Τα νέα πλήγματα στο επιχειρείν που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:

– H αύξηση του συντελεσ??ή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% από το φορολογικό έτος 2017. Πρόκειται για μια μείωση της απόδοσης των επενδύσεων μέσω της αύξησης της συνολικής φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών. Υπενθυμίζεται ότι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων έχει ήδη αυξηθεί από το φορολογικό έτος 2015 από το 26% στο 29%. Με βάση τα παραπάνω ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών (σε επίπεδο επιχείρησης και διανεμόμενων κερδών) διαμορφώνεται σε 33,4% που ήταν το φορολογικό έτος 2014, διαμορφώθηκε στο 36,1% για το φορολογικό έτος 2016 και από το φορολογικό έτος 2017 λόγω της αύξησης του φόρου στα μερίσματα αυξάνεται στο 39,65%.

– H αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για να μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που διαθέτει μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ από 1000 ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ το 2015 θα κληθεί να πληρώσει φέτος 1100 ευρώ, δηλαδή 10% περισσότερα.

– H κατάργηση της απαλλαγής από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων. Πλέον θα φορολογούνται και αυτά με συντελεστή 1 τοις χιλίοις. Για παράδειγμα, αν μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση διαθέτει ξενοδοχεία συνολικής αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ θα κληθεί για φέτος να πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 1000 ευρώ ενώ πέρυσι δεν είχε καταβάλλει συμπληρωματικό φόρο.

– η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα είναι μία πολύ βαριά επιβάρυνση για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, αφού ήδη έχουν πληρώσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αν δε υπάρχει και αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τότε η λειτουργία θα είναι απαγορευτική.

– Παράλληλα, οι αυξήσεις στην τηλεφωνία αλλά και στην συνδρομητική τηλεόραση είναι μια επιπλέον επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, αφού όσοι έχουν κινητά, σταθερά και ιντερνετ θα πληρώνουν πολύ περισσότερα, ενώ θα επιβαρυνθεί και η εστίαση με την συνδρομητική τηλεόραση

– Δεν συζητούμε για τον καφέ και για την μπύρα που θα δεχθούν ιδιαίτερο πλήγμα

kozanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here