Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε προχθες στο Βογατσικό με αποκλειστικό θέμα, οικόπεδο σε περιοχή του χωριού όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, ιστορικά στοιχεία, αλλά και τον δήμο Άργους Ορεστικού, ανήκε στην οικογένεια Δραγούμη και εκεί ήταν χτισμένο το σπίτι του προπάππου του Ίωνα Δραγούμη, το οποίο και καταστράφηκε το 1912 από την διπλή πυρπόληση του χωριού από τους Τούρκους.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δέλλιος

Πλέον, το συγκεκριμένο οικόπεδο το διεκδικούν κληρονόμοι όχι της οικογενείας Δραγούμη αλλά κληρονόμοι ενός οικοπέδου όμορου με αυτό. Εδώ να σημειωθεί πως ο Μάρκος Δραγούμης (απόγονος της οικογενείας Δραγούμη) έχει κάνει γνωστό πως δεν διεκδικεί το οικόπεδο και επιθυμία του είναι κάποια στιγμή εκεί να ανακηρυχθεί ως εθνικό ιστορικό μνημείο και να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

Στην συνέλευση «παρών» ήταν ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, μετά από πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δ.Σ. του δήμου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Στέργιος Γκασιώνης, ο Χρήστος Βαενάς μέλος της οικογενείας η οποία διεκδικεί το συγκεκριμένο οικόπεδο, ο κ. Ανδρέας Γούλιος, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και πολλοί άλλοι κάτοικοι του χωριού.

«Έχουμε την ηθική υποχρέωση να κάνουμε τα μέγιστα»

Αρχικά ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, έκανε μια ιστορική αναδρομή από τις 31-10-2016 όπου και έλαβε μια επιστολή με θέμα το ιστορικό του οικοπέδου η οποία συνυπογράφεται από 91 κατοίκους του Βογατσικού, το πώς αυτός ενημερώθηκε για το θέμα, αλλά και την επιστολή που απέστειλε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 στους άμεσα εμπλεκόμενους Συλλόγους αλλά και άτομα με το Βογατσικό, στην οποία τους καλούσε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Παράλληλα ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε: «Έχω ακούσει πολλά τον τελευταίο καιρό, πως νομιμοποιείται ο δήμος και γιατί μπαίνει ο δήμος σε αυτήν τη διαδικασία. Το τι ήταν ο Ίωνας Δραγούμης και γενικότερα η οικογένεια Δραγούμη, όχι  μόνο για εμάς σήμερα ως απογόνους του δήμου αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, νομίζω ότι κατ΄ ελάχιστον είναι αυτό που μας βάζει στην ηθική υποχρέωση και την ιστορικότητα, να κάνουμε τα μέγιστα και όχι τα ελάχιστα, γι αυτό λοιπόν, καλό θα ήταν όσοι έχουν την άποψη πως καλά θα κάνει ο δήμος να μην ασχοληθεί με το θέμα, θα πρέπει αν μη τι άλλο να σοβαρευτούν και να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά οι ίδιοι με την υπόθεση» και συμπλήρωσε: «Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές επικοινωνίες και πάρα πολλές συζητήσεις, που μάλιστα μέσα σε αυτόν τον χρόνο ενεπλάκη η πολεοδομία, η εισαγγελία και η αστυνομία όταν το… επίμαχο οικόπεδο οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες πήγαν να το περιφράξουν».

Τα ιστορικά στοιχεία του οικοπέδου

Στην συνέχεια της συνέλευσης η δικηγόρος, Ευγενία Μάττα, στην οποία έχει ανατεθεί από τον δήμο Άργους Ορεστικού να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του επίμαχου οικοπέδου, ανάφερε κάποια από τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτό το οικόπεδο όντως ανήκε στην οικογένεια Δραγούμη.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά τα όσα είπε:

Η τοποθέτηση του Χρήστου Βαενά, πατέρα της μιας εκ των κληρονόμων που διεκδικούν το επίμαχο οικόπεδο

«Εδώ ακούστηκαν κάποιες ιστορίες, χωρίς χαρτιά, χωρίς ντοκουμέντα. Εγώ ότι θα πω στηρίζεται σε στοιχεία. Στις 17 Μαρτίου 2017 ο δικηγόρος κ. Ιατρού, που είναι πληρεξούσιος των κληρονόμων έστειλε μια επιστολή προς τον δήμαρχο, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, στην οποία με στοιχεία και με λεπτομέρειες αναγράφει πως περιήλθε το οικόπεδο στους κληρονόμους, που πέρα από την κόρη μου είναι και τα παιδιά του Ορέστη Ρακκά. Πριν στείλει την επιστολή επικοινώνησε με τον Φίλιππα Δραγούμη (γιο του Μάρκου Δραγούμη) για να τον ρωτήσει το τι γνωρίζει. Ο Φίλιππος Δραγούμης του απάντησε πως η οικογένειά του ούτε έχει ιδιοκτησία αλλά και ούτε διεκδικεί κάποια στο Βογατσικό. Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό. Ας αφήσουμε τα αρμόδια όργανα να κρίνουν την κυριότητα. Αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού, μας αποκάλεσαν κλέφτες, καταπατητές, ότι προσπαθήσαμε να οικειοποιηθούμε ξένη περιουσία. Αυτό που γίνετε σήμερα εδώ νομίζω πως μόνο διχασμό προκαλεί στο χωριό και τίποτα παραπάνω» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαενάς

