«Είναι μόδα και μας αρέσει!» λένε ορθά-κοφτά τα γυμνασιόπαιδα που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο κρυφά από τους γονείς τους επειδή… δεν μυρίζει
Μεσημέρι Παρασκευής, 22 Δεκεμβρίου σε εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων. Τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και τα στολισμένα καταστήματα στο πνεύμα των ημερών κατακλύζονται από κόσμο για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.
Στα περισσότερα εμπορικά κέντρα υπάρχει και συγκεκριμένο γραμματοκιβώτιο για τους μικρούς που πιστεύουν ακόμα στην μυθική φιγούρα του Άγιου Βασίλη. Διανύοντας λοιπόν τις τελευταίες ημέρες του εορταστικού Δεκέμβρη διαπιστώνεις πως η διάθεση γίνεται όλο και πιο ζεστή ενόψει της πιο αγαπημένης γιορτής μικρών και μεγάλων.
Στο διπλανό τραπέζι κάθεται μια παρέα από πιτσιρίκια. Με το μάτι δεν τα κάνεις ούτε δεκατριών χρονών. Γελάνε, συζητάνε και πειράζουν ο ένας τον άλλον. Στο πρόσωπο τους βλέπεις τον εαυτό σου δεκαετίες πριν ή τουλάχιστον προσπαθείς να τον βρεις γιατί πέρα απ’ τα γέλια και τα πειράγματα δεν υπάρχει κάτι άλλο που να σου θυμίζει τον εαυτό σου στην ηλικία των δεκατριών.
Δεν ξέρω αν οι συγκεκριμένοι νεαροί έχουν απομυθοποιήσει από καιρό την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, σίγουρα όμως δεν μπήκαν στο κόπο να γράψουν γράμμα με την αγαπημένη φράση «Dear Santa».
Και τι να του έγραφαν άλλωστε, σκέφτομαι καθώς τους παρατηρώ να βγάζουν από τις τσάντες τους το ηλεκτρονικό τσιγάρο ατμίζοντας το με μανία.
Ότι αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη αυτό που έχω περισσότερο ανάγκη είναι απεριόριστα υγρά αναπλήρωσης φίλτρου ή έναν ολοκαίνουριο ατμοποιητή στα χρώματα της αγαπημένης μου ομάδας;
Στο συγκεκριμένο δίλημμα μάλλον θα τα ’χανε και ο Άγιος Βασίλης που σίγουρα θα χει ακούσει πολλά και περίεργα στη ζωή του.
Τα παιδιά πάντως δεν κρύβονται, τουλάχιστον από τους περίεργους στο διπλανό τραπέζι. Οι απαντήσεις τους είναι ορθές, κοφτές και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς.
Το ξέρουν οι γονείς σας ότι κάνετε ηλεκτρονικό τσιγάρο;
– Όχι βέβαια. Δεν τα λέμε αυτά.
Δεν φοβάστε μήπως το μάθουν;
– Όχι γιατί το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μυρίζει.
Γιατί το κάνετε; Τι σας αρέσει σ’ αυτό;
– Είναι μόδα και μας αρέσει!
Δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να καταλάβεις ότι τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα για τα συμπεράσματα διεθνών ερευνών μέσω των οποίων έχει διαπιστωθεί πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εμπεριέχουν ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα.
Τα πιστεύω όταν τους ρωτάω για τις συνέπειες του ηλεκτρικού τσιγάρου και μου απαντούν ότι δεν γνωρίζουν. Οπως και με εκπλήσσουν όταν ομολογουν ότι μέρος από το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι ξοδεύεται στον… ατμό.
Πόσα χρήματα είναι το χαρτζιλίκι σήμερα;
– Παίρνουμε 20 ευρώ την εβδομάδα.
Και πόσα ξοδεύετε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;
– Από τα 20 ευρώ δίνουμε τα 5 ευρώ.
Δεν τους ρώτησα από πού προμηθεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα συμπράγκαλα του. Θα υποτιμούσα την νοημοσύνη τους και την δική μου σκέφτηκα, από τη στιγμή μάλιστα που γύρω μας ανοίγουν ένα σωρό αυτόματοι πωλητές. Χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ο καθένας μπορεί να το προμηθευτεί.
Για τα ανήλικα παιδιά είναι εξωφρενικό το πόσο εύκολη πρόσβαση έχουν σε αυτό το νέο μαραφέτι που υποτίθεται ότι εφευρέθηκε για να αντικαταστήσει το κανονικό τσιγάρο και τις βλαβερές συνέπειες του.
Εξίσου εξωφρενικό ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας υπάλληλος του εμπορικού κέντρου για να κάνει τις στοιχειώδεις συστάσεις και παρατηρήσεις στα μικρά παιδιά.
Στο δια ταύτα: Οι καπνοβιομηχανίες έχουν αναγκαστεί να παραδεχτούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αναγράφοντας τρομακτικά μηνύματα στα πακέτα τσιγάρων, όμως δεν έχουν αναγκαστεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Όμως όλο και περισσότερες έρευνες, καθώς και ιατρικές γνωματεύσεις υποδεικνύουν πως έχει φτάσει η ώρα να ελεγχθούν πιο αυστηρά τα συγκεκριμένα είδη. Και κυρίως, να μάθει ο κόσμος πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το άτμισμα. Το αναφέρουν άλλωστε και οι πρόσφατες έρευνες από τη Μονάδα Διακοπής Καπνίσματος της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη και οι οποίες επιβεβαιώνουν την αρνητική επίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη λειτουργία των αρτηριών, ειδικότερα στα νέα άτομα που δεν είναι ακόμα εξαρτημένα.
Άραγε θα μεριμνήσει κάποιος αρμόδιος βλέποντας αυτό το βίντεο ή θα περιμένει να δει κι άλλους νέους να εθίζονται ολοένα και περισσότερο στη νικοτίνη και στις βλαβερές συνέπειες της κάνοντας χρήση του «αθώου» ηλεκτρονικού τσιγάρου;
Πηγή: protothema.gr