Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ’ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Πρωτοφανή αντικίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του νομού, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων φέρνει για την Καστοριά το «Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης», μετατρέποντας, ουσιαστικά, τη Δυτική Μακεδονία, σε περιφέρεια δύο ταχυτήτων.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο (μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε εδώ), το οποίο βρίσκεται πλέον στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, ελαχιστοποιώντας τη δυνατότητα να… ανατραπεί, προσφέρεται γη και ύδωρ στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας , ενώ σβήνει κυριολεκτικά από το χάρτη την Καστοριά, αλλά και τα Γρεβενά.

Στο σχέδιο, αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, η πρόταση που τελεί υπό επεξεργασία προκειμένου να τεθεί προς έγκριση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα (σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προβλέπει για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης, εκτιμάται πως ως προς τα κίνητρα που αφορούν την υλοποίηση νέας επένδυσης το συνολικό ύψος ενίσχυσης χρειάζεται να αυξηθεί σε 60% για μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για μεσαίες επιχειρήσεις και 80% για μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τις λοιπές περιοχές Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξεως του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες επιχειρήσεις και 60% για μικρές επιχειρήσεις.

Έτσι λοιπόν, εάν μια μεγάλη εταιρία αποφασίσει να επενδύσει στη Δυτική Μακεδονία, θα μπορεί να εγκατασταθεί, ας πούμε, στη Νεάπολη με επιδότηση ύψους 80%, με το γειτονικό Βογατσικό, να προσφέρει τη μισή μόλις επιδότηση, ήτοι 40%, κάνοντας την όποια επένδυση στα… χώματα της Καστοριάς απαγορευτική.

Και όλα αυτά έπειτα από χρόνια ολόκληρα όπου η Καστοριά δεν ενισχύθηκε ποτέ από τον λιγνιτικό πόρο, δεν συνδέθηκε ποτέ με την τηλεθέρμανση, αλλά όντας μέρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είχε μειωμένα ποσοστά ενισχύσεων λόγω του πλασματικού ΑΕΠ που δημιουργούσε η ΔΕΗ για την Περιφέρεια.

Άλλωστε και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, μίλησε για μεγάλη αδικία για την Καστοριά αλλά και τα Γρεβενά, τονίζοντας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι έχουν προχωρήσει σε διάβημα στον υπουργό Ενέργειας για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης, υποστήριξε ότι «από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα χρήματα αυτά θα δοθούν μόνο στις περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν. Άρα λοιπόν ισχύει από τον Άξονα Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο έως τη Μελίτη. Δεν αφορούν αυτά που θα γίνουν, τα αρκετά δισεκατομμύρια που θα δοθούν, την Καστοριά, τα Γρεβενά, και αν θέλετε, ούτε τον μισό νομό Φλωρίνης. Αφορούν ουσιαστικά 1,5 νομό της Δυτικής Μακεδονίας. Επειδή και η Ευρώπη μας βλέπει σαν Περιφέρεια και μας έβλεπε σαν μια πλούσια Περιφέρεια, τον οποίο τον απολάμβανε μόνο αυτός ο 1,5 νομός που ανέφερα προηγουμένως- και τώρα υπάρχει δικαιολογημένη πικρία, γιατί ούτε πριν παίρναμε κάτι, ούτε τώρα θα πάρουμε μετά τον λιγνίτη. Από τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, τα Προγράμματα Δημοσιών Επενδύσεων και τα ΕΣΠΑ, θα έχει μια “ανισορροπία” υπέρ της Καστοριάς και των Γρεβενών, για να εξασφαλιστεί στο τέλος μια ισορροπία με την Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα ».

Ακούστε τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6 για την εξαίρεση της Καστοριάς από το Σχέδιο και τι αυτό συνεπάγεται.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Εξωφρενικό σχέδιο για την Καστοριά, δεν υπάρχουμε πουθενά»

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Αν εφαρμοστεί θα δημιουργηθεί περιφέρεια δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων. Τα στελέχη της ΝΔ όταν ανακοίνωνε το τέλος του λιγνίτη ο πρωθυπουργός, πανηγύριζαν. Μας κορόιδευαν λοιπόν όλο αυτό τον καιρό. Μας έλεγαν ότι θα πάρουμε μερίδιο, θα έρθει ανάπτυξη, θα φέρουν τον παράδεισο», είπε.

