Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» τόνισε ακόμα μία φορά ο Στέλιος Πέτσας για το θέμα του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι –κάτι που ζήτησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- ενώ ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση από το Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας. Θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα –κάθε Τρίτη απόγευμα- χωρίς όμως την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.

Μία άλλη είδηση που βγήκε από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι οι πτήσεις από την Σουηδία προς την Ελλάδα τελικά ξεκινάνε στις 20/7 και όχι στις 22/7 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας η επιδημιολογική κατάσταση στην σκανδιναβική χώρα βελτιώνεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τη χρήση της μάσκας. Συγκεκριμένα αν θα επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, δεν υπάρχει σχετική εισήγηση της Επιτροπής, παρά μόνο μεμονωμένες απόψεις και ξεκαθάρισε ότι το σημαντικό είναι να τηρείται σωστά το υφιστάμενο πλαίσιο. «Αν υπάρξει εισήγηση από την Επιτροπή, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε» προσέθεσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Με την συμβολή των ειδικών αναπροσαρμόζουμε την στάση μας», τόνισε και για την πιθανότητα να επεκταθεί η απαγόρευση των πανηγυριών και για τον Αύγουστο.

Αύξηση κρουσμάτων
Ενδιαφέρον όμως έχουν και κάποια στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας για την εμφάνιση των θετικών κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 που ήταν πριν από λίγο διάστημα. Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα και για αυτό κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για το συγκεκριμένο σημείο εισόδου.

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των τέστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα. Όσο για τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής.

«Η Κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού: Που είναι ο εφησυχασμός», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here