Δεν συναινεί η ΝΔ, θεωρεί «ακατάλληλο» τον Β. Πολύδωρα. Τη Δευτέρα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο Κυριάκος στον ΠτΔ

Μία ακόμη κυβερνητική προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σκοντάφτει στην άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία με αυτό τον τρόπο θέλει να εμποδίσει την ψήφιση νέου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Επιδιώκοντας να απογυμνώσει τη ΝΔ από προσχηματικά επιχειρήματα, η κυβέρνηση πρότεινε ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον προερχόμενο από τις τάξεις της παραδοσιακής δεξιάς πρώην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα και για τη θέση του αντιπροέδρου τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα καταθέτει στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία οι επιστρέφονται από τη ΓΓ Ενημέρωσης στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες χορήγησης τηλεοπτικών αδειών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση -πλην ΚΚΕ – απορρίπτει τις προτάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, θα προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόεδρο και τον Ροδόλφο Μορώνη ως αντιπρόεδρο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, εργάζεται για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση που να εγκριθεί τη Δευτέρα, ενώ σημείωσε επίσης πως είναι σε επαφή με τα κόμματα.

«Μετά τη δήλωση Παππά ότι είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών είναι αντικείμενο της του νέου ΕΣΡ, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε», τόνισε και «για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός, από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη.

«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ – άλλωστε αυτό είχε ζητηθεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προηγούμενη διάσκεψη των Προέδρων- εργάζομαι για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση που να εγκριθεί στην 5η έστω, διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα το απόγευμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Επιμένει η ΝΔ, ακατάλληλος ο Β. Πολύδωρας

Μετά την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως υποψήφιο για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.

Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Να πέσουν οι τόνοι

Την αναγκαιότητα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και τονίζει ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρει: Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Τον Β. Πολύδωρα προτείνει η κυβέρνηση

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση πρότεινε στον Βύρωνα Πολύδωρα να αναλάβει τη θέση του ΕΣΡ. Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

«Η κατάσταση στο θέμα αυτό (συγκρότησης του ΕΣΡ) είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω Πρόεδρος του Συμβουλίου ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μια θέση ευθύνης» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βύρων Πολύδωρας.

«Αυτές τις ώρες όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή, νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να δράσουν» πρόσθεσε.

“Αυτό που εξέθεσα εγώ στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά, συμμόρφωση, το δεχόμαστε, όπως είναι φυσικό, έχει δηλωθεί και από πλευράς κυβερνήσεως και φυσικά και από εμένα με την νομική μου παιδεία, την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα” είπε ο κ. Πολύδωρας, προσθέτοντας “αυτό εγένετο δεκτό από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτή είναι η νέα θέση της πρότασης για την συγκρότηση του Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης”.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η ΝΔ θα συναινέσει στο πρόσωπό του, είπε “δεν το ξέρω” ενώ σχετικά με τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε “επικοινωνιακά παιχνίδια”, ο κ. Πολύδωρας είπε ότι “εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα (της συνάντησης) με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως”.

Ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για “συναίνεση που εκτείνεται, δεν ξέρω τι κάνει η ΝΔ, στην ανάληψη της πρωτοβουλίας από εμένα, ή στην επιθυμία μου έστω, να επικοινωνήσω με τους αρχηγούς και της ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους αρχηγούς, όλων των κομμάτων και φυσικά για να επικοινωνήσω ή να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

“Με ένα πνεύμα συναινετικό, αλλά δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Και η συμβολή μου λαμβάνει τον τίτλο να συμβάλλω στην εξομάλυνση, θεσμική και μοναδική εξομάλυνση.

Το απόγευμα της Δευτέρας, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη χορήγηση προσωρινών τηλεοπτικών αδειών με ετήσιο τίμημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πρώτα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων.

Επίσης τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ

Από τη Νέα Δημοκρατία όπως έγινε γνωστό δε είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα ουσιαστικής λειτουργίας της δημοκρατίας, είναι θέμα θεσμών, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα συναινέσει.

Αμέσως μετά σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά.

Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here