«Πράσινο φως» άναψε κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την διέλευση του γιγαντιαίου εξοπλισμού που προορίζεται για την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ο οποίος είναι «μπλοκαρισμένος» από τις 24 Ιουνίου στην ορεινή διάβαση της Καστανιάς, όπως είχε αποκαλύψει στις 3 Ιουλίου το «e-ptolemeos.gr».

Σύμφωνα με  αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» η σύσκεψη έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση διέλευσης του φορτίου, ώστε η τεράστια γεννήτρια και ο μετασχηματιστής που ζυγίζουν 395 τόνους το κάθε κομμάτι και μεταφέρονται με ειδικές νταλίκες από εξειδικευμένη μεταφορική εταιρία να φτάσουν το συντομότερο στο εργοτάξιο. Συμμετέχοντες στη σύσκεψη, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους από το αποτέλεσμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «την επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι ο εξοπλισμός θα ταξιδεύει από την Καστανιά για το εργοτάξιο. Η σύσκεψη πήγε πολύ καλά, υπάρχει πεδίο συνεννόησης και η διαδικασία αδειοδότησης για την διέλευση του φορτίου βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Αναγνώστου και ο πολιτικός μηχανικός της ΤΕΡΝΑ Χρήστος Κατσικάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών. Καθοριστική για την θετική εξέλιξη της υπόθεσης μεταφοράς του γιγαντιαίου εξοπλισμού, ήταν η επιτόπια αυτοψία που έκανε στο οδικό δίκτυο της Καστανιάς την Τετάρτη 4 τρέχοντος, κοινό κλιμάκιο τεχνικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας και της ΤΕΡΝΑ. Οι τεχνικοί επιθεώρησαν ένα προς ένα τα τεχνικά έργα και συμφώνησαν στα μέτρα ενίσχυσης του δικτύου που πρέπει να ληφθούν, ώστε να διέλθει με ασφάλεια το υπέρβαρο φορτίο. Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν. Ειδικότερα, πρόκειται για περίπου δέκα μικρές «γέφυρες», στην ουσία σύμφωνα με τους τεχνικούς πρόκειται για «κιβωτοειδείς οχετούς», οι οποίοι θα πρέπει να προστατευτούν. Επίσης, είναι και ορισμένα άλλα τεχνικά έργα, τα οποία χρήζουν υποστύλωσης.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις ενίσχυσης μπορούν να ολοκληρωθούν εντός λίγων ημερών. Στη συνέχεια μένει να δοθεί γραπτώς η άδεια διέλευσης και συγχρόνως η αστυνομία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διέλευση των δύο τεράστιων νταλικών, στον ακριβή χρόνο που θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο εγκλωβισμός της γεννήτριας και του μετασχηματιστή στην Καστανιά αποκαλύφθηκε από αποκλειστικό δημοσίευμα του «e-ptolemeos.gr». Φυσικά, το πρόβλημα δεν θα είχε προκύψει αν εξ’ αρχής υπήρχε κλίμα συνεννόησης για την επίλυσή του. Ωστόσο, αν και το θέμα διέλευσης του εξοπλισμού τέθηκε από τον προηγούμενο Οκτώβριο, επειδή ακριβώς δεν υπήρξε αυτό το κλίμα συνεννόησης, γεννήτρια και μετασχηματιστής «κόλλησαν» στη δύσβατη Καστανιά. Ίσως εδώ ταιριάζει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ», όμως στην προκειμένη περίπτωση η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά, καθώς ένα τόσο μεγάλο έργο με αναπτυξιακή προοπτική καθυστέρησε άσκοπα.


ΠΗΓΗ: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here