– Ποιοι έχουν δικαίωμα να φύγουν νωρίτερα χωρίς να περιμένουν τα 67 έτη

Είναι 400.000 οι ασφαλισμ??νοι που μπορούν να “κλειδώσουν” σύνταξη στα 62 έτη και όχι στα 67. Κλειδί είναι η επόμενη εξαετία μέχρι το 2022, οπότε και καταργούνται τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας για όλους. Από σήμερα και ως το 2021 υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να «θεμελιώσουν» δικαίωμα εξόδου με τα μεταβατικά όρια ηλικίας με 20 έως 37 χρόνια ασφάλισης.

Όσοι δεν «θεμελιώσουν» με κανέναν τρόπο το δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε από το 2022 και μετά τους μένουν μόνο δύο επιλογές:

– Σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

– Σύνταξη στα 67 με λιγότερα έτη ασφάλισης ή στα 62 μειωμένη.

Η συνταξιοδότηση στα 62 εξαρτάται από:
-Την ηλικία που έχουν οι ασφαλισμένοι σήμερα θα συμπληρώσουν ως το 2021,
-Τα χρόνια ασφάλισής τους σε δύο κρίσιμες περιόδους. Η πρώτη περίοδος είναι μέχρι τις 31/12/2012 και η δεύτερη είναι η χρονιά που θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη.

Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας και να μη φορτωθούν απότομα μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης θα πρέπει να συμπληρώνουν μέχρι το 2012 ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. Αν δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα από πραγματική εργασία, υπάρχει η διέξοδος των πλασματικών ετών. Με τον τρόπο αυτό κατοχυρώνουν τις ηλικίες εξόδου πριν από τα 62 ως το 2021.

Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με ασφάλιση στο ΙΚΑ, υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» τις προϋποθέσεις εξόδου με τα μεταβατικά όρια ηλικίας, γιατί από το 2022 και μετά καταργούνται όλες οι ενδιάμεσες ηλικίες συνταξιοδότησης και πλέον θα απαιτούνται 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ, αν δεν υπάρχουν τα 40 χρόνια, η έξοδος θα είναι στο 67ο έτος με πλήρη σύνταξη και στα 62 με μειωμένη.

Τα μεταβατικά όρια ηλικίας ισχύουν για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 και ως το 2012 είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα που τους έδιναν το δικαίωμα (κατοχύρωση) να αποχωρήσουν με τα παλιά όρια ηλικίας. Αυτή την κατοχύρωση την κρατάνε μέχρι και το 2021 και έτσι γλιτώνουν τις μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας.

 

newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here