Τα μαζεύει ο Β. Σημανδράκος για το φυσικό αέριο: Φταίνε οι δημοσιογράφοι!

Για παρερμηνεία των δηλώσεών του και βαρύγδουπους τίτλους κατηγόρησε μερίδα μέσων ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Β. Σημανδράκος, μιλώντας στην εκπομπή «Επί παντός» του Top Channel. Να θυμίσουμε, ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, ο κ. Σημανδράκος ήταν καλεσμένος στο Δίκτυο 1 και την Γιάννα Λούσιου όπου επί λέξη είχε πει «Να είμαστε λίγο προσγειωμένοι και να μη λέμε ότι μετά από ένα δύο χρόνια θα υπάρχει φυσικό αέριο στις περιοχές μας», ενώ σε αρκετά σημεία επανέλαβε την ανάγκη να περιμένουμε την μελέτη βιωσιμότητας.

Έπειτα λοιπόν από την… παρότρυνση του κ. Σημανδράκου μέσω της συνέντευξής του στο Top Channel, να «μπούμε στον κόπο (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) να ακούσουμε ξανά και πιο προσεκτικά», τα όσα είπε, απομαγνητοφωνήσαμε όλο το κομμάτι της συνέντευξης για το επίμαχο θέμα στη Γιάννα Λούσιου και το Δίκτυο 1.

Στη συνέντευξη, λοιπόν, και αφού την ακούσαμε πιο… προσεκτικά, προκύπτει αυτό ακριβώς που επισημάναμε και την πρώτη φορά στο άρθρο της ΣΕΝΤΡΑΣ, που δεν τα… ακούσαμε προσεκτικά. Ότι δηλαδή ο συνεργάτης του κ. Καρυπίδη, αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, ζητάει «να είναι όλοι πιο προσεκτικοί και να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξει η μελέτη βιωσιμότητας». Αναλυτικότερα:

«Β. Σημανδράκος: Έχουν ακουστεί πάρα πολλά, έχει ακουστεί ότι θα έρθει φυσικό αέριο στα Γρεβενά, θα ‘ρθει με αγωγό, θα ‘ρθει με βυτία…

