Ο διακεκριμένος χειρουργός oφθαλμίατρος, παιδοφθαλμίατρος, Mscopth, FEBO, Ευάγγελος Χατζηζήσης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας κατά την διάρκεια του lockdown όπου αυξάνεται η χρήση υπολογιστή τόσο για την τηλεκπαίδευση των παιδιών ή την τηλεργασία όσο και για τη ψυχαγωγία μας.
Μιλώντας στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, εξήγησε πως μπορούν να προκύψουν ενοχλήσεις στα μάτια από την παρατεταμένη εστίαση σε κοντινή απόσταση, όταν δηλαδή βρισκόμαστε για πολύ ώρα μπροστα στην οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του κινητού.
«Είναι πιθανό να εμφανιστεί κόπωση στα μάτια, αίθημα πόνου και βάρους που μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ακόμη και θόλωση», επισημαίνει ο κ. Χατζηζήσης και συμπληρώνει: «μπορεί να παρατηρηθεί και ξηροφθαλμία διότι όταν είμαστε προσηλωμένοι σε κάτι δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια το ίδιο συχνά, με αποτέλεσμα η προστατευτική δακρυϊκή μεμβράνη να ξηραίνεται ταχύτερα, αναπτύσσοντας αίσθηση ξηρότητας ή ερυθρότητα (κοκκίνισμα) των ματιών. Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συσχέτιση στα παιδιά ανάμεσα στην ανάπτυξη μυωπίας και τις πολλές ώρες εστίασης σε κοντινή απόσταση».
Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση ο κ. Χατζηζήσης συνιστά: «να επιλέγονται από τους γονείς για τα παιδιά μεγαλύτερες οθόνες, όπως αυτές των υπολογιστών σε σχέση με τάμπλετ και κινητά. Παράλληλα, την ώρα του διαλλέιματος να ξεκουράζονται τα μάτια των μαθητων κοιτώντας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των έξι μέτρων, για δύο με τρία λεπτά ώστε να ξεκουράζεται ο μηχανισμός των ματιών. Αν εμφανίζεται ξηροφθαλμία μπορούν να χρησιμοποιηθούν «φυσιολογικά δάκρυα» που είναι υποκατάστατα των δακρύων σας και λιπαίνουν την οφθαλμική επιφάνεια και διατηρούν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και προστασίας για τα μάτια».
Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ευάγγελου Χατζηζήση στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6.