Από το καλοκαίρι με την καταστροφή από τον καύσωνα  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με στόχο τις άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς φασολιών, φακής και ρεβυθιών. Η κυβέρνηση εδώ και μήνες αδιαφορεί και δεν έχει μεριμνήσει για τις πληρωμές των καλλιεργητών.

Σήμερα η Βουλευτής επανέρχεται με νέα κοινοβουλευτική ερώτηση καθώς είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να σταματήσει να εμπαίζει τους παραγωγούς και να καταβάλλει τις αποζημιώσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2021

Θέμα:  «Αδιαφορία κυβέρνησης ΝΔ για αποζημιώσεις παραγωγών φασολιών, ρεβιθιών και φακής»

Παραγωγοί φασολιών, ρεβιθιών και φακής της Π.Ε. Καστοριάς αντιμετωπίζουν ίσως την πιο δύσκολη χρονιά σε όρους παραγωγικής απόδοσης και γενικότερης καταστροφής. Ολόκληρο το 2021 τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καύσωνας το καλοκαίρι του 2021. Παρατεταμένες εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, απρόσμενες και αφύσικες για την περιοχή, έδωσαν το στίγμα της καταστροφής που θα ακολουθούσε. Στα μέσα του καλοκαιριού ακολούθησαν καταστροφικές ανεμοθύελλες, που ρήμαξαν ότι ο καύσωνας άφησε όρθιο. Στη συνέχεια, η πρώιμη παγωνιά του φθινοπώρου κατέστρεψε την ελάχιστη παραγωγή που δεν είχε ωριμάσει ακόμη, με το τελικό χτύπημα να δίνεται με τις συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα βροχοπτώσεις να καθιστούν αδύνατο τον αλωνισμό της ελάχιστης εναπομείνασας παραγωγής.

Από τον Ιούλιο το 2021, έχω καταθέσει κοινοβουλευτική σχετική ερώτηση για τις τεράστιες καταστροφές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί της Καστοριάς. Σε απάντηση του ο κ. Λιβανός δεσμεύθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί αποζημίωση. Επιπρόσθετα ανέφερε πως θα προχωρούσε σε ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συμπεριληφθεί η κάλυψη κινδύνων εκτός Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, που θα ορίζει και το ύψος της δαπάνης και τον τρόπο κάλυψης.

Έξι  μήνες μετά τις ανωτέρω δεσμεύσεις οι παραγωγοί μένουν αβοήθητοι και η ημερομηνία για την καταβολή των αποζημιώσεων μετατίθεται για μια ακόμη φορά, χωρίς να προσδιορίζεται για πότε.

Οι παραγωγοί της περιοχής της ΠΕ Καστοριάς, παρά την αναγνώριση της τεράστιας καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, δεν έχουν λάβει ούτε έστω μια προκαταβολή των ποσών αποζημίωσης που δικαιούνται, την ώρα που οι προετοιμασίες για την νέα καλλιεργητική περίοδο είναι προ των πυλών, με το κόστος των αγροεφοδίων να έχει αυξηθεί δραματικά.

Επιπλέον οι κυβερνητικές  υποσχέσεις  για πλήρη αποζημίωση ως τέλος Νοεμβρίου  αποδείχθηκαν ψευδείς.

Επειδή οι χίλιοι και πλέον δικαιούχοι έχουν απολέσει το αγροτικό τους εισόδημα και  βρίσκονται σε απόγνωση αντιμετωπίζοντας πρόβλημα βιοπορισμού,

Επειδή οι αγρότες είναι προ της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, που απαιτεί οικονομικούς πόρους που είναι ανύπαρκτοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους,

Επειδή η δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση καταβολή οριζόντιων αποζημιώσεων, δεν έχει υλοποιηθεί,

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ηγεσία του ΥΠΠΑΤ ώστε να προχωρήσει άμεσα η αποτίμηση των ζημιών;
  • Ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη των εν λόγω αγροτών της Π.Ε. Καστοριάς.
  • Πότε αναμένεται να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους;   

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Βέττα Καλλιόπη

Ηγουμενίδης Νίκος

Καφαντάρη Χαρά

Ραγκούσης Γιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here