«Δεν είμαστε ούτε στο χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας στο σχέδιο. Θεωρούν ότι είμαστε καθυστερημένοι. Οι άνθρωποι που είναι στην εξουσία, κεντρικά ή τοπικά πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να ενεργούν για το συμφέρον της περιοχής, και όχι να βαράνε προσοχή στο κόμμα. Αν δεν μπορούν να το δηλώσουν»

Μάλιστα η Ολυμπία Τελιγιορίδου, με χθεσινή ανακοίνωσή της παρουσιάζει αναλυτικά «κάποιες κατ’ ευφημισμό “εμβληματικές” επενδύσεις του σχεδίου», όπως αναφέρει, «των 400 και πλέον σελίδων και πόσο αυτές αντιμετωπίζουν την δική μας περιφερειακή ενότητα, την Καστοριά, ως παραπαίδι». Αναλυτικότερα, γράφει:

«Α) Αναφέρουν την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας ως τουριστικό προορισμό. Η Καστοριά  σε αυτή την πρόταση παρουσιάζεται ως μια περιοχή περιορισμένων δυνατοτήτων.
Καμιά βαρύτητα  δε δίνεται για τον Λιμναίο Οικισμό και την προϊστορία μας, την βυζαντινή αρχιτεκτονική με τα αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες, τα μουσεία μας,  την  λαογραφία και τον πολιτισμό μας, το φυσικό περιβάλλον και τις δραστηριότητες στη λίμνη, τους πανέμορφους ορεινούς όγκους στον Γράμμο, το χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι, το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο, τον νεολιθικό οικισμό της Αυγής και τόσα άλλα που απλά στο σχέδιο είναι σαν να μην υπάρχουν. Πως θα προβάλλουν την περιοχή μας και πως θα προχωρήσουν σε επιπλέον υποδομές για την ανάδειξή της, αυτοί που δεν την ξέρουν;
Β) Το μόνο έργο που γίνεται αναφορά στην Καστοριά είναι η σήραγγα της Κλεισούρας μήκους 10km που θα μας συνδέσει με την Πτολεμαΐδα (σελ. 39).  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι έργο που συμπεριλαμβάνεται στη δίκαιη μετάβαση αλλά είναι ήδη ενταγμένο στον άξονα 7 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας. Κι ενώ γίνεται αναφορά  για ένα τέτοιο ενδοπεριφερειακό έργο δεν υπάρχει πουθενά στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από την επιτροπή για την δίκαιη μετάβαση καμία αναφορά για  τη σύνδεση του αεροδρομίου με τη σιδηροδρομική γραμμή Άργος Ορεστικό – Πόγραδετς – Δυτική Ευρώπη και  Άργος Ορεστικό – Θεσσαλονίκη – Ανατολική Ευρώπη,  που ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η σύνδεση αυτή μπορεί να καταστήσει την Καστοριά διαμετακομιστικό κέντρο όπως είχε τονίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας.
Η αναβάθμιση  του αεροδρομίου Καστοριάς και η σύνδεση του με το σιδηρόδρομο δεν θα είναι μόνο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αλλά οι συνδεδεμένες συγκοινωνίες (οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος και αεροπορική σύνδεση) είναι βασικές  υποδομές ενός διαμετακομιστικού κέντρου που θα προσφέρει στην Καστοριά εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει, έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει εγκριθεί η μελέτη από το interreg, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις συμφωνίας με Αλβανία και Βουλγαρία αντίστοιχα και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και τα τοπικά της στελέχη αγνοούν και παγώνουν αυτό το έργο που είναι εξωστρεφές και θα μας συνδέει με τη Δυτική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, και την Ανατολή μόνο και μόνο γιατί το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θίγεται ο μικροκομματικός μικρόψυχος εγωισμός τους και προτιμούν να το χαρίσουν σε άλλη πόλη…
Γ) Στο σχέδιο της ΝΔ προτείνεται, πρότυπη κλινική φυσικής αποκατάστασης έως 200 κλινών μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτη επενδυτή στο Αμύνταιο (σελ.103).  Είναι σαφές πως τώρα εξηγείται  γιατί η ΝΔ έκλεισε την 24ωρη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ στο Άργος Ορεστικό. Γιατί στον προγραμματισμό αυτής της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κέντρου φυσικής αποκατάστασης με συμμετοχή ιδιωτών, με ΣΔΙΤ, στο Αμύνταιο. Ακόμη δηλαδή και στον τομέα της υγείας, βλέπουν την μετανοσοκομειακή περίθαλψη για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη  με όρους κέρδους. Έκλεισαν την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό που έδινε τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν δωρεάν περίθαλψη πολύ υψηλών προδιαγραφών καθώς οι εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ είναι υπερσύγχρονες, για να υπάρχουν «πελάτες» και ανάλογο ενδιαφέρον από τους επενδυτές ιδιώτες.  Η εμπορευματοποίηση λοιπόν της υγείας είναι αποτυπωμένη σε αυτό το πρόγραμμα της δήθεν δίκαιης μετάβασης που αδιαφορεί ακόμη και για την υγεία των πολιτών της περιοχής μας.
Δ) Στο σχέδιο της ΝΔ για την δίκαιη μετάβαση, υπάρχει μία αναφορά στα εμβληματικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΝΔ για την μετάβαση σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης  τα εμβληματικά επώνυμα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας είναι ο κρόκος της Κοζάνης, τα κρασιά, τα μανιτάρια των Γρεβενών, τα μήλα του Βερμίου και οι πιπεριές της Φλώρινας (σελ.33). Προφανώς είναι πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα ταυτότητας. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τα φασόλια Καστοριάς, τα φασόλια  Πρεσπών, για τα μήλα της Καστοριάς κλπ.  Τα φασόλια και τα μήλα της Καστοριάς απλά δεν υπάρχουν. Τα επώνυμα αγροτικά προϊόντα της Καστοριά σε αυτό το σχέδιο είναι αόρατα. Αόρατα τα φασόλια μας, τα μήλα μας, τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα. Αόρατη η γεωργία και η κτηνοτροφία της περιοχής μας. Όσο για μεταποίηση και δράσεις κυκλικής οικονομίας ούτε λόγος.
Ε) Τέλος, ο εμπαιγμός της περιοχής μας είναι τόσο μεγάλος που το σχέδιο αναφέρεται για τη σημασία του φυσικού αερίου και της ΛΑΡΚΟ. Δεν μας λένε όμως το πώς δίνουν μεγάλη σημασία καθώς ξέχασαν να γράψουν ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ψήφισε για την προώθηση των  ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΛΑΡΚΟ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη μειώνει τα εργαλεία ενεργειακού μετασχηματισμού που έχει η χώρα, την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου.
Η πώληση της ΛΑΡΚΟ θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς συμπατριώτες μας. Η δε ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου βάζει τέλος στην ελπίδα για φθηνό καύσιμο που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας και θέτει υπό αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα δικτύου και διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή μας .

