Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς παρουσιάζει την ιστορία της συντήρησης του Αρχοντικού Τσιατσιαπά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης 2020, στις 8 Οκτωβρίου. Η θεματική της φετινής χρονιάς ήταν, «Συντήρηση σε ένα ακίνητο μνημείο: τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία».


Το Αρχοντικό Τσιατσιαπά είναι ένα εμβληματικό αρχοντικό στην περιοχή Απόζαρι της πόλης της Καστοριάς, που φέρει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο –από τους παλαιότερους σωζόμενους στην πόλη- με τοιχογραφίες και ξύλινες διακοσμήσεις.

«Με τη συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού αφηγούμαστε την ιστορία των επεμβάσεων στο μνημείο, μέσα από διάφορα κατασκευαστικά στάδια, ξεκινώντας από την αρχική του μορφή κατά την απαλλοτρίωσή του από το ΥΠΠΟΑ και περιγράφοντας σταδιακά τις πρώτες επεμβάσεις συντήρησης μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης το 2015 με τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μέσα από αυτό αναδεικνύεται η σημαντικότητα της επιστήμης της συντήρησης στην διατήρηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας του Αρχοντικού που συνέβαλε καθοριστικά στην απόδοσή του ως επισκέψιμο μνημείο με ποικίλες χρήσεις στο κοινό», αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην ανακοίνωσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here