Στο ερώτημα πότε χαλαρώνουν τα μέτρα θα δώσει απάντηση επισήμως η κυβέρνηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας καθώς έχει την πρώτη εικόνα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό που περιμένουν καρτερικά και με πολλές θυσίες όλοι οι έλληνες δηλαδή την χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών κυλλοφορίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και πάντως εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ημερομηνία ορόσημο, όπως έχουν ήδη αποκαλύψει προ ημερων τα Dikaiologitika news είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου.

Από εκείνη τη μέρα ουσιαστικά καταργείται το μεγάλο περιοριστικό κομμάτι του περιβόητου sms στο 13033.

Σε πρώτη φάση, οι ελληνες θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς να χρειάζεται να δίνουν …λογαριασμό το που θα πάνε, αφού από εκείνη τη μερα θα ξεκινήσει και η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Αυτή είναι και η εισήγηση που υπάρχει σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείo μετά τις τελευταίες, τη μεγάλη εβδομάδα, συζητήσεις με τους αρμόδιους, δηλαδή επιστήμονες και υπουργούς.

Ετσι, από τις 4 Μαΐου θα λειτουργήσει ξανά σχεδόν το σύνολο της λιανικής, τα καταστήματα δηλαδή με τον μικρό και μεσαίο όγκο επιφάνειας.

Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί οτι παράλληλα με το σταδιακό άνοιγμα θα διατηρηθεί και αυστηροποιηθεί ο έλεγχος για τον συνωστισμό καθώς από κει και πέρα θα φέρει και την ευθύνη του κάθε καταστηματάρχη.

Δηλαδή, θα υπάρξει πρόστιμο εάν σε μικρό κατάστημα αντί για τα ατομα που θα προβλέπεται να εχει μέσα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή, μεγάλου τουλάχιστον συνωστισμού θα απαγορεύεται καθ όλη την διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων.

Κομμωτήρια

Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τα κομμωτήρια αλλά και άλλα καταστήματα που αναμένεται, λόγω της φύσης των υπηρεσιών τους, να παρατηρηθεί συνωστισμός. Εκτιμήθηκε οτι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την τήρηση των ραντεβού και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αυτούς πέρα από τα προβλεπόμενα άτομα που θα πρέπει να έχουν.

Σχολεία

Για τα σχολεία υπάρχει στο τραπέζι ένα ειδικό πλάνο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, που έχουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών στο διάστημα μεταξύ 11 – 18 Μαίου με την πρώτη επιλογή την πιό σταθερή σήμερα.

Στο επόμενο δεκαήμερο μετά τα δημοτικά και φυσικά πάντα υπό την παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να συνεχίσουν τα γυμνάσια.

Για τα Λύκεια ενδέχεται να υπάρξει ειδικη μέριμνα και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ Λυκείου λόγω εξετάσεων, ίσως μαζί με τα δημοτικά σχολεία.

Επίσης στο τραπέζι είναι και η παράταση της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος όπως και το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα το φθινόπωρο.

Ξενοδοχεία – Καταλύματα

Η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι εύκολη.

Θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία εντός της ΕΕ για το πως θα πραγματοποιούνται απο δω και πέρα οι πτήσεις που είναι φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού έτσι έρχονται οι τουρίστες.

Καφετέριες – μπαρ

Θα είναι τα τελευταία καταστήματα που θα ανοίξουν. Υπάρχουν δύο σενάρια.

Το πρώτο να ανοίξουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους, στο διάστημα 11 – 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια τους και τηρώντας την απόσταση 1 μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο.

Ολα θα κριθούν από τις συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας

Μετακίνηση εκτός νομού

Η κίνηση εκτός νομού κύριας κατοικίας δεν θα γινει από την αρχή. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και έως τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση.

Επισημαίνεται πάντως και θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, οτι θα υπάρχουν και διαφορετικά μέτρα για κάθε νομό ανάλογα με την ”επιδημιολογική συμπεριφορά” του στην κρίση του κορονοιού.

Δηλαδή, δεν θα είναι για παράδειγμα, ίδια τα μέτρα για την Καστοριά σε σχέση με άλλες περιοχές. Ακόμα θα πρέπει να προστατευτούν και περιοχές που έχουν εμφανίσει είτε καθόλου, είτε ελάχιστα κρούσματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here