Στην Πτελέα βρίσκεται από το πρωί οκταμελές κλιμάκιο για την καταγραφή των καταστροφών από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση του Σαββάτου 15 Αυγούστου.

Η sentra.com.gr  βρέθηκε στο σημείο για τη διαδικασία της καταγραφής και συνομίλησε με ανθρώπους της περιοχής και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος, Όλγα Ζηκοπούλου.

«Πήραμε εντολή από το Υπουργείο Υποδομών, για να έρθουμε στην περιοχή και να ελέγξουμε τα κτίρια που έχουν ζημιές από την χαλαζόπτωση, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εισήγηση για την οριοθέτηση της περιοχής και μετά από την οριοθέτηση να δουν και τα πιστωτικά μέτρα που θα δείχνουν πως θα χορηγηθεί η ανάλογη αποζημίωση» δήλωσε αρχικά η κ. Ζηκοπούλου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση και της καταβολής της αποζημίωσης η κ. Ζηκοπούλου απάντησε: «ελπίζουμε πως θα είμαστε σε θέση και μετά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αύριο, να κάνουμε την σχετική εισήγηση. Τώρα το πότε θα βγει η απόφαση είναι θέμα άλλων. Της Γενικής Διεύθυνσης που θα συντάξει την απόφαση και την κυβέρνηση ή το κυβερνητικό κλιμάκιο».

Για το αν η αποζημίωση θα βγει ξεχωριστά για κάθε κατοικία και σε τι ποσοστό θα είναι, σημείωσε: «αν πάρουμε παράδειγμα από τις προηγούμενες οριοθετήσεις σε χαλαζόπτωση, η αποζημίωση ήταν βάση των τιμολογίων, το οποίο έχει βγει από το υπουργείο Υποδομών από το 2011 και το ποσοστό ήταν στο 60% δωρεάν κρατική αρωγή και το υπόλοιπο (40%) άτοκο δάνειο από τις τράπεζες. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την κοινή υπουργική απόφαση που θα βγει. Και ελπίζουμε να γίνει σύντομα».

Στο αν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός στην αποζημίωση της πρώτης και της δεύτερης κατοικίας, αλλά και των ακατοίκητων, απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε, εμείς ελέγχουμε όλα τα κτίσματα. Και την δεύτερη κατοικία και την πρώτη. Όμως, όπως είπαμε αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση. Και τα ακατοίκητα έπαιρναν παλαιότερα δάνεια και αρωγή».

Τέλος, διευκρίνισε ότι η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος, καταγράφει τις ζημιές σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις (οικίες, επιχειρήσεις, στάβλοι, αποθήκες κτλ.) και οι αποζημιώσεις είναι για τα κτίρια, αλλά και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

«Καταγράψαμε τι ζημιές υπάρχουν. Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές και στην στέγη και στην επικάλυψη της στέγης, αλλά και στα λούκια. Κυρίως το πρόβλημα είναι στις στέγες και στις ψευδοροφές, οι οποίος έχουν κρεμάσει και σε περίπτωση βροχής θα υπάρξει μεγάλο θέμα. Γι αυτό άμεσα θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς, αλλά και η πολιτεία και η περιφέρεια, ούτως ώστε να δοθούν και άμεσα οι σχετικές αποζημιώσεις» επισήμανε η κ. Ζηκοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι άνθρωποι του κλιμακίου, από το πρωί κατέγραφαν μια, μια τις κτιριακές εγκαταστάσεις του χωριού και προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους κατοίκους του.

Δείτε την συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here