Με κάθε επισημότητα και με μεγάλη ευλάβεια, σήμερα Κυριακή του Θωμά, το Άργος Ορεστικό εόρτασε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας, τιμώντας έτσι την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γράμμουστας που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Των εκδηλώσεων προεξείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα των ημερών. Άλλωστε είναι ο Ιεράρχης, ο οποίος θέσπισε αυτή την ξεχωριστή εορτή, λόγω της μεγάλης αγάπης και ευλάβειας που θρέφει για την εικόνα της Παναγίας της Γράμμουστας.

Στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος του δήμου Άργους Ορεστικού κα Αφροδίτη Μπελονάκη, η οποία εκπροσωπούμε τον Δήμαρχο κ. Κεπατσόγλου καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχειρήσεις κ. Ανδρέας Βιτούλας. Παρών ήταν ακόμα και ο Αστυνομικός Διευθυντής νομού Καστοριάς Θωμάς Νέστορας, ο οποίος σήμερα έχει και την ονομαστική του εορτή και δέχτηκε τις θερμές ευχές απο μέρους του Μητροπολίτη Καστοριάς και του Ιερού Κλήρου.

Στο κήρυγμα του ο τοπικός ποιμενάρχης αναφέρθηκε και στον Πρωτοπρεσβύτερο Λεωνίδα Μπάρδο, εφημέριο και προϊστάμενο του Ιερού Ναού, στον οποίο έδωσε τις εγκάρδιες πατρικές του ευχές, καθώς όπως εξήγησε σήμερα εκτός από την Κυριακή του Θωμά είναι και η μέρα της εορτής του Αγίου Λεωνίδου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, οπότε ο Ιερέας έχει την ονομαστική του εορτή που συμπίπτει και με την ημέρα εορτασμού της Παναγίας της Γράμμουστας που τόσο πολύ αγαπά, καθώς και με την Κυριακή του Θωμά, οπότε εορτάζουν και ο Πατέρας του και ο γιος του, στους οποίος ευχήθηκε θερμά.

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας, την οποία έφεραν στα χέρια του άνδρες ενδεδυμένοι παραδοσιακή στολή με καταγωγή από την κοινότητα της Γράμμουστας. Η λιτανεία πραγματοποιήθηκε συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Άργους Ορεστικού, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί προς τιμήν της Παναγίας της Οδηγήτριας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here