Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης που ολοένα σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες κερδίζει έδαφος στη χρήση του και στις μετακινήσεις που αφορούν ακόμα και αυτές που έχουν να κάνουν από το σπίτι προς το χώρο εργασίας και αντίθετα και όχι μόνο για αναψυχή!

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πως συμβαίνει το ίδιο και στη χώρα μας, αναφορικά με τη χρήση ποδηλάτου. Αν και γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες για την εξοικειώσει των πολιτών με τη χρήση ποδηλάτου, που χωρίς καμια αμφιβολία, εκτός από υγιεινό είναι ότι πιο φιλικό και προς το περιβάλλον, εντούτοις η χρήση του παραμένει περιορισμένη. Μάλιστα τα μέρη της Καστοριάς, ανά τον νομό, είναι πολύ πιο φιλικά και ασφαλή, ως προς την χρήση του ποδηλάτου, από ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα και παρόλα αυτά και παρά τις προσπάθειες απο συλλόγους και φορείς, η εκτιμώμενη χρήση ποδηλάτου, για μετακινήσεις που αφορούν την κάλυψη βιοτικών αναγκών (ψώνια, εργασία κτλ) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Προφανώς όλα είναι θέμα παιδείας! Λέει η παροιμία, ότι μικρομάθεις, δεν το γεροντοξεχνάς…Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείο στο Άργος Ορεστικό, που με πολύ αγάπη τόσο για τις κτιριακές ανάγκες του διδακτηρίου, άλλα κυρίως για τα ίδια τους παιδιά, αποφάσισαν και δημιούργησαν 15 θέσεις στάθμευσης και ασφάλειας ποδηλάτων! Έτσι με τον τρόπο αυτό, ενισχύουν τα παιδιά στην καθημερινή χρήση του ποδηλάτου, στη μετακίνηση από το σπίτι προς το σχολείο και αντίστροφα. Κυρίως για τα μεγαλύτερα παιδιά, που φοιτούν στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του σχολείου, που έχουν πιο αναπτυγμένα αντανακλαστικά και μπορούν να χρησιμοποιήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια το ποδήλατο, να μεταβούν με αυτό στο σχολείο, να το αφήσουν σε θέση ασφαλή και με την ολοκλήρωση των μαθημάτων να επιστρέψουν σπίτι τους, έχοντας κάνει κι όλας την βόλτα τους αλλά και μια μικρή εκγύμναση, καθώς το ποδήλατο προσφέρει πολλά!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here