβέρνηση για μελλοντική χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος των μονάδων της ΔΕΗ και τα δίκτυα τηλεθέρμανσης. Η ανάγκη προγραμματισμού ανάπτυξης δικτύων ΦΑ στην περιοχή των ενεργειακών Δήμων έως τότε δεν ήταν επιτακτική, ενώ την ίδια περίοδο σχεδιάζονταν επεκτάσεις στα δίκτυα των τηλεθερμάνσεων. Συγχρόνως ο Θόδωρος Καρυπίδης καλούσε τους Δημάρχους της περιοχής να αρχίσουν να επεξεργάζονται σχέδια δημιουργίας και έλευσης δικτύων φυσικού αερίου για τις περιοχές τους, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας σε οικισμούς που δεν διέθεταν τηλεθέρμανση.
Μέσα σ’ όλη αυτή την υπόθεση δε δίστασαν να εμπλέξουν τη χρηματοδοτημένη και καθ’ όλα δρομολογημένη διαδικασία για την ανάπτυξη δικτύων στην Καστοριά, τους Μανιάκους, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά. Διαδικασία που προέβλεπε την προκήρυξη του έργου στο τέλος 2019 και παράδοση των πρώτων 138,6 χιλ χαμηλής και 15 χιλ. μέσης πίεσης έως το 2022 για τους πρώτους 885 οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές και σε βάθος δεκαετίας την ανάπτυξη σε άλλους 3.600. “Το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας. Τα δίκτυα αυτά έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας”, κι αυτό για όσους επαίρονται πως αν δεν αποφάσιζαν αυτοί για την έλευση του ΤΑΠ από την Ελλάδα δε θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για δίκτυα.
Η φράση «δίκτυα Φυσικού Αερίου» ακούστηκε στη Δυτική Μακεδονία από το στόμα του Θόδωρου Καρυπίδη για πρώτη φορά το 2014 και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2016 (181087/20-7-2016 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), με τη συμφωνία του ΤΑΠ και της τότε κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου Υπουργού κου Σκουρλέτη, για τη μετατροπή των βανοστασίων στον Περδίκκα και την Ποριά σε σημεία εξόδου. Έως τότε κανένας πολιτικός της Δυτικής Μακεδονίας δεν είχε διαβεί το κατώφλι της ΔΕΠΑ και της ΔΕΔΑ για να μιλήσει για την ενεργειακή φτώχια των κατοίκων κυρίως των Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών και την ανάπτυξη δικτύων ΦΑ σ’ αυτές. Κανένα στέλεχος της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δεν είχε προβλέψει ούτε ένα Ευρώ στο σχεδιασμό των ΕΣΠΑ 2007-13 και 2014-20.
Μέσα σ’ όλον αυτό τον πανικό και την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών για τις πρόσφατες εξελίξεις της ΔΕΗ για την έξοδο του Πεδρίκκα, γίνεται μια προσπάθεια απαξίωσης και μηδενισμού όλων όσων έχουν επιτευχθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Η νέα Περιφερειακή Αρχή σε συναντήσεις που έχει κάνει αποφεύγει να συζητήσει το θέμα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους δημάρχους, της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και των Γρεβενών. Ακόμη και στο κορυφαίο όργανο, το Περιφερειακό συμβούλιο υπήρξαν κάποιες ενημερώσεις τελείως αποσπασματικά, μετά από πιέσεις μας και χωρίς φυσικά την παρουσία υπεύθυνων της ΔΕΠΑ και της ΔΕΠΑ.
Αρκετά προβλέψιμοι Περιφέρειά και Κυβέρνηση, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την αλλαγή της διοίκησης της ΔΕΔΑ στην οποία ανήκουν τα δίκτυα ΦΑ στη χώρα μας, αλλά και τη συζήτηση με ιδιωτικές εταιρείες, οδηγούν την έναρξη των κατασκευών των δικτύων της Περιφέρειας μας σε άγνωστη χρονική στιγμή κι όλα αυτά βέβαια εις βάρος των κατοίκων λόγω καθυστερήσεων και μεγάλων ρίσκων μετακύλισης του κόστους σ’ αυτούς.
Αυτή είναι όλη η αλήθεια για την υπόθεση των δικτύων ΦΑ στην περιοχή μας, για όσα ακούγονται εκτός της αίθουσας του Περιφερειακού συμβουλίου ή μερικές φορές και μέσα σ’ αυτή, έχω να πω πως με λύπη μου διαπιστώνω πως έχει χαθεί τελείως η εντιμότητα και το μέτρο στον πολιτικό λόγο. Επίσης όλα όσα ακούγονται από την πλευρά της τωρινής διοίκησης είναι ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ.

Κώττας Παναγιώτης
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Καστοριάς
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here