Κανονικά στην ημερομηνία του 23 Απριλίου θα εορταστεί φέτος η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή αύριο Δευτέρα, καθώς η εορτή του Πάσχα φέτος έπεσε νωρίτερα, αφού η γιορτή του μετακινείται αν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 του Απρίλη.

Η μορφή του Αγίου Γεωργίου είναι μια εξόχως συνδεδεμένη μορφή με την Καστοριά, καθώς τόσο στην πόλη υπάρχει περικαλής Ναός αφιερωμένο στον Άγιο, όπως και παρεκκλήσια αλλά και πολλά χωριά του νομού επίσης έχουν αφιερωμένη την Εκκλησία τους στον μεγαλομάρτυρα αυτό. Ξεχωριστή ίσως θέση καταλαμβάνει αυτή της κοινότητας της Ομορφοκκλησιάς, όπου εκτός από τον υπέροχο Βυζαντινό Ναό, υπάρχει και το σπουδαίο ξόανο (ξύλινο ανάγλυφο άγαλμα) του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς πιστούς.

Ωστόσο ο Άγιος Γεώργιος τιμάται και σε άλλα χωριά, όπως το Γέρμα, στο Μελάνθιο και αλλού.

Η Ομορφοκκλησιά και το άγαλμα του Αγίου Γεωργίου

Η Ομορφοκκλησιά είναι ένα γραφικό χωριουδάκι νότια της Καστοριάς, κοντά στο Αργος Ορεστικό, αμφιθεατρικά χτισμένη. Πήρε τα’ όνομά της από τον πολύ όμορφο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Εκτός από τις θαυμάσιες τοιχογραφίες – μεταξύ των οποίων και εξαιρετικά αγιογραφικά έργα των μοναχών Βαρλαάμ και Ιωασάφ – το ναό κοσμεί ένα μοναδικό ολόσωμο ξύλινο ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου, με ύψος κοντά στα 3 μέτρα!

agios_georgios.jpg

 

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου της Ομορφοκκλησίας, ο οποίος αποτελούσε το καθολικό μοναστηριακού συγκροτήματος, αποτελεί πόλο μεγάλης τουριστικής έλξης ένεκα της μοναδικής στο είδος της, ξύλινης, με βαθύ ανάγλυφο, γλυπτής εικόνας του Αγ. Γεωργίου που υπάρχει στο ναό.
 Η υπέρθυρη κτητορική επιγραφή του αναφέρει έτος 1286/87 που οι Άρχοντες Νετζάδες «Ανδρόνικος, Νικηφόρος και Ιωάννης» ανέλαβαν τα έξοδα της ανοικοδόμησης στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγου Το 1684 μαζί με τh Μονή Τσούκας Καστοριάς είχε ενταχθεί στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Έχει ανακηρυχθεί, μαζί με την κοντινή μονή Παμμέγιστων Ταξιαρχών Τσούκας, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1924.
george.jpg

 Σύμφωνα με ένα τοπικό θρύλο, μια ομάδα ρωμαιοκαθολικών καλογριών μετέφερε το ανάγλυφο του Αγίου από την Κωνσταντινούπολη προς τη Δύση μ’ ένα φορείο. Καθώς περνούσαν έξω από τον ναό, το φορείο ανεξήγητα σταμάτησε να κινείται παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι μοναχές για το κινήσουν. Ετσι θεώρησαν ότι ήταν επιθυμία του Αγίου να μείνει η ανάγλυφη εικόνα στο ναό της Ομορφοκκλησιάς και όχι να μεταφερθεί στη Δύση. Σύμφωνα, όμως, με τους ερευνητές είναι πολύ πιθανό κάποιος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης να θέλησε να δωρίσει στους καλογέρους του Μοναστηριού τη ανάγλυφη εικόνα.

agios_georgios-dc6478f1fa9789f985aa481eb75ec969.jpg

* Εκατοντάδες πιστοί απ’ όλο το ν. Καστοριάς και ευρύτερα της Μακεδονίας, αλλά κι’ άλλα μέρη της Ελλάδας, συρρέουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής για να τιμήσουν τον Αϊ – Γιώργη της Ομορφοκκλησιάς και να ζητήσουν τη χάρη του. Πολλοί μάλιστα προσκυνώντας την ανάγλυφη εικόνα πιέζουν με το δάχτυλό τους ένα κέρμα στο σώμα του Αγίου κάνοντας μια ευχή, η οποία όπως λέει η παράδοση, πραγματοποιείται αν κολλήσει το κέρμα στο σώμα του Αγίου. Και του χρόνου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here