Για πρώτη φορά η ρύθμιση προβλέπει περιουσιακά κριτήρια πέραν των εισοδηματικών και συνυπολογίζει το σύνολο των ενοίκων ενός νοικοκυριού και όχι μόνο τον δικαιούχο

Ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, διατηρώντας υψηλές εκπτώσεις έως και 70% στα ευάλωτα νοικοκυριά επιχειρεί το υπουργείο περιβάλλοντος με την αναθεώρηση του ΚΟΤ.

Για πρώτη φορά η ρύθμιση προβλέπει περιουσιακά κριτήρια πέραν των εισοδηματικών και συνυπολογίζει το σύνολο των ενοίκων ενός νοικοκυριού και όχι μόνο τον δικαιούχο. Με τον τρόπο αυτό «ξεσκεπάζει» τα νοικοκυριά που ο λογαριασμός ρεύματος είναι στο όνομα ενός χαμηλοσυνταξιούχου αλλά στην κατοικία συμβιώνουν και άλλα μέλη της οικογένειας με υψηλότερα εισοδήματα.

Εξοστρακίζουν βίλες

Η αλλαγή κριτηρίων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδοτήσει το ρεύμα στις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη (δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και όσοι δικαιούνται το Κοινωνικό Μέρισμα), εξαφανίζοντας από το ΚΟΤ, βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών και εύπορους ιδιοκτήτες, κατόχους υπερπολυτελών οχημάτων με  καταθέσεις στο εξωτερικό που πρόσφατα είχε καταγγείλει και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κοινωνικό τιμολόγιο που έως σήμερα απολάμβαναν περίπου 692.000 νοικοκυριά θα φύγουν πάνω από 100.000 σημερινοί δικαιούχοι, οι οποίοι δεν πληρούν τα νέα κριτήρια. Εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ένα 10% θα επηρεαστεί από τα νέες ρυθμίσεις και θα χρειαστεί να αλλάξει  κλίμακα. Η ήρα από το στάρι θα ξεκαθαρίσει τον προσεχή Φεβρουάριο, όταν θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στο νέο σύστημα, το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα υπάρξει όμως μεταβατική περίοδος μέχρι την 30ή Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο ΚΟΤ με βάσει τα νέα στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here