Βίδες σε βαζάκια μαρμελάδας, ακέφαλες κούκλες με κοσμήματα δίπλα σε αστάρια και κατσαβίδια, ο νεαρός γάτος Αρθούρος μέσα στο κουτί με τα παξιμάδια. Εντάξει δεν είναι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, αλλά για χρωματοπωλείο είναι διαφορετικό. Ή μήπως δεν είναι μόνο χρωματοπωλείο;..

Συνέντευξη – φωτογραφίες: Σταυρούλα Μούσιου

Κλείνοντας οσονούπω ένα χρόνο ζωής, ένα ξεχωριστό κατάστημα έχει ανοίξει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Στην Αριστοτέλους. Είναι το «Spectroom» και το έχει ο Pascual Mousios. Και δεν είναι συμβατικό. Άλλωστε πως θα μπορούσε; Ο Pascual από το Άργος Ορεστικό γύρισε την πλάτη στην κρίση, «πάντρεψε» στον πεζόδρομο της Γκαρμπολά την τέχνη του κοσμήματος με τα είδη χρωματοπωλείου και πάει καλά. Γιατί έκανε το διαφορετικό. O Andy Warhol είχε πει: «Λένε ότι ο χρόνος αλλάζει τα πάντα, άλλα στην πραγματικότητα μόνος σου πρέπει να φέρνεις την αλλαγή». Αυτή ήταν και η πρώτη μου σκέψη όταν πήγα στο κατάστημά του. Μέσα μπορεί να βρει κανείς όλα όσα υπάρχουν σε ένα κλασικό χρωματοπωλείο «της γειτονιάς», αλλά αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιδιαίτερη αισθητική και οι μοναδικές ιδέες του Pascual.

Στον πεζόδρομο της Γκαρμπολά, πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, ο Pascual έχει δημιουργήσει με πολύ κόπο τους τελευταίους μήνες έναν μικρό παράδεισο για κάθε κατασκευαστή και χειροτέχνη που ψάχνει υλικά και ιδέες για το σπίτι του και όχι μόνο. Με industrial αισθητική και minimal techno να «βαράει» μέρα-νύχτα στα ηχεία, το στήσιμο και η διακόσμηση του μαγαζιού εντυπωσιάζει όποιον το βλέπει για πρώτη φορά.

Ο Pascual μου λέει ότι το «Spectroom» είναι το σπίτι του και… σχεδόν κυριολεκτεί, καθώς, εκτος από το εργαστήριο κοσμημάτων του που είναι μέσα στο μαγαζί, εκεί μένει και ο πανέμορφος γάτος του, Αρθούρος, με αποτέλεσμα ο Pascual να περνάει πάρα πολλές στο χώρο.

Τον ρωτάω πως του ήρθε η ιδέα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. «Εκμεταλλεύτηκα την εμπειρία που είχα πάνω στα εργαλεία και τα οικοδομικά υλικά λόγω της οικογενειακής επιχείρησης και χρησιμοποίησα τις επαφές με τους προμηθευτές που ήδη είχαμε. Και μέσα από την αγάπη μου για τη χειροτεχνία και την άνθηση του DIY τα τελευταία χρόνια γεννήθηκε η ιδέα μου για το “Spectroom”».

Περιεργάζομαι τον χώρο. Κυριαρχεί το ξύλο, τα μέταλλα, το τσιμέντο, το κολάζ με εφημερίδες στους τοίχους. Ο Pascual έχει επιμεληθεί τη διακόσμηση με πίνακες, φωτογραφίες που έχει βγάλει, γλυπτά που έχει φτιάξει ο ίδιος.

Πως το βλέπει όμως εκείνος; «Πιστεύω» λέει, «ότι ο καθένας μπορεί να βρει κάτι χρήσιμο εδώ. Όλοι θα επισκευάσουν και θα διακοσμήσουν με κάποιο τρόπο το σπίτι τους και εγώ θέλω να έρχονται εδώ και να μοιραζόμαστε απόψεις για το πώς μπορεί να κατασκευαστεί το οτιδήποτε. Εξάλλου η πελατεία μου αποτελείται κυρίως από αγιογράφους, επιπλοποιούς, χειροτέχνες, ζωγράφους…». Κοιτάζω γύρω μου και σκέφτομαι ότι αναμφίβολα είναι πόλος έλξης καλλιτεχνών.

