Για το Πέρνικ της Βουλγαρίας αναχωρεί σήμερα ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς “Μύησις” όπου θα συμμετάσχει για τρίτη φορά στο Διεθνές Καρναβαλικό Φεστιβάλ “Σούρβα”

Έπειτα από δύο επιτυχημένες συμμετοχές των Καστοριανών Ραγκουτσάρηδων στο καρναβάλι του Πέρνικ, φέτος το Φεστιβάλ όρισε την Καστοριά ως τιμώμενη πόλη με τους χορευτές της Μυήσεως να συμμετέχουν στη φαντασμαγορική τελετή έναρξης της Σούρβας το βράδυ της Παρασκευής. 

Η καρναβαλική ομάδα της Μυήσεως θα παρελάσει το πρωί του Σαββάτου και θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε κοινά γλέντια με καρναβαλιστές από άλλες χώρες. Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία και Ισπανία συμμετέχουν επίσης στην καρναβαλική συνάντηση της μικρής βουλγαρικής πόλης του Πέρνικ, όπου θα παρελάσουν 10.000 καρναβαλιστές.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει το Μουσείο Παραδοσιακής Μάσκας, το Μουσείου Περιφερειακής Ιστορίας, καθώς και το μοναδικό Υπόγειο Μουσείο Ορυχείων στη Βαλκανική Χερσόνησο. Επισκέψιμο θα είναι και το κτίριο της Διεύθυνσης Μεταλλείων, το εσωτερικό του οποίου εντυπωσιάζει με τον πλούτο και την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του.Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Πέρνικ από το 1966 και βασίζεται στην τοπική παράδοση των Kukeri και Survakari που έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία των αρχαίων Θρακών. Το φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε το 1985 και το 1995 το Πέρνικ έγινε δεκτό ως μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων. Στις 26 Ιουνίου 2009, κατά τη διάρκεια μιας πανηγυρικής συνόδου του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πέρνικ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Henry van der Kroon, ανακήρυξε το Πέρνικ ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των παραδόσεων Survakar και Kuker. Το 2014, το Πέρνικ και το φεστιβάλ Σούρβα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του περιοδικού National Geographic των κορυφαίων χειμερινών προορισμών του κόσμου. Από το 2008, το Διεθνές Φεστιβάλ Αγώνων Μεταμφίεσης διεξάγεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Το πιο ελκυστικό αποκορύφωμά του είναι η διήμερη αγωνιστική παρέλαση ομάδων μεταμφιεσμένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here