Στο προσκήνιο επανέρχεται η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στη Δυτική Μακεδονία, μάλιστα κατατέθηκε στη Βουλή κοινοβουλευτική ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας από το ΚΚΕ, καταγράφοντας προβλήματα στη λειτουργία του παραρτήματος Δ. Μακεδονίας της 11ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, με έδρα την Κοζάνη, λόγω υποστελέχωσης.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν κάνει ουκ ολίγα έγγραφα, νύξεις, συζητήσεις και έχουν πιέσει ώστε να ενισχυθούν όλοι οι τομείς στη Δυτική Μακεδονία, τόσο στο διοίκηση όσο και στο υπουργείο, χωρίς ωστόσο καμία απάντηση.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, το παράρτημα έχει πέντε τομείς (έναν ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και τον τομέα της Πτολεμαΐδας), με αρμοδιότητα την προνοσοκομειακή φροντίδα. Τονίζεται, δε, ότι ο covid 19 και η αύξηση των περιστατικών, σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, έχουν οδηγήσει το προσωπικό σε 24ωρη επιφυλακή, χωρίς άδειες και να είναι εξουθενωμένο.

Επίσης, ζητείται η κάλυψη του παραρτήματος με γιατρούς με ειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού ασυρματικού κέντρου, ενώ επισημαίνεται η δυσκολία κάλυψης περιστατικών λόγω του ορεινού ανάγλυφου της Δ. Μακεδονίας.

Για το λόγο αυτό ζητείται επαρκής χρηματοδότηση για την επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις και να λυθούν εκκρεμότητες με τη στέγαση (Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά και Πτολεμαΐδα), ενώ ζητούμενο είναι και η λειτουργία τομέων σε Σέρβια, Αμύνταιο, Βόιο (όπου λειτουργεί πιλοτικά).

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δ. Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης, επεσήμανε το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΚΑΒ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια υπάρχουν περί τους 120 ενεργούς διασώστες.

Ζητούμενο είναι, τονίζει, όλοι οι τομείς να έχουν ένα επιπλέον ασθενοφόρο ανά βάρδια. Λ.χ. στην Πτολεμαΐδα σήμερα βγαίνουν τα πρωινά δύο ασθενοφόρα (όχι όλες τις ημέρες) και ένα τις υπόλοιπες ώρες, με το ζητούμενο να βγαίνουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια όλο το 24ωρο και κάποια πρωινά να υπάρχουν 3.

Συνολικά, τονίζει, θα πρέπει να βγαίνουν τουλάχιστον 25 άτομα – διασώστες ανά τομέα (Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα), τη στιγμή που σήμερα βγαίνουν κάτω από 20 διασώστες. Συγκεκριμένα περί τους 16-17 βγάζει η Καστοριά, 16 η Πτολεμαΐδα, 13-14 η Φλώρινα (που κινδυνεύει από του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων).

Η Κοζάνη, ωστόσο, έχει 38 άτομα, αλλά αντιμετωπίζει και έναν μεγάλο «βραχνά» που είναι οι διακομιδές από το Νοσοκομείο, με το σωματείο να τονίζει πως αν δεν υπήρχαν και αυτά θα ήταν σε καλή κατάσταση. Τονίζεται, πάντως, ότι οι αριθμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τους επικουρικούς που έχουν προστεθεί.

Τέλος, ο κ. Σαραφίδης, επισημαίνει πως στον σχεδιασμό του ΕΚΑΒ ζητούμενο είναι να μπορέσουν να ανοίξουν οι τομείς σε Σέρβια, Αμύνταιο, Δεσκάτη και Βόιο, όπου τελευταία λειτουργεί πιλοτικά με ένα ασθενοφόρο.

«Σε όσες κρούσεις κάναμε για προσλήψεις δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση», καταλήγει.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here