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη διαλυτική πολιτική της ΝΔ για την περιοχή μας που ξεκίνησε με  την κατάργηση  πανεπιστημιακών τμημάτων και  διετών τμημάτων, την κατάργηση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά, και την δημιουργία άλλου με έδρα τον Άγιο Γερμανό, την κατάργηση της νοσηλείας στο ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού, την αδιαφορία για αγροτικά έργα, την αδιαφορία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αδιαφορία για τη γουνοποιία, την αδυναμία αναστροφής των οικονομικών δυσχερειών που οδηγούν επιχειρήσεις σε λουκέτα και ανθρώπους στην ανεργία.
Το προσωπείο της ΝΔ έχει πλέον αποκαλυφθεί. Η μετάβαση δεν είναι δίκαιη. Είναι άδικη και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Ευνοεί μόνο μεγάλα συμφέροντα. Ευνοεί μόνο τους λίγους και εκλεκτούς της άδικης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Γ. Νικητίδης: «Ούτε οι Καστοριανοί δεν θα επενδύουν εδώ»

Με μελανά χρώματα παρουσιάζει τη διαμορφούμενη για την Καστοριά κατάσταση, το στέλεχος της Noisis και πρόεδρος του ΣΧΟΚ, Γιώργος Νικητίδης, έπειτα από την πλήρη απουσία του νομού μας στο «Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών», που βρίσκεται πλέον στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, ενώ όλα αυτά τα χρόνια χάναμε επιδοτήσεις λόγω ΑΕΠ (Η δυτική Μακεδονία είχε το μεγαλύτερο ΑΕΠ λόγω της ΔΕΗ, συνολικά), και δεν γίνονταν επενδύσεις στην περιοχή μας, τώρα που τελειώνει αυτό, ενώ τόσα χρόνια η Καστοριά επηρεαζόταν αρνητικά από αυτό, τώρα μένει εκτός σχεδιασμού.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικητίδης, ενώ οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις στους… γείτονες θα φτάνει έως και 80%, εδώ δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση με αποτέλεσμα ακόμα και Καστοριανοί να μην επιλέγουν να επενδύουν εδώ, αλλά να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους… στην Κοζάνη ή τη Φλώρινα!