Πρόκες και κοσμήματα;, τον ρωτάω… «Αυτό που κάνει για μένα ξεχωριστή την επιχείρηση μου είναι ότι ταυτόχρονα με τα χρώματα και τα εργαλεία, μοιράζομαι με τον κόσμο την αγάπη μου για το κόσμημα. Ξεκίνησε ως χόμπι άλλα στην πορεία έβγαλα χρήματα από το πλανόδιο εμπόριο κοσμημάτων και στηριζόμουν οικονομικά εξ’ ολοκλήρου απ’αυτό. Τώρα εκθέτω τη συλλογή των κοσμημάτων μου στο “Spectroom” και κάνω πωλήσεις μέσω ίντερνετ, πράγμα που πηγαίνει πολύ καλά καθώς έχουν απήχηση στο εξωτερικό».

Από πού πηγάζει η έμπνευση του; «Έχω πολλά αγαπημένα υλικά όπως το τσιμέντο, ο χαλκός, το ξύλο. Τα πουλάω στο μαγαζί και ταυτόχρονα τα χρησιμοποιώ και στο κόσμημα μου. Συνδυάζω χαλκοσωλήνες και άλλα industrial υλικά για ένα minimal αποτέλεσμα. Η πατίνα τα κάνει να μοιάζουν παλιά και πολλοί μου λένε ότι τους θυμίζει κάτι το αρχαιοελληνικό».

-Είναι καιρός για καινούρια μαγαζιά, τον ρωτάω.
-«Προφανώς και η κρίση στην Ελλάδα είναι πολύ βαθιά και τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε και να μην κάνουμε πράγματα που αγαπάμε. Έχω ζήσει και στο εξωτερικό, στη Γαλλία, αλλά δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα εκεί, και στην τελική, αγαπάω πάρα πολύ τη ζωή μου στην Ελλάδα. Δεν έχει κανένα νόημα να μένεις μόνο στις δυσκολίες, όποιες και να είναι αυτές, χωρίς να αναλαμβάνεις δράση και να πραγματοποιείς τους στόχους που έχεις θέσει».

Στην ερώτηση για το πως ορίζει την «επαγγελματική επιτυχία» απαντά με χαμόγελο ότι δεν είναι καθόλου φιλοχρήματος: «Δεν έχω ως όραμα το να βγάλω πολλά χρήματα, αλλά να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου και να ζω με μια σχετική άνεση. Η πλευρά της επιτυχίας που είναι σημαντική για μένα είναι η αναγνώριση».

Φωτογραφία του χρήστη SpectRoom.Του λέω ότι βρίσκω πολύ έξυπνο το όνομα που διάλεξε για το μαγαζί: «Το όνομα του μαγαζιού εμπνεύστηκε από το όραμα μου γι’αυτόν το χώρο», απαντάει. «To “Spectroom” θα ήθελα να φτάσει σε σημείο να καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών. Ο πάνω όροφος του καταστήματος, ο οποίος είναι υπό κατασκευή, προορίζεται να γίνει ελεύθερος χώρος καλλιτεχνικών πρότζεκτ όπου εγώ και άλλοι καλλιτέχνες και χειροτέχνες θα μπορούμε να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας είτε είναι εικαστικά, είτε μουσική, χειροτεχνία, κατασκευές. Δηλαδή να χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος και showroom. Το να ‘χεις τον χώρο να υλοποιήσεις τα σχέδια σου είναι πάρα πολύ σημαντικό και θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία».

-Εσύ που τοποθετείς τον Pascual σε όλα αυτά;
-«Είμαι δημιουργικός άνθρωπος και έχω ασχοληθεί με πολλές τέχνες όπως η φωτογραφία, οι κατασκευές, το κόσμημα, το σκίτσο και θέλω να μάθω και να ασχοληθώ με πολλά πράγματα ακόμη καθώς δεν υπάρχει τέχνη που να μην με συγκινεί και να μην με ενδιαφέρει. Γι’αυτό και το “Spectroom” είναι το πιο σημαντικό πρότζεκτ που έχω αναλάβει»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here