Στο νοµό Καστοριάς, όπως εξηγεί στο Fresher ο πρόεδρος της ΓΕΟΚΑ, ∆ηµοσθένης Μωυσίδης, η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 60.000 τόνοι και φέτος, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, υπολογίζεται πως γύρω στους 20.000 τόνους θα πάνε για χυµοποίηση, µε 7 λεπτά το κιλό που δίνει η οργάνωση, παρά να «σκοτώσουν» την παραγωγή τους µε 12 ή 15 λεπτά το κιλό.

«Κάποιες ποσότητες θα µείνουν στα αζήτητα. Εµείς φέτος σκοπεύουµε να συγκεντρώσουµε περίπου 20.000 τόνους, από 13.500 πέρυσι, αλλά δυστυχώς δεν µπορούµε να τα απορροφήσουµε», λέει ο συνοµιλητής µας και αναφέρει πως «έχουµε νοικιάσει άλλα επτά ψυγεία µε στάνταρντ τιµή στα 8 λεπτά το κιλό και αν αυξηθούν κι άλλο οι τιµές στην ενέργεια τους επόµενους µήνες, δεν ξέρουµε πού θα καταλήξει όλο αυτό».

Για τη διάθεση των προϊόντων η ΓΕΟΚΑ αξιοποιεί συνεργασίες που έχει στην Αίγυπτο και αναµένει από το ∆εκέµβριο και µετά να ανοίξουν και οι αγορές του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που τώρα έχουν δασµούς. «Μέχρι τώρα έχουν εξαχθεί γύρω στους 1.000 τόνους, έναντι διπλάσιας ποσότητας πέρυσι, καθώς υπάρχει δυσκολία απορρόφησης από την ελληνική αγορά, αφού τα σούπερ µάρκετ πουλάνε ακριβά στον καταναλωτή, ενώ ο παραγωγός πουλά χαµηλότερα», επισηµαίνει ο ίδιος.
Διαβάστε περισσότερα στο agronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here