Άλλωστε, όπως σημειώνει και σε άρθρο – παρέμβαση: Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το Σχέδιο (της λεγόμενης) “Δικαίας” Μετάβασης των Λιγνιτικών Περιοχών, από τις 2 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου.
Και επειδή ως Λιγνιτικές Περιοχές ορίζονται η Μεγαλόπολη και η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούσα να μην ασχοληθώ με το να ψάξω τι προβλέπεται για την Καστοριά ως κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας, που θεωρούσα ότι είναι.
Στο 38 σελίδων κείμενο, δεν βρήκα ούτε μια φορά την λέξη Καστοριά, παρά το ότι σε πολλά σημεία γίνεται αναφορά σε “επηρεαζόμενες περιοχές”. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην επηρεάζεται η Καστοριά ως Νομός -όπως και τα Γρεβενά- που όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, ήταν άρρηκτο κομμάτι της Δ. Μακεδονίας σε όλα τα αρνητικά (θα απαριθμήσω μερικά από αυτά πιο κάτω).
Γιατί να εξαιρείται ή να αντιμετωπίζεται μειονεκτικά σε αυτά που προβλέπει το Σχέδιο και που μπορούν να αλλάξουν την ζωή της περιοχής και σε οικονομικό και σε ποιοτικό επίπεδο;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Καστοριά δεν ενισχύθηκε ποτέ από τον λιγνιτικό πόρο, δεν συνδέθηκε ποτέ με την τηλεθέρμανση, δεν… δεν… δεν…, αλλά συμπεριλαμβανόμενη στην Περ. Δυτ. Μακεδονίας είχε μειωμένα ποσοστά ενισχύσεων (μέχρι 45% όταν πχ τα Ιωάννινα και η Χαλκιδική ήταν στο 55%) λόγω του πλασματικού ΑΕΠ που δημιουργούσε η ΔΕΗ για την Περιφέρεια.
Σήμερα με το σχέδιο μετάβασης προβλέπονται:
– για την Κοζάνη και την Φλώρινα
ποσοστά ενίσχυσης μέχρι 80% αλλά η Καστοριά ως “επηρεαζόμενη” θα φτάσει στην καλύτερη εκδοχή στο 60%- για την Κοζάνη ανανεωμένο και ισχυρότερο σύστημα τηλεθέρμανσης από περιβαλλοντικά φιλικότερες πηγές.
– για την Φλώρινα επέκταση αντίστοιχου συστήματος και επιπλέον ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου μέχρι το 2023 (αλήθεια σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της σύνδεσής μας με τον ΤΑΡ ;;)
– επενδύσεις κάποιων δις από επιχειρήσεις που ωθούνται να εγκατασταθούν στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας απολαμβάνοντας τα σχετικά κίνητρα- αλλά και πολλές μεγάλες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και κάποιες μικρότερες στον βιώσιμο τουρισμό
– στο νέο «Εξοικονομώ» που ξεκινάει σε λίγες μέρες, μόνο στις αιτησεις Φλώρινας και Κοζάνης θα δίνεται +10% επιδότηση.

Αυτά είναι λίγα μόνο, από όσα προβλέπει η “Δίκαιη” μετάβαση για την Δυτική Μακεδονία (της Κοζάνης και της Φλώρινας βεβαίως). Γιατί αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται θα μιλάμε για κοσμογονία. Νομίζω λοιπόν, ότι εύλογα αναρωτιέμαι, αν υπάρχουν κάποιοι που προσπάθησαν, που πάλεψαν, που “χτύπησαν το χέρι” για να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω για αυτό τον τόπο που τους επιλέγει και τους στηρίζει.
Αν ανοίξει κανείς την σελίδα της διαβούλευσης, δεν θα βρει -όπως θα έπρεπε- κανένα σχόλιο και καμιά διαμαρτυρία από κανέναν φορέα πολιτικό, παραγωγικό ή συνδικαλιστικό της Καστοριάς (με εξαίρεση αυτή του προέδρου του Eπιμελητηρίου).
Φαίνεται ότι μάλλον μας αφήνει ικανοποιημένους το να γκρινιάζουμε μεταξύ μας, για όλα τα δεινά που μας συμβαίνουν. Παραπέρα όμως, ούτε μια κουβέντα.
Μήπως εντέλει, αυτός ο τόπος δεν έχει καμία τύχη (και κατ’ επέκταση κανένα μέλλον);;;».

