Το ΧΑΑ έχασε 8,07% μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας – Μεγάλες απώλειες και την Τρίτη για τις τράπεζες – Σημαντικές ρευστοποιήσεις και σε μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου

Η «ελεύθερη πτώση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκε και την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει κάτω από τις 630 μονάδες, ενώ στον «καμβά» των ρευστοποιήσεων εισήλθαν και μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου, γεγονός που μόνο ως αρνητικό μπορεί να εκλειφθεί.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,17 μονάδες χάνοντας 2,43%, στην έκτη αρνητική συνεδρίαση σε επτά συνεδριάσεις, ενώ σε σύνολο μίας εβδομάδας απώλεσε 8,07%. Χαρακτηριστικές είναι οι απώλειες από την περασμένη Τρίτη, όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 691,30 μονάδες.

Tα χαμηλά διετίας δεν προκάλεσαν αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε σε μια σειρά μετοχές των οποίων οι ισολογισμοί δεν αμφισβητούνται σε τέτοιο βαθμό, όπως τις τράπεζες.

Η ζημιά η οποία έγινε στις τράπεζες με το δημοσίευμα του Bloomberg και τώρα οι τραπεζίτες πρέπει να αποδείξουν ότι και θα μειώσουν τα δάνεια, αλλά και θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Μια ημέρα μετά την αναβάθμιση των τραπεζών – η οποία αποδείχθηκε μη γεγονός για τους επενδυτές – η αγορά αντέδρασε ανοδικά για μισή ώρα και έκτοτε παρασύρθηκε στις ορέξεις των πωλητών.

Οι ξένοι επενδυτές δεν πείθονται ούτε από την είδηση της αναβάθμισης ούτε απο την παράταση που έχει λάβει η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόβλημα είναι λεπτό για τις ελληνικές τράπεζες καθώς ούτε ο SSM μπορεί να σχολιάσει, ούτε να ανακοινώσει την παράταση γαι την άντληση κεφαλαίων της Πειραιώς.

Με νέα βουτιά 7,625% η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 1,127 ευρώ. Βουτιά 6,14% για την Motor oil στα 21,40 ευρώ. Βουτιά 5,12% για την Εurobank στα 0,50 ευρώ λίγο πάνω από το προηγούμενο χαμηλό. Με πτώση 1,51% η μετοχή της Alpha bank στα 1.172 – αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης έγιναν αγορές ύστερα και απο την ανακοίνωση της Blackrock για την απόκτηση του 5,88% των μετοχών. Πτώση 3,88% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,538 ευρώ.

Με ρευστοποιήσεις 4,53% έκλεισε η Βιοχάλκο στα 2,53 ευρώ. Με βουτιά 4,89% η Μπέλα στα 10,90 ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε στα 57,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα στην Alpha bank.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here