Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέγραψε κρούσματα του ιού από την έναρξη της νέας περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης – Συνολικά, έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα – Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα και πως η επανεμφάνισή του στις ίδιες περιοχές που είχαν μπει πέρυσι στον μολυσματικό χάρτη αλλά και σε νέες, είναι δεδομένη

Δυναμικά ξεκίνησε την πορεία του ο ιός του Δυτικού Νείλου, ευρέως γνωστός ως ιός των κουνουπιών, στη χώρα μας. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει την ευρωπαϊκή – αρνητική- πρωτιά σε ό,τι αφορά την επιδημία από την λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, αφού έως και τις 11/07/2019, δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε άλλες χώρες στηνΕυρωπαϊκήΈνωση και σε γειτονικές χώρες.

Καθώς διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και τη δεύτερη εβδομάδα με επιδημιολογικό ενδιαφέρον – την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τα δύο πρώτα για την εφετινή περίοδο κρούσματα της λοίμωξης- οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπογραμμίζουν πως ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα και πως η επανεμφάνισή του στις ίδιες περιοχές που είχαν μπει πέρυσι στον μολυσματικό χάρτη αλλά και σε νέες, είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου καταγράφηκαν άλλα τρία περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Μετά τα δύο κρούσματα που είχαν αναφερθεί στους νομούς Πιερίας και Ξάνθης, ο κατάλογος των «κόκκινων» περιοχών αυξάνεται: δηλώθηκαν τρία νέα κρούσματα σε ισάριμθμες περιοχές, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας. Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πέντε. Οι τέσσερις εκ των πέντε ασθενών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή σε θαλάμους κλινικών. Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση, όλοι οι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 50 χρόνων.

Οι τρεις παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here