Ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος, Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την έκθεση «Κύπρος, στο γύρισμα του 20ου αιώνα», η οποία θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης –  Casa Bianca, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2014, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία φιλοξενήθηκε ήδη στην Αθήνα, στο κτήριο της Παλιάς Βουλής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά 90 σπάνιες φωτογραφίες, τα πρωτότυπα των οποίων φυλάσσονται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) καθώς και αντίγραφα σπάνιων ιστορικών εγγράφων, από τα τέλη του 19ου αιώνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Πέθανε ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, γιος του «Καπετάν Ακρίτα» του Μακεδονικού Αγώνα

Πλήρης ημερών έφυγε στα 98 του χρόνια από τη ζωή ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, επί δεκαετίες η «ψυχή» της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη – Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας».

Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Όπως αναφέρει το μουσείο σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, «από τη θέση του γενικού γραμματέα κυρίως, υπήρξε η ψυχή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για πάνω από 40 χρόνια. Ευπατρίδης, ευγενής, ακατάβλητος, συχνά αντισυμβατικός, γεμάτος γνώση, ζωντάνια και χιούμορ, στάθηκε για όλους εμάς στο μουσείο, δάσκαλος, εμπνευστής και στήριγμα. Του χρωστάμε πολλά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ο Ι. Κ. Μαζαράκης – Αινιάν, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923, ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα και διακρίθηκε ως «Καπετάν Ακρίτας». Κατά την Κατοχή εργάστηκε στο δίκτυο πληροφοριών θαλάσσης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και κατατάχτηκε εθελοντής στην ΙΙΙ ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (Ρίμινι). Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1947. Διετέλεσε νομάρχης Καστοριάς από το 1962 και παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1967. Το 1977-1979, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ, διηύθυνε το ελληνικό γραφείο Τύπου στις Βρυξέλλες. Γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) από το 1979, υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here