Τα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 48ωρο – Ο βασικός λοιμογόνος παράγοντας «αναζητείται» στο νερό από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής

Στο μικροσκόπιο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκεται ο νομός Καστοριάς, μετά τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 48ωρο.

Κλιμάκιο του Οργανισμού αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην περιοχή για την εκτίμηση της κατάστασης, το συντονισμό της διερεύνησης και τη διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση της πηγής της επιδημίας γαστρεντερίτιδας.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα των ειδικών δείχνουν πως ο βασικός λοιμογόνος παράγοντας “αναζητείται” στο νερό από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής καθώς φαίνεται πως η κατανάλωσή του συνδέει τους εκατοντάδες ασθενείς.

Συνολικά, έως και σήμερα 28/01/2019 το μεσημέρι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ασθενείς έσπευδαν κατά δεκάδες στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμέτους, διάρροιες και κοιλιακό άλγος. Ωστόσο, ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων.

“Από την αρχική διερεύνηση δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κοινό γεύμα, δραστηριότητα ή άλλος κοινός παράγοντας / κοινή έκθεση στην οποία να μπορούν να αποδοθούν τα κρούσματα. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας” διευκρινίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βεβαίως, συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here