Το Τεστ Παπ μπορεί να εκτελεστεί με δύο (2) μεθόδους. Την συμβατική μέθοδο και την μέθοδο της Υγρής Φάσης.

Η συμβατική μέθοδος, ανακάλυψη του Γεωργίου Παπανικολάου, έκανε την δουλειά της για δεκαετίες και έσωσε εκατομμύρια γυναικείες ζωές. Η μέθοδος της Υγρής Φάσης ήρθε για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του Τεστ Παπανικολάου.

Αυτή η μέθοδος προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την συμβατική. Τα πλεονεκτήματα είναι δύων κατηγοριών. Αύξηση της αποτελεσματικότητας στην διάγνωση και δυνατότητα περαιτέρω εξετάσεων χωρίς νέα λήψη.

Στην Υγρή Φάση η επίστρωση του κυτταρικού δείγματος δεν γίνεται από τον Γυναικολόγο κατευθείαν στα πλακίδια, αλλά το δείγμα μπαίνει σε ένα μπουκαλάκι  με ειδικό υγρό. Έτσι επιτυγχάνονται τα εξής:

  • Περισσότερα κύτταρα, αφού το βουρτσάκι με το οποίο γίνεται η λήψη μένει και αυτό μέσα στο μπουκαλάκι.
  • Τα κύτταρα διατηρούνται στην φυσιολογική τους μορφή και στο φυσιολογικό τους μέγεθος, αντί να αλλοιώνονται έστω και ελαφρώς, όπως συμβαίνει στην επίστρωση κατευθείαν στα πλακίδια στην συμβατική μέθοδο.
  • Έπειτα το μπουκαλάκι θα περάσει από έναν ειδικό αναλυτή, (ουσιαστικά ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή), για να κάνει ο αναλυτής αυτόματα την επίστρωση του κυτταρικού δείγματος στα πλακίδια. Αυτή η διαδικασία έχει το εξής αποτέλεσμα:
  • Τα κύτταρα τοποθετούνται από τον αναλυτή σε ένα επίπεδο. Δηλαδή δεν αλληλοεπικαλύπτονται, όπως συμβαίνει στο συμβατικό Τεστ Παπ. Έτσι η μικροσκοπική εικόνα γίνεται πολύ πιο «ευκολοδιάβαστη». Πολύ περισσότερο που όπως είπαμε τα κύτταρα είναι και στην φυσική τους μορφή.

Έτσι, η καλύτερη εικόνα που προσφέρει η Υγρή Φάση ανεβάζει το ποσοστό ανίχνευσης του HPV από το 50% στο 75%!

Υπάρχει όμως και συνέχεια….

Ο αναλυτής δεν έχει χρησιμοποιήσει όλα τα κύτταρα από το μπουκαλάκι. Όπως είπαμε υπάρχουν υπερπολλαπλάσια από το αν γινόταν η επίστρωση κατευθείαν στα πλακίδια. Το υγρό λοιπόν που έχει απομείνει συνεχίζει να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες κύτταρα. Αυτό το κυτταρικό υλικό διατηρείται για μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω εξετάσεις, χωρίς νέα λήψη!

Π.χ. αν βρεθούν στο μικροσκόπιο αλλοιώσεις του HPV, τότε μπορούμε με το ίδιο κυτταρικό υλικό που έχει απομείνει να μάθουμε για ποιόν τύπο του HPV πρόκειται. Είναι το λεγόμενο HPV-DNA TEST. Δεν έχουν όλοι οι τύποι του HPV (υπάρχουν πάνω από 100….) τον ίδιο κίνδυνο να δώσουν καρκίνο.

Μπορούμε, επίσης από το ίδιο κυτταρικό υλικό να μάθουμε αν ο HPV έχει ενσωματωθεί στο DNA των κυττάρων της γυναίκας ή όχι. Η διαφορά σημαίνει ένα μεγάλο βήμα προς τον καρκίνο.

Όπως καταλαβαίνετε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Τεστ Παπ Υγρής Φάσης, -ασφαλή διάγνωση και δυνατότητα περαιτέρω εξετάσεων- δεν αφήνουν περιθώρια σύγκρισης με την συμβατική μέθοδο. Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα και αυτό έγκειται στο ότι η Υγρή Φάση είναι ελαφρώς ακριβότερη από το συμβατικό Τεστ Παπ.. Η σχέση όμως τιμής και πλεονεκτημάτων είναι συντριπτική υπέρ της Υγρής Φάσης.

Η σύσταση μας προς κάθε γυναίκα είναι να κάνει το Τεστ Παπ κάθε χρόνο, και να επιλέγουν την μέθοδο της Υγρής Φάσης.

ΚΥΡΙΑΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ 3 ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΤΗΛ.: 24670 25205 – 6945790030

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here