Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΥΔ ΕΠ ΠΔΜ), σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τον προγραμματισμό των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, παρευρέθησαν περισσότερα από 120 άτομα εκπροσωπώντας 32 διαφορετικούς φορείς της Περιφέρειας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τον προγραμματισμό των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Η ενημέρωση έγινε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού , τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και τους Δήμους της Περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κος Ανέστης Αγγελής κατά τη διάρκεια της εισήγησής του παρουσίασε το αναπτυξιακό προφίλ του Δήμου Καστοριάς βασισμένο στο τετράπτυχο Γούνα-Τουρισμός-Αγροδιατροφή-Ενέργεια, ενώ έμφαση έδωσε στα κοινωνικά ζητήματα και στο θέμα της ανεργίας. Ειδικά σε ότι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ο Δήμαρχος Καστοριάς τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης λύσης του χρόνιου προβλήματος, ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο Περιφερειάρχης κος Θεόδωρος Καρυπίδης εξαγγέλλοντας την επίλυσή μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των προτάσεων του Δημάρχου στα οποία θα πρέπει η Περιφέρεια να συνδράμει με στόχο την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και ειδικά στο Δήμο Καστοριάς.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΛΙΜΝΗ
• Αποκατάσταση του δρόμου του Γύρου της Λίμνης
• Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ηλιακού σκάφους
• Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τις αστικές λίμνες (άρση απαγορευτικών μέτρων αιγιαλίδος ζώνης)
• Υλοποίηση προτάσεων Δήμου Καστοριάς για ΟΧΕ Λιμνών και ΕΣΣΒΑΑ Καστοριάς

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
• Οδική σύνδεση Μελά-Φλώρινας
• Οδική σύνδεση Βιτσίου-Νυμφαίου
• Σήραγγα Κλεισούρας

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
• Πνευματικό Κέντρο
• Ξενώνας Βιτσίου
• Κλειστό Γυμναστήριο
• Βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ανοιχτό Γήπεδο
• Φράγμα Νεστορίου

ΕΣΣΒΑΑ
Η υλοποίησή του θα μετατρέψει την Καστοριά «Ευρωπαϊκή πόλη να ζεις και να επισκεφθείς». Κρίνουμε απαραίτητη την ισομερή Τεχνική Βοήθεια προς τους Δήμους για την έγκαιρη σύνταξη των απαραίτητων μελετών και τον συντονισμό μεταξύ προσκλήσεων και μελετών.
Έτσι θα ενισχύσουμε την απορροφητικότητα σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΥΔΡΕΥΣΗ-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η πόλη αντικαθιστά το δίκτυο ύδρευσης ταυτόχρονα εντός του 2019 υπάρχει η εξαγγελία του δικτύου εκ μέρους της ΔΕΔΑ.
Να εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας των αναδόχων που θα προκύψουν.

ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑ
Ένταξη και άμεση ενεργοποίηση μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ειδικά για την γουνοποιία η οποία πλήττεται από ανεργία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Με δεδομένη την ενοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ και την συζήτηση που θα προκύψει και με τις υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητο δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος, τουλάχιστον στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here