Οι εικόνες ντροπής που είδαμε να διαδραματίζονται την Πέμπτη το βράδυ στην πόλη μας στιγματίζουν τη συλλογική μας συνείδηση και φέρνουν στο νου εποχές αλήστου μνήμης. Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο οποίος με τους παρατρεχάμενούς του πανηγυρίζει λέγοντας πως λύνει τα προβλήματα του τόπου, ξεκινούν οι κατασχέσεις επιχειρήσεων και κατοικιών.

Τα τελευταία χρόνια η Καστοριά πλήττεται από τις συνεχιζόμενες κρίσεις και δυστυχώς, η ανάπτυξη της αφέθηκε στο έλεος των συγκυριών. Όσοι εναπομείναντες κάτοικοι προσπάθησαν με κόπους και όνειρα για μια καλύτερη ζωή να επενδύσουν εδώ και να κρατήσουν όρθιο το νομό μας βλέπουν τώρα ανυπεράσπιστοι να εξαϋλώνονται οι κόποι μιας ζωής!

Οφείλουμε όλοι και όλες να καταδικάσουμε το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων στα ξένα και εγχώρια funds και το ότι δε δόθηκε η ευκαιρία στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν τα δάνειά τους σε πιο συμφέρουσες τιμές και μεγαλύτερες από αυτές που ξεπουλήθηκαν.

Οφείλουμε όλοι και όλες να καταδικάσουμε την κρατική βία που από τη μια νομοθετώντας άφησε ανυπεράσπιστους τους πολίτες-δανειολήπτες στην ασυδοσία των πιστωτικών ιδρυμάτων και από την άλλη επιτίθεται στους δανειολήπτες-θύματα ως κοινούς εγκληματίες.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην τραγωδία που βιώνουμε. Το ΠΑΣΟΚ προστάτεψε την πρώτη κατοικία και ήδη από το 2019, κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων τόσο για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, γιατί διέβλεψε από νωρίς τους κινδύνους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν πραγματικότητα για εκατομμύρια πολίτες στη χώρα:

• την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, «νόμου Κατσέλη» (Ν.3869/2010), με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια,

• την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων,

• την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους,

• την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.

• τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο,

Η κοινωνία οφείλει να αντιδράσει συντεταγμένα. Η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να είναι η ΕΛΠΙΔΑ για αλλαγή των ανθρωποφάγων πολιτικών! Δε δίνουμε άλλοθι στη βία έναντι των πολιτών που πλήττονται συνεχώς από τις κρίσεις. Ο διπλανός είσαι εσύ!

Βάσω Μαλέα

Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here