Θωμάς Μόσχος: «Είναι όλοι πολιτικά ανίκανοι, μας οδηγούν στο γκρεμό»

Για την «εξαίρεση» της Καστοριάς από το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και τι σημαίνει αυτό για τον νομό, μίλησε ο κτηνοτρόφος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πολυκάρπης «Μακεδνός» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25Θωμάς Μόσχος, κάνοντας λόγω για καταστροφική πολιτική και απομόνωση της περιοχή μας.

«Μας ωθούν στον γκρεμό, είναι σαν να μας λένε, “φύγετε από δω”!», λέει ο κ. Μόσχος κάνοντας λόγο για ανίκανους πολιτικά θεσμικούς στην Καστοριά, που δεν παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής, ακόμα και εις βάρος του τόπου.

Μάλιστα στις 16 Οκτωβρίου, ο αγροτικός Σύλλογος Πολυκάρπης «Μακεδνός», πραγματοποίησε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Σαββόπουλο, για να συζητήσει τα αιτήματα του αγροτικού συλλόγου με σκοπό να συμμετέχει στην γνωμοδοτική επιτροπή επενδύσεων της δίκαιης μετάβασης.
Όπως αναφέρουν, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τους ανακοίνωσε ότι η επιτροπή έχει σχηματιστεί ήδη εδώ και δυο μήνες με την επιλογή των προσώπων από τον Περιφερειάρχη τον ίδιο και για αυτό τον λόγο δεν μπορούν να συμμετέχουν. Μετά από περαιτέρω συζήτηση προέκυψε ότι ουσιαστικά κανένας φορέας της Καστοριάς δεν συμμετέχει στην επιτροπή και ο πρωτογενής τομέας δεν είναι στις επιλέξιμες δράσεις, παρά μόνο δευτερογενής τομέας όπως π.χ. μεταποιητικές μονάδες και μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Εκφράσαμε άμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη ότι θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του περιφερειάρχη καθώς επίσης και των υπολοίπων περιφερειακών συμβούλων να μην συμπεριλάβουν στην επιτροπή φορείς του πρωτογενή τομέα που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση, όπως επίσης είναι απαράδεκτο που κανένας φορέας ή πολιτικό πρόσωπο της Καστοριάς δεν κλήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή που θα διαμορφώσει ουσιαστικά την επόμενη επενδυτική πολιτική της περιφέρειας σε βάθος 10ετιας.
Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Σαββόπουλος δεσμεύτηκε να μας συμπεριλάβει στις επόμενες συνεδριάσεις αλλά σαν θεατές όχι σαν μέλη της επιτροπής, δίνοντας μας το δικαίωμα να καταθέσουμε και πρόταση στην επιτροπή.
Ο σύλλογος δεσμεύτηκε να ετοιμάσει πρόταση στρατηγικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη και φορείς που θα ήθελαν να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του συλλόγου τηλεφωνικά στο (6974631337 Μόσχος Θωμάς) ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία στρατηγική πρόταση από όλους τους τομείς και φορείς.

Η πρόταση

Μπάμπης Καραταγλίδης: «Είναι μεροληπτικό και άνισο. Μιλάμε για απομόνωση της Καστοριάς»

Έντονη είναι και η αντίδραση του Επιμελητήριου Καστοριάς που κάνει λόγο για άδικη πρόταση που δημιουργεί περιφέρεια δύο ταχυτήτων. «Κρίνουμε κατ’ ελάχιστον μεροληπτικό και άδικο το προτεινόμενο μέτρο. Ουσιαστικά εάν ισχύσει θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ενδοπεριφερειακό διαχωρισμό και απομόνωση της Καστοριάς. Ζητούμε την εξίσωση των ποσοστών για όλες τις περιφερειακές ενότητες», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μπάμπης Καραταγλίδης.

Άλλωστε με παρέμβασή του στη δημόσια διαβούλευση, το Επιμελητήριο Καστοριάς σημειώνει πως «στην πρόταση που προωθείται προς έγκριση από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα προβλέπει για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αύξηση των ενισχύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές, ενώ για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.