Αμέσως μετά, τον λόγο ξανά πήρε ο κ. Κεπαπτσόγλου λέγοντας: «Η απάντηση του Μάρκου Δραγούμη στην επιστολή που στείλαμε τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν επί λέξη “Το σπίτι των Δραγούμη κάηκε ολοσχερώς το 1912 κατά την διπλή πυρπόληση του Βογατσικού από τους Τούρκους. Μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει τη θέση του σπιτιού στη γειτονιά όπου τώρα στα χαλάσματά του φυτρώνουν τσοκνέδες και αγριοχόρταρα, αν αποκατασταίνονταν το κτίριο θα ήταν επιθυμητό να ανακηρυχθεί ως εθνικό ιστορικό μνημείο και να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Βάια Σαγιατζή, που είχε την πρωτοβουλία να αναδείξει το ζήτημα. Με τιμή Μάρκος Δραγούμης”».

Ο κ. Κεπαπτσόγλου δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την επιστολή του δικηγόρου της οικογενείας, κ. Ιατρού, προς αυτόν η οποία σύμφωνα με τον δήμαρχο αναφέρει σε ένα σημείο της: «φρονώ ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά και η δικής μας άποψη η οποία στηρίζετε σε επίσημα έγγραφα-τίτλους και όχι σε μυθεύματα και εικασίες, όποια δε ενέργεια από πλευράς δήμου θα πρέπει να είναι εντελώς αιτιολογημένη, αποφεύγοντας τις όποιες παγίδες, διότι η κατάσταση εξελίσσετε σε διχαστική σε μια κοινωνία σαν το Βογατσικό, που δεν έχει να χωρίσει κάτι, αντίθετα να ενώσει πολλά με γνώμονα το γενικότερο συμφέρων του χωριού και της κοινωνίας του», ο δήμαρχος τόνισε: «και λέω τελικά, ποιος είναι αυτός που προκαλεί διχασμό, ποιος είναι αυτός που όταν προσβάλει έναν ολόκληρο δήμο, ότι βασίζεται σε μυθεύματα και εικασίες. Όσα έχουμε ακούσει, και όσα χαρτιά υπάρχουν είναι μυθεύματα λοιπόν. Ακόμη και έτσι να είναι, εγώ το δήλωσα μια φορά και το δηλώνω άλλη μια και θα το δηλώσω άλλες εκατό, ότι ως ηθική υποχρέωση προς αυτήν την οικογένεια (Δραγούμη), σαν δήμος θα κάνουμε τα πάντα και δεν θα κάνουμε πίσω. Θα αγωνιστούμε μέχρι εκεί που πάει, γιατί αυτήν είναι υποχρέωση όλων μας και είναι όλων εσάς των Βογατσιωτών».

Ανρέας Γούλιος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα: «Δραγούμεια κάνετε αλλά σπίτι του Δραγούμη δεν βλέπουμε»

Στην συνέλευση όπως προαναφέραμε τον  Σύλλογο Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα εκπροσώπησε ο κ. Ανδρέας Γούλιος, ο οποίος παίρνοντας κάποια στιγμή τον λόγο ανέφερε: «μετά από την έκταση που πήρε στα ΜΜΕ το θέμα, ευαισθητοποιήθηκα και έψαξα μαζί με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία για το οικόπεδο. Γνωρίζω πως υπάρχει ένα συμβόλαιο του 1915 και ένα του 1985 των ανθρώπων που το διεκδικούν όπου αναφέρεται ότι υπάρχουν 600 τετραγωνικοί πήχης, ένας τετραγωνικός πήχης δεν είναι ένα μέτρο αλλά 57 εκατοστά. Επομένως οι 600 τετραγωνικοί πήχης είναι περίπου 300 μέτρα. Τώρα εάν στα συμβόλαια ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει και έχει κολλητό του ας πούμε τον συμβολαιογράφο ή κάπως με κάποιο τέχνασμα, τον τετραγωνικό πήχη τον μεταφέρουμε σαν μέτρο είναι άλλο καπέλο. Εμείς σαν σύλλογος επικοινωνήσαμε με τον Μάρκο αλλά και με τον Φίλιππο Δραγούμη. Οι άνθρωποι δεν διεκδικούν το οικόπεδο αυτό, όμως, δεν θέλουν και να καταπατηθεί από άσχετους ανθρώπους και από ανθρώπους που δεν ανήκει. Θέλουν να μείνει στον δήμο και να το αξιοποιήσει όταν θα υπάρξει δυνατότητα. Εμείς στον αγώνα αυτόν του δημάρχου θα είμαστε αρωγοί».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Γούλιου:

Οι μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, του κ. Ανδρέα Βιτούλα αλλά και άλλων για το ιστορικό του οικοπέδου:

Στο τέλος κάτοικοι του χωριού υπέγραψαν τα πρακτικά της λαϊκής συνέλευσης και με την υπογραφή τους εξουσιοδοτούν τον δήμο Άργους Ορεστικού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διαφύλαξη του οικοπέδου.

Φωτογραφίες από τη λαϊκή συνέλευση:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here