Στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), ενεοί παρακολουθήσαμε την ομιλία του Δημάρχου Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, στην οποία περιέγραψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις συνθήκες παραλογισμού που επικρατούν στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και στέκουν εμπόδιο στην προσπάθεια ενός ακριτικού Δήμου με δύσκολες καιρικές συνθήκες, να καταστεί ενεργειακό αυτόνομος και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που το μεγάλο διακύβευμα είναι ακριβώς αυτό η εξοικονόμηση ενέργειας και η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Τη στιγμή λοιπόν, που το ίδιο το κράτος, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και Ευρωπαϊκών πόρων, δίνει τις δυνατότητες και τα κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση να στραφεί σε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, την ίδια στιγμή εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα, απαξιώνει με τον πλέον παράλογο και ανεπίτρεπτο τρόπο τις δράσεις αυτές και τις καθιστά ουσιαστικά μη λειτουργικές.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού, όπως ενημερωθήκαμε,  υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων, σε σχολεία, δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα εκμεταλλευόμενος το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων έλαβε άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την παραγωγή ενέργειας από υδροστρόβιλο και προχωράει στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Ένας τέτοιος σχεδιασμός που επιτυγχάνει το όραμα της ενεργειακής αυτονομίας, πρέπει να αποτελεί πρότυπο για κάθε Δήμο της Ελλάδας και επιβάλλεται να υποστηρίζεται από κάθε θεσμικό παράγοντα της χώρας.  Αντ’ αυτού την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των έργων αυτών έχει ολοκληρωθεί και απομένει η σύνδεση των χρησιμοποιούμενων πηγών ενέργειας στο δίκτυο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΗΕ), η εταιρία απαντά ότι το δίκτυό της είναι κορεσμένο!

Μεσούσης της  ενεργειακής κρίσης  και με αφορμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Άργους Ορεστικού γινόμαστε θεατές αλλά και κοινωνοί μιας παρωδίας πράσινης ανάπτυξης και αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορεί να γίνει ένας Δήμος ενεργειακά αυτόνομος με μικρό οικολογικό αποτύπωμα προς όφελος των Δημοτών  αλλά και του περιβάλλοντος.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό βουλευτή του Νομού Καστοριάς, να απαντήσουν στο εάν η προτεραιότητά τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών παραγωγής ενέργειας ή το όφελος που αποκομίζει η κοινωνία στο σύνολό της μέσω τέτοιου είδους δράσεων και η στήριξη μιας ενεργειακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό βουλευτή του Νομού Καστοριάς, να απαντήσει στο εάν υπάρχει “χώρος” στο κεντρικό δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ο.Τ.Α. και τους φορείς του ελληνικού δημοσίου ή το δίκτυο είναι εξ ολοκλήρου δεσμευμένο με συμβόλαια ιδιωτικών εταιριών.

Παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, με τις οποίες ουσιαστικά έθεσε ως προϋπόθεση να ασχοληθεί  με το πρόβλημα που προέκυψε στον Δήμο, το πέρασμα του Δημάρχου από το γραφείο του, όπως με περηφάνια δήλωσε έχουν κάνει άλλοι συμπολίτες μας! Τέτοιου είδους πρακτικές και νοοτροπίες, προσβάλλουν και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Οι εποχές των Μαυρογιαλούρων και οι πρακτικές τους έχουν περάσει ανεπιτρεπτί και δε θα σταματήσουμε ως ΠΑΣΟΚ να αγωνιζόμαστε για να μην επιστρέψουν ποτέ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΜΑΛΕΑ ΒΑΣΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here