Χρήστος Γκοσλιόπουλος, δήμαρχος Νεστορίου: «Διεκδικούμε τη συμπερίληψή μας στο Σχέδιο Μετάβασης. Δίνουμε τέλος στη διαχρονική αδικία εις βάρος της Καστοριάς»

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :«Η Π.Ε. Καστοριάς αδικήθηκε επί δεκαετίες κατά τη λιγνιτική περίοδο. Τα κόστη πολλαπλά και ποικίλα, ενώ τα οφέλη ανύπαρκτα. Ενδεικτικά σταχυολογώ:- Η Π.Ε. Καστοριάς δεν έλαβε ποτέ έστω μία δραχμή, ένα ευρώ από τον λεγόμενο Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. – Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων δεν συνέβαλε καθόλου στη μείωση της μεγάλης ανεργίας στην Καστοριά. – Η τηλεθέρμανση με το χαμηλό κόστος συγκριτικά με τις άλλες μορφές θέρμανσης, δεν έφθασε ποτέ στην Π.Ε. Καστοριάς που εξίσου πλήττεται από πολύμηνους και βαρείς χειμώνες, με τους κατοίκους της να μην ελαφρύνονται ούτε κατ’ ελάχιστο από τις υπέρογκες δαπάνες για τη θέρμανση των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους. – Η στρεβλή διόγκωση του Α.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας λόγω της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, οδηγούσε σε μειωμένα κονδύλια της Ε.Ε. στα Κ.Π.Σ. και στο ΕΣΠΑ για όλη τη Δυτική Μακεδονία με μεγάλες χαμένες τις Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών που έχαναν σε πόρους, έργα και θέσεις εργασίας.
Όπως επίσης για τον ίδιο λόγο, οι επιχειρήσεις στην Π.Ε. Καστοριάς λάμβαναν μικρότερα ποσοστά επιδότησης στους αναπτυξιακούς – επενδυτικούς νόμους. Αλλά και σήμερα ακόμη, για παράδειγμα με το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ. Και όλα αυτά την ώρα που η Π.Ε. Καστοριάς και οι κάτοικοι σε αυτή, υφίσταντο επί δεκαετίες όλες τις αρνητικές συνέπειες από τα εργοστάσια και τα φουγάρα της Δ.Ε.Η. στην υγεία, δημόσια, οικογενειακή και ατομική, στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον. Δυστυχώς, η Π.Ε. Καστοριάς κινδυνεύει να αδικηθεί και κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο υπό δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο η Π.Ε. Καστοριάς σχεδόν απουσιάζει. Ελάχιστες οι αναφορές και μηδαμινά τα οφέλη. Εμπρός σε αυτό τον κίνδυνο οφείλουμε όλοι να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε. Ο καθένας από τη θεσμική του ιδιότητα και όλοι μαζί συντεταγμένα και σε πνεύμα συνεργασίας. Θέτουμε τις προτεραιότητές και τις προτάσεις μας. Διεκδικούμε τη συμπερίληψή τους στο Σχέδιο Μετάβασης. Δίνουμε τέλος στη διαχρονική αδικία εις βάρος της Π.Ε. Καστοριάς.»

Τα σχόλια στη διαβούλευση

Μέχρι σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου στη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου υπάρχουν μόλις τρία σχόλια που ζητούν την εξίσωση των μέτρων σε όλη την Περιφέρεια, ένα εκ των οποίων αυτό του προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Μπάμπη Καραταγλίδη. Οι τις τοποθετήσεις αναλυτικά:

Τρύφων Φωτιάδης
Μελετώντας το σχέδιο δίκαιης μετάβασης λιγνιτικών περιοχών αντιλαμβάνομαι ότι μεγάλο μέρος του σχεδίου αφορά τους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και δικαίως.
Αναφέρεται όμως και στους δύο ακόμα νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριάς και Γρεβενών) με στόχους τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου, την προάσπιση της απασχόλησης κ.α.
1. Πως θα επιτευχθούν οι στόχοι όταν για μία ακόμα φορά οι ενισχύσεις για νέες επενδύσεις θα είναι διαφορετικές ανά νομό και θα συνεχίζονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Πρόταση: 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.2. Σχεδιάζονται εμβληματικές επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάσα στην απασχόληση. Αυτές οι επενδύσεις (όπως και της Microsoft π.χ.) θα επιταχυνθούν από τις Υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν γρήγορα. Και σωστά!! Οι μικρότερες επενδύσεις, όμως, οι οποίες κολλάνε στην υποστελέχωση των Υπηρεσιών και τον δισταγμό των αρμοδίων υπαλλήλων για να δώσουν λύσεις ουσιαστικές και μη γραφειοκρατικές, πως θα προχωρήσουν;
Πρόταση: Λειτουργία υπηρεσίας επενδύσεων fast track με στελέχωση από έμπειρους και αποφασιστικούς υπαλλήλους.3. Σχεδιάζονται υποδομές. Ακόμα και σήμερα, οι δρόμοι που συνδέουν επιχειρήσεις με τον κεντρικό είναι χωμάτινοι. Επιχειρήσεις εδράζονται εκτός ΒΙ.ΠΑ.
Πρόταση: Ουσιαστική επανεκκίνηση των ΒΙ.ΠΑ. και κίνητρα μεταφοράς επιχειρήσεων σε αυτά (φορολογικές απαλλαγές, κίνητρα μετεγκατάστασης με ενίσχυση τουλάχιστον 80%)4. Στο παράρτημα 1 (σελ. 33) του σχεδίου δεν αναφέρονται τα εμβληματικά, για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όσπρια (Φασόλια Π.Γ.Ε, φακές, ρεβύθια). Η Δυτική Μακεδονία είναι η δεύτερη σε παραγωγή (μετά τη Θεσσαλία) οσπρίων στην Ελλάδα
Πρόταση: Ενέργειες τόνωσης της παραγωγής και προώθησης των οσπρίων της περιοχής όπως προβλέπεται για τα οινοποιία (Παράρτημα 1,σελ. 83)
Σας ευχαριστώ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Στο προτεινόμενο σχέδιο προβλέπονται μειωμένες ενισχύσεις κατά 20% στις Π.Ε. Καστοριάς & Γρεβενών οι οποίες θα πρέπει να εξισωθούν διότι:
1. Η Δυτική Μακεδονία είναι ενιαία Διοικητική, οικονομική και γεωγραφική ενότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται διαχρονικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ΠΕ Γρεβενών και Καστοριάς να αποκλείονται διαχρονικά από τις κονοτικές & εθνικές ενισχύσεις λόγω των υψηλών εισοδημάτων που προέρχονταν από τη ΔΕΗ και απολάμβαναν οι έταιροι νομοί.
2. Οι εν λόγω (συγκριτικά) μειωμένες ενισχύσεις θα λειτουργούν σαν αντικίνητρο επένδυσης στις 2 προαναφερθείσες Π.Ε. εφόσον ο κάθε επενδυτής θα απολαμβάνει υψηλότερων ενισχύσεων μετακινώντας την επένδυση λίγα χλμ και μάλιστα εγγύτερα στο κέντρο και μακρύτερα από τα σύνορα.
3. Η ΠΕ Καστοριάς διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το πέρας του εμφυλίου και τυχόν επιπρόσθετες στρεβλώσεις θα την επιτείνουν δραματικά. Το συγκεκριμένο σημείο, εάν τελικά δεν διορθωθεί θα λειτουργήσει αντιεπενδυτικά και αντιαναπτυξιακά στις 2 εκ των 4 ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αίσθηση αδικίας, στοιχεία που προφανώς δεν συνάδουν με το πνεύμα και τους στόχους του υπό διαβούλευση σχεδίου.

Καραταγλίδης Χαράλαμπος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς
Στην πρόταση που προωθείται προς έγκριση από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα προβλέπει:
– Για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αύξηση των ενισχύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.
– Για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.
Λαμβάνοντας υπόψη :
• Την μικρή γεωγραφική διασπορά μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων και την ενοποιημένη εικόνα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας
• Την επι ετών απώλεια ποσοστών ενισχύσεων ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και προγραμμάτων λόγω του πλασματικού εισοδήματος από την ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνει την Καστοριά
• Την δημιουργία ενδοπεριφερειακά δύο ταχυτήτων χωρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και την κατάργηση της περιφερειακής συνείδησης.
• Την δεδομένη απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποεπένδυσης για την Καστοριά
• Την τεράστια κρίση στην επιχειρηματικότητα της Π.Ε. Καστοριάς
Κρίνουμε κατ΄ελάχιστον μεροληπτικό και άδικο το προτεινόμενο μέτρο. Ουσιαστικά εάν ισχύσει θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ενδοπεριφερειακό διαχωρισμό και απομόνωση της Καστοριάς.
Ζητούμε την εξίσωση των ποσοστών για όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς
ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Χαμένη η Καστοριά και στο «Εξοικονομώ»!

Εκτός νυμφώνος του επιπλέον ποσοστού επιχορήγησης του προγράμματος «Εξοικονομώ» η Καστοριά

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην προδημοσίευση των βασικών σημείων του προγράμματος αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα Ειδικά Ποσοστά Επιχορήγησης για συγκεκριμένες περιοχές.