Γ. Λούσιου: Φαίνεται ότι δεν τα πιστεύετε αυτά. Αυτό αντιλαμβάνομαι…

Β. Σημανδράκος: Όχι, όχι… Μακάρι να είναι εφικτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλάω μόνο με ντοκουμέντα, μόνο με πράγματα τα οποία δείχνουν ότι αυτό θα έχει μια βιωσιμότητα. Δηλαδή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω του TAP, το διαχειρίζεται σε πρώτη φάση η ΔΕΣΦΑ. Δηλαδή, η ΔΕΣΦΑ είναι η εταιρεία που θα μεταφέρει το αέριο από τον TAP προς την είσοδο του κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Από ‘κει και πέρα η ΔΕΔΑ είναι αυτή που θα διαχειριστεί το δίκτυο χαμηλής πίεσης και θα αναπτύξει το δίκτυο σωληνώσεων εντός των πόλεων. Από τη συνάντηση που είχε γίνει, αν θυμάμαι καλά, τον Ιούλιο του 2017, η ΔΕΔΑ είχε ενημερώσει ότι είχε πάρει έγκριση από τη ΡΑΕ για το επενδυτικό πλάνο Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Μανιάκοι. Αυτό είναι στο πλάνο και είναι μια θετική εξέλιξη. Από κει και πέρα είπε ότι το καλοκαίρι θα έκανε μια μελέτη βιωσιμότητας και θα παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι σημαίνει μελέτη βιωσιμότητας. Εκεί θα αποτυπωθεί σε έγγραφα τι σημαίνει μελέτη βιωσιμότητας. Ποια θα είναι η χρηματοδότηση, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες για τη Δυτική Μακεδονία. Βέβαια υπάρχει η δέσμευση ότι η Καστοριά και το Άργος θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, με την κατασκευή του TAP, και θα υπάρχει πρόσβαση για σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης, στη Φλώρινα, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη.
Τώρα, αν η μελέτη βιωσιμότητας αποδείξει ότι υπάρχει δυνατότητα και άλλες περιοχές να πάρουν φυσικό αέριο, πολύ ευχαρίστως να το στηρίξουμε.
Γ. Λούσιου: Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δείξει η μελέτη βιωσιμότητας ούτε για την περιοχή της Καστοριάς.
Β. Σημανδράκος: Ναι, ναι. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε; Δεν πρέπει να είμαστε όμως πιο προσεκτικοί; Για παράδειγμα η ΔΕΔΑ, μετά την εκπόνηση αυτής της μελέτης, τι θα κάνει; Θα διεκδικήσει χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής σε άλλες περιοχές είναι η εξής: Το 50% το ζητάει από τα περιφερειακά προγράμματα ή το ΕΣΠΑ, το 35% το διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, και το υπόλοιπο 15% προέρχεται από ίδια κεφάλαια. Στη ΔΕΔΑ όπως γνωρίζετε είναι μέτοχοι κάποιοι ιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν αλλά θέλουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, και εννοείται ότι όλο το σύστημα θα στηθεί όταν υπάρχει οικονομικό αποτέλεσμα για αυτούς. Συνεπώς ας περιμένουμε λίγο όλοι να δούμε τη μελέτη βιωσιμότητας, τι θα αποδείξει.
Εγώ θεωρώ ότι είναι βιώσιμο αλλά θα πρέπει να δούμε και το κοστολόγιο. Αυτό το ξέρει κανείς; Δεν το ξέρει κανείς. Όλοι λέμε, εντάξει θα έρθει αέριο, ωραία. Που θα πάει όμως το αέριο. Σε ποιες πόλεις. Ακούσαμε ακόμη και για Νεάπολη και για Σιάτιστα… Πρέπει να δούμε πρώτα αν μπορούμε να στηρίξουμε τα αστικά κέντρα και μακάρι, και μετά να δούμε άλλες περιοχές που το έχουν ανάγκη. Γιατί όλοι το έχουν ανάγκη. Πρέπει να δούμε τη μελέτη. Πόσο θα κοστίσει για την Καστοριά. Πόσα χρήματα μπορεί να βάλει η Περιφέρεια. Τα χρήματα της Περιφέρειας δεν είναι απεριόριστα. Υπάρχει ένας προϋπολογισμός που μπορεί να δοθεί για την ενέργεια και τη στήριξη τέτοιων δράσεων. Όλοι θα το υποστηρίξουμε και όλοι το θέλουμε. Δεν θέλω να γίνει καμία παρερμηνεία στην κουβέντα που κάνουμε αλλά να περιμένουμε την μελέτη. Και βέβαια επειδή ακούμε διάφορα, ότι του χρόνου θα δουλέψει και θα γίνει οτιδήποτε, εγώ θα έλεγα να μπει ο κόσμος στους υπολογιστές να δει το χρονοδιάγραμμα του TAP, που λέει ότι η έναρξη θα είναι το νωρίτερο το 2020. Άρα για να μιλάμε για αέριο και εγκατάσταση αερίου στα αστικά κέντρα θα έπρεπε παράλληλα να ξεκινήσουν οι δράσεις γιατί χρειάζεται κάποιος χρόνος, για να προχωρήσει. Να είμαστε λίγο προσγειωμένοι και να μη λέμε ότι μετά από ένα δύο χρόνια θα υπάρχει φυσικό αέριο στις περιοχές μας. Εύχομαι να πάνε όλα καλά».  

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Σημανδράκος, εκφράζει επιφυλάξεις, επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο τη σοβαρότητα του αποτελέσματος της μελέτης βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Προτρέπει μάλιστα τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να ανοίξουν τους υπολογιστές και να δουν πότε θα ξεκινήσει τα έργα ο TAP. Μπορεί η φράση «Verba volant, scripta manent» όπου στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν», όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα λόγια είναι καταγεγραμμένα. Όσων αφορά τώρα τα γραπτά, όπως σωστά επεσήμανε και ο ίδιος, καλό είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν…

Μάρκος Πετρόπουλος

Η συνέντευξη στο Δίκτυο 1 (το επίμαχο σημείο για το φυσικό αέριο σε Γρεβενά και Καστοριά από το 36:40 και μετά):

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών στην εκπομπή «Επί παντός» του Top Channel: 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here