Η αναμνηστική τρίτη δόση θα γίνεται επίσημα 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Η πλατφόρμα θα ανοίγει 5.5 μήνες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του πολίτη για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι της τρίτης δόσης είναι πάνω από 2 εκ. Όπως είπε έχουν εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000 άτομα

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας διευκρίνισε ότι όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Η αναμνηστική δόση συστήνεται να γίνεται με Pfizer ή Moderna.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τα νέα επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο η ανοσία παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ωστόσο συνεχίζει να «φθίνει» σταδιακά.

Όπως άλλωστε είχε πει η Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωσης της 8ης Νοεμβρίου και επανέλαβε και σήμερα 15/11 «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορονοϊού.

Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Όπως εξήγησε o κ. Θεμιστοκλέους το άνοιγμα της πλατφόρμας αυτό χρειάζεται μια τεχνική προσαρμογή η οποία και αναμένεται να εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσοι από την άλλη έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) είτε με το ίδιο εμβόλιο Johnson & Johnson.

Όσον αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, όπως γράφει το news4health.gr, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvoliogov.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here