Έτσι λοιπόν ενώ θα δοθεί προσαύξηση 10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης) στα ποσά σε 10 δήμους (Κοζάνη, Φλώρινα, Αρκαδία), η Καστοριά πάλι μένει εκτός. Αναλυτικά το μπόνους θα δοθεί στους δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, Εορδαίας και Σερβίων (Π.Ε. Κοζάνης), Φλώρινας, Αμυνταίου, και Πρεσπών (Π.Ε. Φλώρινας) και Μεγαλόπολης και Γορτυνίας (Π.Ε. Αρκαδίας)

Το ερωτήματα που προκύπτει, και οφείλει να απαντηθεί, είναι εάν η Καστοριά ολιγώρησε, εάν φταίει το «κοζανίτικο κράτος» ή αν τελικά μας… ξέχασε η κεντρική διοίκηση.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή αιτήσεων για τη Δυτική Μακεδονία ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 (με προϋπολογισμό επιχορήγησης στα 73.5 εκατ. ευρώ, οπότε υπάρχει ακόμη χρόνος, να διορθωθεί το «λάθος», ώστε και η Καστοριά να ευεργετηθεί από το επιπλέον 10% της Δίκαιης Μετάβασης.

Κάλι Κυριακίδου: «Θα έπρεπε να πάρει το μπόνους και η Καστοριά – Να αντιδράσουμε όλοι μαζί»

«Η λογική ήταν να ευνοηθούν οι περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας. Εμείς δεν ερωτηθήκαμε και την απόφαση πήρε το υπουργείο Ενέργειας», εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Κάλι Κυριακίδου, μιλώντας στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6.

Επιστολή του Συντονιστή της Ελληνικής Λύσης Καστοριάς, Χρήστου Παύλου στον Περιφερειάρχη

Κύριε περιφερειάρχη.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στην ΠΕ Καστοριάς, θεωρώ και ΠΕ Γρεβενών, σχετικά με το αναπτυξιακό  πρόγραμμα ΣΔΑΜ.
Και οι 2 ΠΕ φαίνεται προς το παρόν ότι θα είναι εκτός του προγράμματος, όπως έγινε και πριν χρόνια με τον ειδικό πόρο, κάτι το οποίο συνετέλεσε στην απώλεια και απένταξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω του υψηλού ΑΕΠ που πλασματικά διαμόρφωνε για την Καστοριά και τα Γρεβενά, η ΔΕΗ.
Συνέπεια αυτού οι 2 νομοί Καστοριάς και Γρεβενών έμειναν πολύ πίσω σε αναπτυξιακά μεγάλα έργα, που θα βοηθούσαν στον πρωτογενή τομέα, γεωργία, κτηνοτροφία και στον τουρισμό.
Σε αντίθεση οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας, αντιστάθμιζαν αυτές τις απώλειες με τον ειδικό πόρο.
Υπάρχει λοιπόν ένας μεγάλος φόβος και προβληματισμός στις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών, ότι με όλα τα προβλήματα που όπως πολύ καλά γνωρίζεται ότι υπάρχουν, αν χάσουμε και αυτό το «τρένο» ,θα μπει ταφόπλακα στους 2 νόμους.
Θα ακούσετε αντιδράσεις από όλους τους τοπικούς φορείς, συλλόγους, στελέχη κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα, και είναι πολύ λογικό.
Κάτι όμως σας διαφεύγει, εκτός συγχωρείστε με αν κάνω λάθος.
Ο πρώτος που θα έπρεπε να μπει μπροστάρης και να ζητήσει να διορθωθεί αυτή η αδικία,
γιατί για άδικη ανάπτυξη θα μιλάμε και όχι για δίκαιη έπρεπε και πρέπει να είστε εσείς κύριε περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Έχετε ψηφιστεί και από τους πολίτες της Καστοριάς και των Γρεβενών για να τους εκπροσωπείτε ισόνομα και ισότιμα.
Σταθείτε λοιπόν στο ύψος του θεσμικού σας ρόλου κύριε Κασαπίδη, πάρτε την πρωτοβουλία και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να έχουμε μία δίκαιη ανάπτυξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για το καλό όλων μας.
Αυτό επιβάλει ,η περιφερειακή συνείδηση που πρέπει να διέπει έναν περιφερειάρχη!!!
Τολμήστε το και δεν θα χάσετε.
Παύλου Χρήστος, Συντονιστής Ελληνικής Λύσης Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here